Wat wil je weten over neusdruppels

Neusdruppels nuttig of onzin

neusdruppelsBij een verstopte neus grijp je al gauw naar neusdruppels. Heb je die niet in huis: loop maar even langs de apotheek of drogist want voor de meest eenvoudige neusdruppels heb je geen doktersvoorschrift nodig. Mits goed ingenomen werken deze druppels binnen het uur. Neusdruppels zijn een beetje op hun retour. Hoe komt dat?
 

Wat zit er in neusdruppels

  • De eenvoudigste neusdruppels bevatten een zoutoplosssing (natriumchloride). Daarom zijn deze druppels het best geschikt voor baby's en peuters tot 2 jaar.
  • Een zwaardere uitvoering bevat als werkzame stof xylometazoline. Verder zit er nog sorbitol, citroenzuur en gezuiverd water in.

Waarvoor dienen ze?

Het is te gebruiken bij neusverkoudheid, middenoorontsteking en bijholteontsteking. Een verstopte neus (en ook de typische loopneus die daarbij hoort) kan worden verholpen door neusdruppels. De neusslijmvliezen zijn dan gezwollen en dat is lastig om door de neus te ademen. Neusdruppels gaan dan die zwelling doen verminderen. Daarom behoren ze ook tot de familie van de vaatvernauwers.

Neusdruppels voorgeschreven voor een verkoudheid/verstopte neus mag je niet gebruiken als je neusklachten hebt als gevolg van een allergie waardoor je ademhalingsproblemen hebt. Denk hierbij aan huisdieren, de huisstofmijt of boompollen/hooikoorts.

Neusdruppels worden ook voorgeschreven voor oorklachten.

Wat kosten ze?

De bekendste neusdruppels zijn Otrivine, Rhinospray en Vicks. De prijs varieert maar in het algemeen zijn neusdruppels niet duur: tussen de 5 à 6 euro.

Hoe neem je neusdruppels in?

♦ Een veel gemaakte fout bij het inbrengen van neusdruppels is het achterover houden van het hoofd. Dat is niet goed! Want door deze houding lopen de druppels over de neusbodem naar de keel… en dat proef je! Vanzelfsprekend gaan de druppels dan niet helpen…

♦ Hoe moet het dan wel? Eerst en vooral: begin met je neus te snuiten zodat de neusgang zo goed mogelijk vrij is. Dan buig je het hoofd naar voor en dus niet naar achter. Druppel het geneesmiddel in je neus en draai dan het hoofd opzij naar rechts of links. Het klinkt misschien niet logisch maar dit is echt de beste manier. Kleine kinderen laat je beter op hun zij liggen.

♦ Lukt deze methode echt niet dan kun je volgende methode proberen: hou het hoofd achterover (toch wel), breng 1 tot 2 druppels in het verstopte neusgat en buig je hoofd zo ver mogelijk voorover, zelfs tot ver tussen je knieën zodat de neus eigenlijk onderste boven verblijft.

Hoe lang gebruiken?

► Eens het flesje geopend, zijn neusdruppels beperkt houdbaar. Sommige fabrikanten geven een maximale houdbaarheid van maar 1 maand na opening. Een tip hierbij is om de datum waarop je het flesje geopend hebt ergens te noteren.

► Neusdruppels met xylometazoline: deze gebruik je best maar ten hoogste 5 dagen na elkaar. Daarna werken ze verslavend en kunnen de neusslijmvliezen worden aangetast!

Alternatieven

Heb je echt moeite om te druppelen, kies dan voor een spray, een flacon of een gel. Het is zelfs zo dat je op internet kan lezen dat neussprays de voorkeur verdienen boven neusdruppels. De oplossing die ‘gesprayt’ wordt, blijft langer in de neus en verdeelt zich over een groter oppervak dan neusdruppels. Ook worden de bijholten met een spray beter bereikt dan met druppels.

Links

, , , ,

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden