Dementie en toch thuis wonen: een nieuwe website!

Dementie en thuis wonen

Dementie is geen pretje. Zo langzamerhand begint mijn moeder ook de bekende weg kwijt te raken. Heel geleidelijk vervreemdt ze van haar familie en omgeving. Toch woont ze nog thuis en ik hoop nog heel lang. Het is ook het streefdoel om deze mensen zo lang, veilig en comfortabel mogelijk thuis te laten vertoeven. Daarom hebben wij daar waar mogelijk enkele verbouwingen aan haar woning uitgevoerd. Daar is ze boos over geweest! Op deze nieuwe website vindt u heel goede informatie en daarom deze kennismaking.
 

Dementie en toch thuis blijven wonen: doel van de website 

Mijn moeder is één van de ruim 235.000 dementerenden in Nederland. Gelukkig kan ca. 85% daarvan thuis wonen, althans tot het echt niet meer gaat. Door intensief onderzoek en testen te doen, wil men nog meer dementiepatiënten een veilig leven in eigen woning bieden. Het is eigenlijk de omgekeerde wereld: omdat de patiënt zich niet meer kan aanpassen aan de woning, wordt de woning aangepast aan hem of haar. Op deze site die overigens nieuw is sinds half november 2010, vindt u praktische adviezen om de woning daar waar nodig en mogelijk in te richten naar de behoefte van de dementerende. Van eenvoudige tips die enkele euro's kosten maar ook enkele die technisch iets meer eisen stellen. Bij een aantal tips moet je voor jezelf vaststellen dat je daar zelf nooit zou bij hebben stil gestaan. Bijvoorbeeld de TV in de kamer van de dementerende: voelt hij/zij zich ongemakkelijk bij dat apparaat? Zo ja: hoe los je dat op?

Printscreen

  • De website is eenvoudig maar duidelijk qua lay out. In het menu staan de adviezen per deel van het huis dat voor aanpassingen in aanmerking komt: woonkamer, keuken, toilet, slaapkamer, gangen, badkamer en trappen.
  • Klikt u op deze onderdelen dan krijgt u per ruimte adviezen met betrekking tot: inrichting, apparatuur, het groepje 'licht, lucht en warmte' en tenslotte 'bouwkundige aanpassingen'.

Enkele eenvoudige voorbeelden:

  1. Gebruik felgekleurde tape om de eerste en laatste trede goed zichtbaar te maken.
  1. Een telefoon met foto’s van de kinderen op de voorgeprogrammeerde toetsen vond ikzelf een eenvoudige maar GEWELDIGE TIP!
  • Het onderdeel bestaande woning geeft adviezen die niet specifiek aan één ruimte gebonden zijn.
  • Ook nieuwbouw is voorzien.
  • Klik ook eens op Aan de slag want hier worden de eventuele vergoedingsmogelijkheden toegelicht (niet onbelangrijk).

Conclusie

  • Indien u op zoek bent naar vooral praktische informatie over woningaanpassing en dementie dan is dit een zeer aan te bevelen website. Vooral mantelzorgers die voor het eerst worden geconfronteerd met dementie, en niet te vergeten: de partners van de dementerende, kunnen hier veel nuttige tips vinden. Uiteraard zijn de uitgebrachte adviezen niet voor iedereen geschikt. Veel hangt af van de fase van de dementie van de patiënt.
  • Als je een aantal tips hebt gelezen, sta je ervan te kijken hoe eenvoudige, kleine handelingen waar jezelf niet aan zou denken, veel ongelukjes voor de dementerende kunnen voorkomen.

Geen wollig marketingverhaal maar to the point: prachtige website!

Link

Thuis wonen met dementie

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden