Welk voedsel is goed voor je hersenen

Inleiding

Doordat we tegenwoordig steeds een steeds hogere leeftijd bereiken is er ook steeds meer belangstelling voor het mentaal gezond blijven van ouderen. Televisieprogramma´s en computerspelletjes om onze hersenen te trainen, wetenschappelijk onderzoek naar het afnemen van de hersenfuncties bij ouderdom, dat alles is nu de normaalste zaak van de wereld.

Onderzoek naar ziektes die de hersenfuncties beschadigen en waar geen medicijnen tegen bestaan, zoals Alzheimer, richt zich nu mede op het ondersteunen van de herstelcapaciteit van de hersenen en het functiebehoud van de delen die niet aangetast zijn.

Voeding, en dan met name de vitaminen, mineralen en anti-oxidanten die we daar uit kunnen halen, speelt daar in toenemende mate een rol in.

Wees zuinig op uw hersenen

Er is tegenwoordig veel onderzoek gaande naar voedingsmiddelen en voedingsstoffen die onze grijze massa stimuleren, onze aftakeling vertragen en dementie voorkomen. Preventie en het bevorderen van de gezondheid zijn de belangrijkste manieren om onze hersenen gezond te houden. Mentale activiteiten zoals het aanleren van nieuwe dingen en populaire spelletjes zoals sudoku en schaken zijn heel belangrijk, maar ook het voorkomen van hart-en vaatziekten, gezond eten, het vermijden van overmatig alcoholgebruik en het stoppen met roken kunnen beschadigingen aan onze hersenen verminderen.

'Brainfood of Hersenvoedsel' zou tevens een interessante bijdrage aan het ‘up to date’ blijven leveren. Door de huidige problemen met obesitas (ernstig overgewicht) hebben veel mensen reeds op jongere leeftijd last van aderverkalking, een aandoening die ontstaat door ontstekingen en verstoppingen van de vaten door plaque-vorming. Deze aderverkalking heeft ook invloed op de hersenen, met als gevolg het verlies van geestelijke vaardigheden. Een ander belangrijk beschadigend effect op de hersenen hebben de vrije radicalen, die ontstaan als afbraakproducten bij de vertering van ons voedsel, door straling, door roken e.d.

Hoe kunnen we onze hersenen het best onderhouden?

Door gezond en goed gebalanceerd te eten. Hetgeen dat goed is voor ons lichaam in het algemeen, is ook goed voor ons brein, dat is makkelijk, niet dan? Net zoals dat je je lichaam fit probeert te houden, met een gezonde levenstijl, zowel in voeding als met sport, zo zou je je hersenen ook moeten verzorgen. Bovendien zijn de hersenen nog ietsjes veeleisender, de hersencellen hebben twee maal zo veel energie nodig als de andere cellen in je lichaam. Daarnaast kunnen hersencellen uitsluitend glucose als brandstof gebruiken, dus zijn koolhydraten belangrijk in je dagelijkse voeding. Om je brein goed te laten functioneren, moet je dus je energiebalans gedurende de hele dag op peil houden en stress en uitputting proberen te vermijden.

Gezonde hersenhapjes

In zijn algemeenheid geldt dat een dieet dat gezond is voor de hersenen:

  • Koolhydraten bevat
  • Laag in cholesterol is
  • Een laag vetgehalte heeft
  • Met een hoog gehalte aan omega-3- vetzuren
  • Een hoog gehalte aan anti-oxidanten heeft
  • Rijk is aan eiwitten (essentieel voor de aanmaak van neuro-transmittors)
  • Voldoende vitaminen en mineralen bevat
  • En je 1,5 tot 2 liter water per dag drinkt 

Ook voor de hersenen geldt, eet meerdere malen per dag kleinere porties.

Link

Brainfood, hersenvoedsel, om je hersenen jeugdig en fit te houden

Waarom je nooit op dieet moet gaan

Hoe voorkom ik heel eenvoudig overgewicht