Wordt botox het wondermiddel tegen migraine

Inleiding

Worden de vele migraine-lijders binnenkort eindelijk verlost van hun helse pijnen waarmee ze met de regelmaat van een klok worden geconfronteerd? Wordt botox nu ook het toekomstige wondermiddel tegen deze aandoening en wordt het daarmee het aspirientje van de 21ste eeuw?

Gouden toekomst

Daar ziet het er inderdaad naar uit, want nadat dit geneesmiddel recent in Groot-Brittanië officeel werd erkend als nieuw geneesmiddel tegen migraine, zullen Nederland en Belgie, en met hen alle overige Europese landen, snel volgen. Botox lijkt ongetwijfeld hét geneesmiddel van de toekomst te worden. Net zoals het dagdagelijkse aspirientje dat tot hiertoe was, is botox op zijn beurt goed op weg om het wondermiddel tegen zowat alle welvaartskwaaltjes te worden. Het wordt nu al verwerkt in vele anti-rimpelcrèmes en is ook een belangrijk wapen tegen spierspasmen, tegen allerlei ouderdomskwaaltjes als kraaienpootjes en is zelfs efficiënt tegen overdreven transpireren. En daar blijft het dus niet bij, want recent goedkeuring in Groot-Brittanië, blijkt botox nu dus ook doeltreffend tegen migraine. De overige Euerpese landen volgen weldra. Deskundigen voorspellen botox dan ook een gouden toekomst. Nu al staat het vast dat het binnen afzienbare tijd ook officieel erkend zal worden tegen ernstige blaasproblemen.

Migraine-lijders mét rimpels

Zoals dat bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen zo dikwijls het geval is, werd ook de jongste toepassing van botox tegen migraine eerder toevallig ontdekt. Vele migraine-lijders kregen botox ingespoten om de rimpels in hun aangezicht weg te werken. Na enige tijd stelden ze, niet alleen tot hun eigen verbazing maar zeker ook tot die van hun geneesheren, een opmerkelijke verbetering... van hun migraine-klachten vast. De specialisten bleven uiteraard niet bij de pakken zitten en bestelden onmiddellijk een studie die moest aantonen dat botox inderdaad al of niet efficiënt was tegen migraine. Dat onderzoek wees al spoedig uit dat chronische migraine-lijders na een botox-behandeling maandelijks gemiddeld zo'n acht dagen minder last hadden van helse hoofdpijnen. Verder onderzoek onderstreepte de resultaten van de eerste studie, zodat nu dus wereldwijd de officiële erkenning van botox als hét geneesmiddel tegen migraine wacht.

Wat maakt botox zo speciaal?

Wat maakt botox nu eigenlijk zo uitzonderlijk? Volgens ingewijden is dit geneesmiddel nog min nog meer een gif dat inwerkt op de prikkels die zenuwen sturen naar onze spieren. Het is precies op deze manier dat in ons lichaam zowat alles geregeld wordt. Voor zowat iedere storing in het lichaamsoproces, lijkt botox dus hét aangewezen middel om de bijbehorende kwaal op zijn minst te verzachten of zelfs te verhelpen. Zo staat het nu al vast het de spieren in ons voorhoofd verlamt, waardoor het verouderingskwaaltjes zoals rimpels en kraaienpootjes voorkomt. Daarnaast opent botox ook vernauwde bloedvaten in ons hoofd, waardoor het de pijnen verzachten. Botox blokkeert ook de werking van onze zweetklieren, waardoor het meteen ook overdreven transpireren tegengaat. Ondertussen kwamen de onderzoekers er achter dat botox, in kleine concentraties, niet giftig is, wat nieuwe perspectieven opent. Naast hét middel bij uitstek tegen allerlei verouderingskwalen, werd botox tot voor kort haast uitsluitend gebruikt tegen spierspasmen. In de cosmetische sector is het geneesmiddel jaarlijks goed voor een omzet van maar liefst één miljard euro. Als toekomstig wondermiddel tegen migraine, zou het nog eens goed zijn voor een extra omzet van minstens 750 miljoen euro per jaar.