De Tummy-Tub

De Tummy Tub

De meeste baby's vinden het heerlijk om in bad te gaan. Lekker in het warme water en de volle aandacht van hun vader of moeder. De meeste baby's vinden in bad gaan erg ontspannend. Het kan ook helpen tegen buikkrampjes of wanneer een baby moeite heeft om in slaap te komen. Je kan je baby in bad doen in een gewoon baby badje, maar speciaal voor baby's tot en met zes maanden is er de tummy tub. Wat is de Tummy-tub precies en hoe doe je je baby erin?

Wat is de Tummy tub

Een Tummy tub is een soort grote emmer. Sommige kleine baby's vinden een baby badje een beetje eng. Het is namelijk ook wel erg groot voor een kleintje en ze moeten er plat in liggen. Het mooie van een Tummy tub is dat ze er in kunnen zitten. Doordat de baby de wanden van de Tummy tub voelt, kan de kleine zich veiliger voelen. Toch heeft een baby genoeg ruimte om te bewegen in de tummy tub. Ze zitten niet klem, maar het voelt toch een beetje aan als de baarmoeder.

De Tummy tub is speciaal ontworpen om de baby in bad te doen. Een normale emmer mag nooit gebruikt worden, want die is niet veilig. De wanden van de Tummy tub zijn doorzichtig. Daardoor kan je goed kijken hoe je baby er in zit en hoe hij zich beweegt. De Tummy tub heeft bovenaan een brede rand waardoor je zelf makkelijk je armen kan ondersteunen. Onderaan de Tummy tub zit een rubberen ring, waardoor de Tummy tub niet kan weg glijden.

Aan de zijkant van de Tummy tub staan een soort schalen. Deze schalen geven aan hoeveel water er in de Tummy tub moet. Hoeveel water er in moet is afhankelijk van het gewicht van de baby. Hoe groter de baby, des te minder water er in moet. Doe je er teveel water in, dan kan de baby zijn hoofdje niet boven water houden.

Voordelen van de Tummy tub

 • Sommige baby's die een gewoon badje niet leuk vinden, kunnen de Tummy tub heerlijk vinden.
 • Baby's voelen zich er veiliger in.
 • De baby zit er in en kan daardoor beter rond kijken en spelen.
 • In de Tummy tub hoeft minder water in dan een normaal badje.
 • De Tummy tub is lichter in gebruik.
 • Het water koelt minder snel af.

Hoe houd je je baby vast in de Tummy tub

Er zijn meerdere manieren mogelijk om je baby in de Tummy tub vast te houden. Je moet altijd in de gaten houden dat de baby niet wegglijdt of met zijn hoofdje onder water komt.

 • Houdt de baby onder zijn oksels vast.
 • Houd je handpalmen naar boven toe.
 • Met de wijsvingers hou je de armen vast.
 • Met je duimen ondersteun je het kinnetje van je baby. Op die manier kan het hoofdje niet naar voren vallen.
 • De rest van de vingers houden de borst van je baby vast.

Het ziet er misschien een beetje vreemd uit, met die duimen rond zijn nekje, maar het is wel de juiste manier. Wanneer je baby groter is kan hij beter zelfstandig zitten en zijn hoofdje overeind houden. Laat je baby uiteraard nooit alleen en ondersteun hem altijd.

Tot wanneer mag je baby in de Tummy tub

In principe is de Tummy tub ontworpen voor pasgeboren baby's met een maximum tot zes maanden. Wanneer een baby groter wordt, wordt de Tummy tub wel erg klein. Toch vinden sommige baby's het heerlijk om zo lang mogelijk in de Tummy tub te gaan. Ze genieten ervan dat ze alles goed kunnen zien en overal bij kunnen. Ook kunnen ze makkelijker leren oefenen om te gaan staan. Water maakt namelijk gewichtloos. Het beste kan je zelf inschatten tot wanneer je je kind in de Tummy tub laat gaan. Je kleintje geeft vanzelf aan het niet meer leuk te vinden en anders kan je zelf wel zien wanneer je baby echt te groot is. Wanneer je een Tummy tub gebruikt, kan je natuurlijk ook altijd afwisselen met een gewoon babybadje