Brainfood, hersenvoedsel, om je hersenen jeugdig en fit te houden

Inleiding

De ouderdom komt met gebreken, zoals vergeetachtigheid en humeurigheid. Dat is nu jammer! We willen allemaal natuurlijk zo gezond mogelijk oud worden, met zo min mogelijk geestelijke en lichamelijke aftakeling. Nederland “vergrijst”, maar dan niet meer letterlijk. Een toenemend marktsegment voor de commercie zijn de 50-plussers, de oudere jongeren, mensen van middelbare leeftijd, de kwieke bejaarden. Het zijn meestal gesettelde mensen, met geld te verteren, aan zichzelf en hun familie, omdat ze genieten van hun vrije tijd, hun kinderen en kleinkinderen. De media en de reclames spelen hier handig op in. Denk maar aan het tijdschrift Plus, omroep MAX, de populariteit van de sudoku-spelletjes, Dr. Kawashima's Brain Training van Nintendo DS etc. Maar dan is het wel handig als die doelgroep ook zo bij de tijd blijft dat ze dit allemaal nog kunnen volgen....grapje....Wat misschien nog veel essentiëler is om uw hersenen gezond en fit te houden, is een gezonde levensstijl en goede voeding.

Onze hersenen

Onze hersenen nemen maar 2% van ons hele lichaam in beslag en zijn ongeveer net zo groot als een gemiddelde bloemkool. Maar vergeleken met al onze andere organen en weefsels verbruiken onze hersenen 10 keer meer energie.

Ons lichaam komt aan energie door 3 verschillende vormen van brandstof:

 1. glucose uit suikers en koolhydraten
 2. vetzuren uit vetten
 3. aminozuren uit eiwitten.

Meer dan 100 jaar geleden ontdekte men door het inspuiten van blauwe kleurstof in de bloedbaan van een dier, dat alle weefsels en organen van dit dier blauw kleurden, behalve de hersenen en het ruggemerg.

Hierdoor kwam men achter het bestaan van de "Blood-Brain-Barrier" (BBB), de bloed-hersen-barrière. Deze barrière beschermt de hersenen, en zorgt ervoor dat niet alles wat in de bloedcirculatie rondstroomt ook de hersenen binnendringt. Een van de gevolgen hiervan is dat vooral grotere moleculen niet in de hersenen kunnen doordringen, waaronder de meeste verteringsproducten van ons voedsel vallen.

De hersenen, het orgaan in je lichaam met het hoogste energieverbruik, kunnen daardoor hun energie helaas voornamelijk uit glucose halen, een brandstof die niet in het lichaam kan worden opgeslagen. Wanneer u een overschot aan suikers of koolhydraten eet, wordt dat namelijk als vet opgeslagen. De rest van hun energie halen de hersenen voor een deel uit vetzuren, die te groot zijn om door de barrière door te dringen, maar die omgezet kunnen worden in ketonen. Eiwitten die we binnen krijgen met ons voedsel, worden afgebroken tot aminozuren, die weer in de lever omgezet kunnen worden in glucose of in vetzuren.

In ieder geval is het dus voor het goed functioneren van onze hersenen belangrijk om een gelijkmatige stroom van glucose in het bloed te hebben. Ons bloedglucose, ons bloedsuikergehalte, moet stabiel zijn, want onze hersenen hebben iedere 3 tot 4 uur glucose nodig. Dat betekent dus dat regelmatig eten, te beginnen met een goed ontbijt, een beetje vet, genoeg dagelijkse eiwitten en langzame suikers door vezelrijke koolhydraten van groot belang zijn.

De Blije Brein-lijst

Om u een handje op weg te helpen, hierbij een lijstje van voeding die een gunstige invloed hebben op onze hersenfuncties.

