Hoe kan je het gebruik van een speen afleren

Inleiding

Een kind en zijn speen, vaak zijn ze onafscheidelijk. Wanneer een baby eenmaal aan zijn speen is gewend, kan hij eigenlijk niet meer zonder. Het eerste jaar heeft een baby vooral een speen om aan zijn zuigbehoefte te doen, maar wanneer een kind ouder wordt, heeft hij zijn speen voor zijn gevoel nodig. De speen staat voor troost en rust. Een kind heeft bijvoorbeeld zijn speen nodig om in slaap te vallen of als hij moe of verdrietig is. Wanneer een kind jong is, maakt het gebruik van een speen niet zoveel uit. Maar bij veel en langdurig gebruik kunnen er problemen met praten ontstaan en een scheef gebit. Ook is het een raar gezicht om bijvoorbeeld een kleuter met een speen in te zien. Uiteindelijk zal een kind het gebruik van een speen moeten afleren. Lees hier de beste tips om het gebruik van een speen af te leren.

Het gebruik van de speen afbouwen

Wanneer een baby nog jong is, kan je niet uitleggen waarom hij zijn speen niet mag. Wanneer een baby eenmaal gewend is aan zijn speen, zal hij die behoefte blijven houden. Zal een baby in het begin nog een speen hebben voor zijn zuigebehoefte, later wordt het een gewoonte. Het is slim om het gebruik van een speen af te leren als een baby tussen de zes maanden en een jaar is. Maar de meeste ouders vinden dat het geen kwaad kan dat hun kind een speen krijgt of hebben geen zin in getob met bijvoorbeeld het slapen. In principe kan een speen ook geen kwaad, als een kind maar niet heel de dag met een speen in zijn mondje loopt.

Om te beginnen met het afleren van een speen, kan bijvoorbeeld het gebruik van de speen worden afgebouwd. Een ouder kind hoort overdag zijn speen niet meer nodig te hebben. Leer je kind bijvoorbeeld dat hij zijn speen alleen nog mag in bed. Zorg ervoor dat je kindje de rest van de tijd zijn speen ook niet kan zien. En wees consequent door de speen overdag echt niet te geven. Wanneer je kind om zijn speen zeurt, leidt hij dan af met bijvoorbeeld wat speelgoed.

In één keer stoppen

De meest effectieve manier om het gebruik van een speen af te leren is door hem gewoon weg te gooien. Aan de andere kant is dit ook keihard en zullen veel ouders hier niet voor kiezen. Als je als ouder toch sterk genoeg in je schoenen staat en snel van de speen af wilt zijn, is dit wel de manier. Het kind is waarschijnlijk de eerste paar dagen ontroostbaar en zal misschien een paar nachten slecht slapen. Maar uiteindelijk zal je kind er toch aan wennen dat het geen speen meer nodig heeft. Leer je op deze manier het gebruik van een speen af, let er dan op dat je ook nooit meer een speen geeft, anders kan je weer van voor af aan beginnen.

Afleren van de speen bij oudere kinderen

Uiteindelijk komt er een tijd dat je als ouder denkt van nu kan een speen echt niet meer, ook s'nachts niet. Het kan zowel een voordeel of een nadeel zijn om de speen af te leren bij een ouder kind. Aan de ene kant zijn ze zo gehecht aan hun speen dat het moeilijk kan zijn om ermee te stoppen. Aan de andere kant kan ze wel uitleggen dat ze te groot zijn voor hun speen en er een spel van maken.

Laat je kind zelf stoppen met de speen. Je kan je kind stimuleren om te stoppen met de speen. Geef je kind bijvoorbeeld iets voor iedere dag / nacht dat hij zijn speen niet hoeft iets leuks, zoals een klein cadeautje of een sticker. Is je kind er helemaal aan toe om hem weg te gooien, beloon hem dan met wat groters.

Maak er een verhaal van. Je kan er ook voor kiezen om gelijk te stoppen met de speen. Voor het kind is het belangrijk wat er met de speen gaat gebeuren. Gooi hem samen weg of ruil hem bijvoorbeeld in voor een cadeau. Wanneer je kind dan later om zijn speen vraagt kan je hem eraan herinneren wat er mee gebeurt is.

Conclusie

Het kan moeilijk zijn om het gebruik van een speen af te leren. Er bestaat geen juiste manier. Het is per ouder verschillend wat zij het beste voor hun kind vinden. Sommige ouders denken dat het de juiste manier is om in één keer te stoppen met de speen, andere ouders geven bijvoorbeeld de speen alleen nog s'nachts. Uiteindelijk moet ieder kind, zeker als het ouder is, makkelijk zonder speen kunnen.