Wat is Tinnitus

Tinnitus (uitgesproken als ti-ni-tis), of oorsuizen

Tinnitus (uitgesproken als ti-ni-tis), of oorsuizen, is het gevoel van rinkelen, zoemen, sissen, fluiten, fluiten of andere geluiden. Het geluid kan intermitterend of continu zijn en kan in luidheid variëren. Het is vaak erger wanneer het achtergrondgeluid laag is, dus je bent je er misschien het meest van bewust 's nachts wanneer je in een stille kamer in slaap probeert te vallen. In zeldzame gevallen klopt het geluid synchroon met uw hart (pulserende tinnitus).

Deze aandoening is slechts een grote ergernis

Tinnitus komt zeer vaak voor en voor de meeste mensen is de aandoening slechts een grote ergernis. In ernstige gevallen kan tinnitus er echter voor zorgen dat mensen moeite hebben zich te concentreren en te slapen. Het kan uiteindelijk interfereren met werk en persoonlijke relaties, resulterend in psychologische nood. Hoewel tinnitus vaak geassocieerd wordt met gehoorverlies, veroorzaakt het geen verlies, en veroorzaakt een gehoorverlies ook geen tinnitus.

Sommige mensen met tinnitus ondervinden namelijk geen problemen met horen, en in sommige gevallen worden ze zelfs zo acuut gevoelig voor geluid (hyperacusis) dat ze stappen moeten ondernemen om externe geluiden te dempen of te maskeren.Sommige gevallen van oorsuizen worden veroorzaakt door infecties of blokkades in het oor en de tinnitus kan verdwijnen zodra de onderliggende oorzaak is behandeld. Vaak gaat tinnitus echter door nadat de onderliggende aandoening is behandeld. In een dergelijk geval kunnen andere therapieën - zowel conventionele als alternatieve - aanzienlijke verlichting bieden door het ongewenste geluid te verminderen of te verbergen.

Wat veroorzaakt tinnitus

Langdurige blootstelling aan harde geluiden is de meest voorkomende oorzaak van tinnitus. Tot 90% van de mensen met tinnitus hebben een bepaald niveau van lawaai-geïnduceerd gehoorverlies. Het geluid veroorzaakt permanente schade aan de geluidsgevoelige cellen van het slakkenhuis, een spiraalvormig orgaan in het binnenoor. Timmerlieden, piloten, rockmuzikanten, straatreparateurs en landschapsarchitecten zijn degenen wier werk hen in gevaar brengt, evenals mensen die werken met kettingzagen, geweren of andere luide apparaten of die herhaaldelijk naar luide muziek luisteren. Een enkele blootstelling aan een plotselinge extreem harde ruis kan ook tinnitus veroorzaken.

Een verscheidenheid aan andere aandoeningen en ziekten kan leiden tot tinnitus, waaronder:

Verstoppingen van het oor door een opeenhoping van oorsmeer, een oorontsteking of zelden een goedaardige tumor van de zenuw waardoor we kunnen horen (gehoorzenuw). Bepaalde geneesmiddelen met name aspirine, verschillende soorten antibiotica, ontstekingsremmers, kalmerende middelen en antidepressiva, evenals kininegeneesmiddelen, tinnitus wordt genoemd als een mogelijke bijwerking voor ongeveer 200 medicijnen en niet voorgeschreven medicijnen.

  • Het natuurlijke verouderingsproces, dat verslechtering van het slakkenhuis of andere delen van het oor kan veroorzaken
  • De ziekte van Menière, die het binnenste deel van het oor beïnvloedt
  • Otosclerose, een ziekte die leidt tot verstijving van de kleine botten in het middenoor
  • Verwonding aan het hoofd en nek
  • Nek- of kaakproblemen, zoals het temporomandibulair gewricht (TMJ) -syndroom

Tot slot Andere medische aandoeningen

Andere medische aandoeningen zoals hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten, problemen met de bloedsomloop, bloedarmoede, allergieën, een trage schildklier, auto-immuunziekte en diabetes. Tinnitus kan bij sommige mensen verergeren als ze alcohol drinken, sigaretten roken, cafeïnehoudende dranken drinken of bepaalde voedingsmiddelen eten. Om redenen die nog niet helemaal duidelijk zijn voor onderzoekers, lijken stress en vermoeidheid tinnitus te verergeren.