 • Vis…vette vis….: Dit weten we natuurlijk allemaal al. De omega-3-vetzuren in vis, en dan met name het DHA gehalte zorgen voor een hoger serotonine gehalte in het bloed. Serotonine is een stofje dat depressie tegengaat, en u in een betere gemoedstoestand brengt. Daarnaast zorgt DHA voor het flexibel blijven van de celwanden zodat boodschappen aan het geheugen makkelijker doorgegeven kunnen worden. En de omega-3-vetzuren remmen ontstekingen en het verharden van de slagaderen in de hersenen. Kortom, vis stimuleert uw alertheid, uw geheugen en uw humeur. De belangrijkste bronnen van DHA zijn zalm, forel, sardientjes, makreel en haring .
 • Tonijn: Behalve dat tonijn ook rijk aan DHA is, bevat het het hoogste gehalte aan vitamine B6 van alle voedingsmiddelen die we kennen. In zijn algemeenheid zijn B-vitamines belangrijk voor het stabiliseren van uw emoties. Vitamine B6 beïnvloedt de dopamine-receptoren, en zorgt er voor dat u u goed voelt.
 • Groene (blad)groenten: Spinazie, rucola, groene slassoorten, groene bonen, broccoli  e.d zou iedereen eigenlijk elke dag moeten eten. Deze groenten bevatten veel ijzer, foliumzuur en vitamine B6. Het ijzergehalte in het bloed, of liever gezegd het gebrek er aan, beïnvloedt ons vermogen om ons te concentreren. Foliumzuur en vitamine B6 helpen om tryptofaan, o.a. aanwezig in bananen, om te zetten in serotonine, dat uw humeur opfleurt. Ze helpen ook om homocysteines, chemicaliën die gerelateerd zijn aan kennisafname en Alzheimer, af te breken. Daarnaast bevat broccoli ook nog eens veel vitamine K, dat de hersenfunctie stimuleert.
 • Noten en zaden: Lijnzaad, sesamzaad, pompoenpitten,zonnebloemzaden, walnoten, cashewnoten , ze bevatten allemaal eiwitten, veel voedingsvezels, onverzadigde vetten, vitamine B, E en magnesium, belangrijk voor de hersenfunctie. Ze kunnen u helpen om helderder na te denken en bevorderen uw humeur. Daarnaast bevatten ze anti-oxidanten die stress tegengaan. Kortom, knabbel u slim.
 • Olijf olie, walnotenolie: Een dagelijks dieet dat rijk is aan gezonde vetten is essentieel voor het gezond functioneren van de hersenen. Het bevordert een goed geheugen en een uitgebalanceerd humeur vanwege het hoge aantal antioxidanten.
 • Koffie: Ja, ook koffie is goed voor uw brein vanwege antioxidanten, aminozuren en mineralen. Twee kopjes koffie per dag en u vult uw sudoku in no time in.
 • (Bos)bessen, cranberries, aardbeien, frambozen: Ze bevatten allemaal antioxidanten, zoals vitamine A,C en E, luteïne, lycopeen en selenium, die belangrijk zijn voor kennisvergaring, coördinatie en het geheugen. Bosbessen zijn mogelijk het beste breinvoedsel op aarde omdat ze de kracht van de hersensignalen versterken.
 • Avocado: Avocados bevatten onverzadigde vetzuren, die een bijdrage leveren aan een geode bloedcirculatie, een van de belangrijkste behoeften van gezonde hersenen.
 • Groene thee: Groene thee versterkt het geheugen en de concentratie en helpt tegen mentale moeheid. Het bevat catechines, die u helpen te ontstressen.
 • Pure chocola: Jawel……pure chocola is goed voor u! Het bevat antioxidanten maar nog veel belangrijker, het stimuleert de endorfine productie, ons gelukshormoon, en het zorgt voor het vrijkomen van dopamine. Kortom, alles wat u nodig heeft voor uw concentratie, uw kennisvermogen en uw humeur. Terwijl u nog even doorleest, neem ik nog een stukje.......
 • Eieren: Eieren zijn een belangrijke bron van hoogwaardige eiwitten en zijn rijk aan vitaminen en mineralen, zoals selenium, dat uw emotionele balans ondersteunt. Daarnaast bevatten ze choline, dat uw geheugencentrum stimuleert.
 • Appels: Uit onderzoek is gebleken dat bij muizen die appelsap bij hun voedsel kregen, ongeveer te vergelijken met wanneer wij mensen twee tot drie appels per dag zouden eten, de productie van acetylcholine in de hersenen gestimuleerd werd. Deze neurotransmitter is zeer belangrijk voor het geheugen en het intellect, en wordt in hoge concentraties gevonden in de voordelen van de hersenen. Dit is het gedeelte wat bij Alzheimer juist beschadigd is, dus aanvulling van deze neurotransmitter kan geen kwaad.
 • Knoflook: Knoflook is een fantastisch middel om cholesterol af te breken en versterkt daardoor uw hart en bloedvaten. Daarnaast heeft het een beschermend effect op de hersenen door antioxidanten. Het beschermt u waarschijnlijk tegen een hersenbloeding, dementie en Alzheimer.

Link

Welk voedsel is goed voor je hersenen

Knoflooksoep, goed tegen de griep