Slavische meisjesnamen en betekenissen

Slavische meisjesnamen

Slavische meisjesnamen zijn namen die oorspronkelijk uit Centraal-, Oost-, en Zuidoost-Europa komen. Ieder Slavisch land heeft zijn eigen namen, maar veel Slavische meisjesnamen kunnen in alle Slavische landen worden gebruikt; soms met een kleine aanpassing aan de naam. Hieronder is een overzicht van de meest populaire Slavische meisjesnamen. De Slavische meisjesnamen zijn in het Latijnse alfabet weergegeven en de uitspraak en betekenis van de Slavische meisjesnaam staat er ook bij.

 Overzicht van populaire Slavische meisjesnamen

Latijns alfabet

Uitspraak

Betekenis

Bogdana

Bogdánà

Geschenk van God

Bogumila

Bògoemielà

Gunst van God

Borislava

Borieslawa

Strijd en glorie

Bronislava

Bronieslawa

Glorieuze beschermer

Danica

Danietsa

Morgenster

Danijela

Daniejela

God beoordeelt mij

Danika (vorm van Danica)

Danieka

Morgenster

Dijana

Diejana

Hemels

Jasna

N.v.t.

Helder. Komt van het Slavische woord 'jasno', wat 'helder' betekent.

Kasimira

Kasiemiera

Beroemd

Krasimira

Krasiemiera

Mooie wereld

Kresimira

Kresiemiera

Vredeskruis

Maja

N.v.t.

Moeder

Mila (wordt ook wel als 'Milla' gespeld).

Miela

Liefhebbend.

Mira

Miera

Vrede. Komt van het Slavische woord 'mir', wat 'vrede' betekent.

Veca

Weetsa

Boodschapper

Vesna

Wesna

Boodschapper

Vladimira

Wladiemiera

Glorieuze heerser

Vladimirka (vorm van Vladimira).

Wladiemierka

Glorieuze heerser

Zora

N.v.t.

Dageraad

In welke landen komen Slavische meisjesnamen voor?

Tips bij het kiezen van een (Slavische) babynaam

  • Begin al vroeg tijdens de zwangerschap na te denken over de naam die het kind zal gaan dragen. Neem hier voldoende tijd voor en bespreek de keuze goed met de partner. Houd rekening met de dingen die je belangrijk vindt aan een naam. Let hierbij op zaken als: de klank, herkomst en betekenis van de naam.
  • Let er op (voor zover mogelijk!) dat de gekozen naam geen vreemde betekenis heeft in het buitenland. Dit kan behoorlijk vervelend zijn.
  • Let er op dat de naam niet gemakkelijk op vervelende manieren afgekort kan worden. Kinderen verzinnen vaak bijnamen en afkortingen om andere kinderen mee te pesten, door een goede naam te kiezen kun je dit deels voorkomen.
  • Zorg ervoor dat de combinatie van voor- en achternaam klopt. Indien je voor een Slavische meisjesnaam kiest, is het wel belangrijk dat de achternaam een beetje bij de naam past.
  • Zorg ervoor dat de uitspraak van de naam niet te moeilijk is. In het bovenstaande overzicht van Slavische meisjesnamen is rekening gehouden met de uitspraak. Er staan alleen namen in de lijst die in Nederland en België weinig tot geen problemen met de uitspraak zullen opleveren. Namen met moeilijke Slavische klanken zijn daarom weggelaten.
  • Zorg daarnaast ook dat de spelling van de naam niet te moeilijk is. Namen die op veel manieren kunnen worden gespeld, leveren veel verwarring op en kun je daarom wellicht beter vermijden.
  • Kijk naar de initialen van de naam. Zorg ervoor dat deze neutraal zijn zodat het kind niet gepest zal worden met de naam.
  • Het kiezen van een populaire naam kan heel verleidelijk zijn, maar is de naam over 20 jaar nog steeds zo populair? Misschien is de naam dan wel heel saai en ouderwets geworden! Bovenstaande Slavische namen zijn daarom tijdloos en worden al eeuwen door de Slavische volkeren gebruikt.