Na de bevalling, je kraamtijd

Inleiding

Je kind in je armen krijgen na de bevalling, voor veel vrouwen is dit het mooiste moment! De meeste vrouwen kijken al weken uit naar het moment dat de kleine geboren wordt. Het is algemeen bekend dat een bevalling zwaar en pijnlijk is. Maar dat zou je zo weer vergeten zijn op het moment dat je de kleine in je armen hebt. En dan kan het genieten beginnen! Jammer dat je van te voren niet wordt verteld wat je in je kraamtijd te wachten staat. Je bent bevallen van een kind en dat zou het zijn. De meeste vrouwen hebben geen idee wat hen daarna te wachten staat. Je kraamtijd zou alleen maar leuk en gezellig zijn. Je ziet jezelf stralend in bed zitten terwijl je de kleine aan alle visite laat bewonderen. Verder zou je na twee dagen alweer als vanouds rond kunnen rennen. Het enige wat je van tevoren wel weet is dat je 's middags nog even moet rusten om bij te komen van de bevalling.

 Lichamelijk

Bij de meeste vrouwen gaat het helaas anders. We kennen allemaal de verhalen van inscheuren en inknippen, maar wat houdt dat nou precies voor jezelf in? Ja, het is pijnlijk na de bevalling, maar de dagen erna heb je er nog veel meer last van. Na de bevalling ben je een soort van verdoofd zodat het allemaal niet doordringt. Daarna voel je pas echt wat er gebeurd is. Zeker met een aantal hechtingen kan het zitten vrij pijnlijk zijn. Ook krijgt je onderkantje door de bevalling veel te verduren, de kleine kan nooit te klein zijn als je moet bevallen! Het onderkantje kan pijnlijk en gezwollen zijn en dat heeft ook een aantal dagen de tijd nodig om weer normaal te worden. (Voor de mannen onder ons, ja dat gaat echt goedkomen.) Maar kijk dus niet raar op als je je kraamtijd verplicht in bed moet doorbrengen, omdat de rest teveel pijn doet. Ook al is een bevalling de normaalste zaak van de wereld, het is toch een enorme prestatie wat je neerzet!

 Geestelijk

Verder heeft zo'n bevalling ook geestelijk een enorme impact op je. Het is niet even bevallen en dan weer lachend verder gaan. Geestelijk moet je ook weer even tot rust komen. Vooral je kraamtijd zal echt alleen maar om je baby draaien. Het is toch een kwestie van wennen hoe alles moet. De eerste paar dagen ben je ook totaal van de wereld. Het is leuk dat je al veel bezoek krijgt, maar eigenlijk wil je het liefst alleen zijn met je partner en je kind. Alsof het jou wat kan schelen wat de vakantie plannen van je tante zijn! De wereld draait echt even alleen om jou en de baby. Verder leef je in zo'n roes dat je niet eens beseft dat je eigenlijk hartstikke moe bent. Waarschijnlijk wordt je 's nachts om het uur wakker omdat je kleintje je nodig heeft, als je al kan slapen. Overdag kan je wel even slapen, maar als je er over nadenkt zal het niet genoeg zijn om uitgerust te worden. Gelukkig zorgt je lichaam ervoor dat je niet beseft hoe moe je eigenlijk bent. (Dat komt de periode na je kraamtijd wel.) Verder kan het voorkomen dat je opeens vergeetachtig bent, hier moet je je ook niet schuldig om voelen. Je hoofd zit zo vol met alles, dat de gewone dingen er even niet meer bij kunnen. Sommige vrouwen hebben last van kraamtranen. Zo kunnen ze opeens om alles gaan huilen! Dit is dus helemaal niet raar.

 Tenslotte

Probeer je kraamtijd toch zoveel mogelijk te genieten. Onthoud dat jij en de baby het belangrijkst zijn en luister vooral naar wat voor jezelf het beste voelt. Laat de visitie geen uren blijven, daar heb je toch geen zin in. En probeer zoveel mogelijk je rust te pakken en van je kindje te genieten.