Tinnitus behandelingen

Welke behandelingen zijn er voor Tinnitus

Om te bepalen welke onderliggende medische aandoening je tinnitus kan veroorzaken, zal je arts je een algemeen lichamelijk onderzoek geven, inclusief een zorgvuldig onderzoek van je oren. Zorg ervoor dat je, je arts op de hoogte brengt van alle medicijnen die je inneemt, want tinnitus kan bij sommige geneesmiddelen een bijwerking zijn. Als de oorzaak van het probleem onduidelijk blijft, wordt u mogelijk doorgestuurd naar een otoloog of otolaryngoloog (beide gehoorspecialisten) of een audioloog (een gehoorspecialist) voor gehoor- en zenuwtests. Als onderdeel van je onderzoek krijg je mogelijk een gehoortest, een audiogram genaamd. Een beeldvormende techniek, zoals een MRI of een CT-scan, kan ook worden aanbevolen om een structureel probleem aan het licht te brengen.

Wat zijn de behandelingen voor Tinnitus

Als je tinnitus een symptoom is van een onderliggende medische aandoening, is de eerste stap om die aandoening te behandelen. Maar als de tinnitus na de behandeling blijft bestaan of als deze het gevolg is van blootstelling aan harde ruis, adviseren zorgprofessionals verschillende niet medische opties die kunnen helpen de ongewenste ruis te verminderen of te maskeren Soms verdwijnt de tinnitus spontaan, zonder enige interventie. Het moet echter duidelijk zijn dat niet alle tinnitus kan worden geëlimineerd of verminderd, ongeacht de oorzaak. Als je moeite hebt met het omgaan met je tinnitus, vindt je begeleiding en steungroepen wellicht nuttig. Vraag je arts om een verwijzing.

Buitensporig oorsmeer

Als de oorzaak van uw tinnitus buitensporig oorsmeer is, maakt je arts je oren schoon door aan te zuigen met een klein gebogen instrument dat een curette heet, of spoelt het voorzichtig weg met warm water. Als je een oorinfectie hebt, kan je oordruppels op recept krijgen die hydrocortison bevatten om de jeuk en een antibioticum te helpen verlichten om de infectie te bestrijden. Chirurgie kan nodig zijn in zeldzame gevallen van een tumor, cyste of otosclerose (een kalkaanslag op het oorbot).

Temporomandibulair gewrichtssyndroom

Als je tinnitus het gevolg is van het temporomandibulair gewrichtssyndroom zal je arts je waarschijnlijk doorverwijzen naar een orthodontist of een andere tandarts voor een passende behandeling.

Medicijnen voor Tinnitus

Veel geneesmiddelen zijn onderzocht voor de behandeling van tinnitus. Voor sommigen helpt de behandeling met lage doses angststillers, zoals Valium of antidepressiva zoals Elavil om de tinnitus te verminderen. Het gebruik van een steroïde in het middenoor samen met een anti-angst medicijn genaamd Alprazolam is effectief gebleken bij sommige mensen. Sommige kleine onderzoeken hebben aangetoond dat een hormoon Misoprostol in sommige gevallen nuttig kan zijn.

Lidocaïne

Lidocaïne, een medicijn dat wordt gebruikt voor de behandeling van bepaalde soorten abnormale hartritmen, het is gebleken voor sommige mensen de tinnitus hebben dat het verlichtend werkt, maar het moet intraveneus of in het middenoor worden toegediend om effectief te zijn. De voordelen van lidocaïne worden echter bijna altijd gecompenseerd door de risico's van het medicijn en daarom wordt het niet aanbevolen en zelden of niet gebruikt voor tinnitus.

Hoorapparaten

Als je oorsuizen gepaard gaat met gehoorverlies, kan een gehoorapparaat nuttig zijn.

Apparaten maskeren

Veel mensen hebben ook geprofiteerd van tinnitus maskeren, apparaten die lijken op gehoorapparaten die een geluid aangenamer afspelen dan de interne ruis die door de tinnitus wordt geproduceerd. Een nieuwer apparaat is een tinnitus-instrument, een combinatie van een hoortoestel en maskeren.

Tinnitus omscholingstherapie

Tinnitus omscholingstherapie hangt af van het natuurlijke vermogen van de hersenen om aan een geluidssignaal te 'wennen', het uit filteren op een onbewust niveau zodat het geen bewuste waarneming bereikt. Gewenning vereist geen bewuste inspanning. Mensen hebben vaak veel auditieve geluiden zoals airconditioners, computerventilators, koelkasten en zachte regen. Wat ze gemeen hebben, is dat ze geen belang hebben, dus ze worden niet als 'luid' ervaren. Zo kunnen de hersenen ze screenen.

Omscholingstherapie bestaat uit twee delen

  • De persoon met tinnitus speelt een bron van neutraal geluid af overal waar hij of zij gaat, inclusief het dragen van in het oor geluidsgeneratoren.
  • De persoon met tinnitus krijgt één op één begeleiding. Deze vorm van tinnitusbehandeling duurt 12 tot 24 maanden en is zeer succesvol.

Cognitieve therapie

Dit is een vorm van begeleiding die iemand helpt zijn of haar reactie op de tinnitus aan te passen. Het werkt het best in combinatie met andere vormen van therapie, zoals maskeren of medicatie.

Biofeedback

Dit is een ontspannenstechniek die mensen helpt stress te beheersen door te reageren. Sommige mensen vinden het nuttig bij het verminderen van tinnitus.

Tandarts behandeling

Sommige professionals denken dat tinnitus veroorzaakt kan worden door een probleem met het temporomandibulair gewricht, dit is het gebied waar het kaakbot zich aan het hoofd vastmaakt, vlak voor het oor. Ze suggereren dat tandheelkundige behandelingen de symptomen van tinnitus kunnen verlichten, omdat de spieren en zenuwen in de kaak nauw verbonden zijn met die in het oor.

Cochleaire implantaten

Deze apparaten worden geïmplanteerd in het oor, en worden meestal gebruikt om ernstige doofheid te behandelen. Ze lijken ook sommige mensen met tinnitus gerelateerd gehoorverlies te kunnen helpen. Het apparaat werkt door het verzenden van elektrische signalen van het oor naar de hersenen. Deze operatie wordt echter niet uitgevoerd voor tinnitus, ze wordt alleen gebruikt voor gehoorproblemen.

Alternatieve behandelingen

Hoewel het bewezen is dat er geen vitaminesupplementen of andere alternatieve therapieën zijn om tinnitus te behandelen, proberen sommige mensen kruidenpreparaten zoals ginkgo biloba of mineralen zoals zink of magnesium met wisselende resultaten. Anderen hebben verlichting ervaren met acupunctuur of hypnose. Raadpleeg je arts voordat je één van deze behandelingen probeert.

Tot slot Hoe kan ik Tinnitus voorkomen

Je risico op het ontwikkelen van tinnitus neemt toe bij blootstelling aan harde geluiden, dus gehoorbescherming is een belangrijke stap. Als je in de buurt bent van een geluid dat zo luid is dat je niet kunt spreken op een normaal gespreksniveau, moet je oordopjes dragen, van de geluidsbron vandaan gaan of deze laag zetten.