Hoe leest iemand met Dyslexie

Inleiding

Iemand met Dyslexie denkt in plaatjes en niet in klanken. Dit is een genetisch bepaalde afwijking in het fonologische gedeelte van de hersenen. In plaats van het oproepen van klanken bij het lezen van combinaties van letters, brengen de woorden bij iemand met Dyslexie alleen maar beelden naar boven.

Voorbeeldzin:

De zwarte kater speelt met de grote hond.

Uitleg per woord

Het woordje de aan het begin van de zin, wordt gezien als een blind woord. De lezer moet weten dat de een lidwoord is, maar krijgt er geen beeld bij.

Bij het tweede woordje zwart krijgt de lezer een zwarte vlek als beeld te zien.

Bij het derde woord ziet de lezer een kater. Door zich goed de concentreren en te focussen krijgt de lezer een zwarte kater te zien. Omdat de lezer moet nadenken gaat het lezen langzamer.

Bij het woordje speelt ziet de lezer de zwarte kater spelen.

Daarna komen het woordje met en het woord de, maar beiden roepen geen plaatje op. Daardoor ontstaat verwarring.

Helemaal als het woord grote daarna wordt gelezen. Wat heeft dat te maken met het plaatje van de zwarte spelende kater???

Wat de hond er dan nog verder mee te maken heeft is nergens meer uit op te maken en de dyslectische lezer is moe van het focussen, snapt niet waar het over gaat, heeft geen motivatie om door te lezen en haakt af. Vaak wordt hij of zij er ook nog duizelig van.

Handige Links

Vereniging voor woordblindheid