Hoe gehoorschade door te luide muziek voorkomen

Inleiding

We hebben het allemaal wel al eens meegemaakt: een vervelende piepende toon in je oren na langdurig blootgesteld te zijn geweest aan te luide muziek. Meestal is dit ongemak van korte duur, maar onvoorzichtig omspringen met je oren kan leiden tot permanente gehoorschade, en sneller dan je zou denken. Al vanaf 75 decibel kan het oor beschadigd worden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je oren te beschermen tegen de hoogoplopende decibels in bijvoorbeeld discotheken of op festivals.

De gevolgen van te luide muziek: Tinnitus

Tinnitus is een permanente aandoening die je kan oplopen door een te luide geluidsbron. Het wordt gedefinieerd als het horen van geluid zonder dat er een uitwendige geluidsbron aanwezig is. Patienten nemen dus een geluid waar dat niet door een uitwendige geluidsbron geproduceerd wordt. Dit geluid kan de vorm van gesuis, gefluit of combinaties van verschillende geluiden aannemen. Bij blootstelling aan te luide muziek kunnen de haarcellen in je oor overprikkeld worden, waardoor de delen van je hersenen die instaan voor het waarnemen van geluid vanaf dan te actief blijven werken. Het gevolg is dan het horen van een blijvende pieptoon. Tinnitus kan erg vervelend zijn en je levenskwaliteit beïnvloeden. 

Tinnitus is trouwens niet het enige nadeel dat je oren kunnen ondervinden door te luide muziek. Hyperaccusis bijvoorbeeld is het overgevoelig zijn van de oren voor lawaai. Wanneer er bijvoorbeeld een ambulance voorbijrijdt of  er een glas stukvalt, doen de oren van de persoon die lijdt aan deze klacht, pijn. 

Voorkomen is beter dan genezen

Je oren beschermen is dus, zoals blijkt uit hierboven, geen overbodige luxe. Gelukkig zijn er heel wat manieren om dit op een efficiënte manier te doen: 

Oordoppen

Gebruik oordopjes wanneer je naar een fuif, een concert of een festival gaat. Ze beschermen je oren tegen de te luide muziek en zijn gemakkelijk te verkrijgen en te gebruiken. Vele mensen gebruiken geen oordopjes omdat ze vinden dat ze er niet leuk uitzien of omdat ze denken dat ze de muziek niet meer goed zullen horen wanneer ze er gebruiken. Dit laatste is alvast geen goede reden om geen oordopjes te dragen: het geluid wordt slechts verminderd, niet geheel weggefilterd. Wat de eerste reden betreft: er zijn oordopjes verkrijgbaar in verschillende kleuren, en als je stilstaat bij de gevolgen van te luide muziek heb je alleen maar baat bij het gebruiken van oordopjes. Ook veel arbeiders op dance-events en festivals maken gebruik van oordoppen.

Koptelefoon

Klassieke oortjes

Luister naar je mp3 of Ipod via een koptelefoon in plaats van met de klassieke oortjes. Deze laatste bevinden zich veel dichter bij je trommelvlies waardoor je gehoor veel sneller beschadigd kan worden. Investeer in een goede hoofdtelefoon want hoe beter de geluidskwaliteit, hoe zachter je het volume van de muziek kan zetten en hoe beter voor je oren. 

Rustpauze

Gun je oren af en toe een moment van rust wanneer je naar luide muziek luistert. Als je bijvoorbeeld meerdere dagen op een festival verblijft, doe je er goed aan om regelmatig een plek op te zoeken waar de muziek stil staat.  Wanneer je langere tijd bent blootgesteld aan een grote hoeveelheid lawaai doe je er ook goed aan om je oren minstens 24 uur rust te geven.

Geluidsboxen

Ga ook nooit te dicht bij een geluidsbron, zoals een geluidsbox, staan. Een afstand van minimaal 2 meter wordt ten strengste aangeraden. Voor dancefeesten wordt zelfs nog een groter aantal meters aangeraden.

Conclusie

Dit zijn slechts enkele van de voorzorgsmaatregelen die je kan nemen om je oren te beschermen. Wanneer je denkt gehoorschade te hebben opgelopen, als je met andere woorden last hebt van gedempt geluid, aanhoudende oorsuizingen of fluittonen, raadpleeg je het best een KNO-arts. Hier te lang mee wachten kan de gehoorschade blijvend maken. 

Enkele nuttige sites: