5 redenen voor concentratieproblemen

Redenen voor concentratieproblemen: inleiding

Redenen voor concentratie - problemen
  • Je vergeet steeds waar je je spullen hebt gezet,
  • zweeft tussen je werk en websites als youtube, of
  • je dag droomt regelmatig.

Soms is dit normaal - het leven kan niet altijd alleen hectisch zijn - maar wat nou als dit vaker gebeurd en een serieus probleem wordt?

Voor mensen met ADHD is dit een dagelijkse werkelijkheid, maar heeft u geen ADHD, dan zijn er wellicht andere zaken die u afleiden of storen. Dit probleem neemt de laatste jaren steeds meer toe onder volwassenen en jongeren.

Redenen voor concentratieproblemen: de 5 redenen

De volgende punten behoren tot de top 5 die concentratie problemen veroorzaken bij volwassen mensen:

  1. Overvloed aan technologie
  2. Te weinig slaap
  3. Onvoldoende tevreden met je baan
  4. Te veel stress
  5. Te weinig beweging

Redenen voor concentratieproblemen: overvloed aan technologie

Je blackberry, Iphone, computer, laptop en andere gadgets vragen allemaal jouw aandacht - geen wonder dat je gestoord wordt! Een belangrijk punt, je brein werk als een secretaresse, hoe meer zaken je brein in de gaten moet houden hoe harder het moet werken om zich te focussen op één enkel zaak, blijkt uit onderzoeken. Leren van de basis organisatie vaardigheden en maken van een planning kan heel goed werken.

Denk bijvoorbeeld aan het nemen van pauzes en even niet kijken naar de tv of bezig zijn met je e-mail en/of computer - of het instellen van technologie vrije tijden na het eten of voor het slapen - of het nemen van een simpel toestel zodat je buiten niet bezig bent met e-mail, hyves, facebook of twitter. Ook kan het voor sommigen werken geen draadloos internet voor een laptop te nemen, want de regel is: hoe meer mogelijkheden er zij, hoe vaker je bezig bent.

Redenen voor concentratieproblemen: te weinig slaap

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat een volwassene gemiddeld 7 a 8 uur per moet slapen om gefocust te kunnen blijven. Dr. Wilens zegt: Bij een adequaat rust patroon komt in de meeste gevallen de focus weer terug. Een aantal gevolgen van niet genoeg rust kan zijn: Snel geïrriteerd raken, regelmatig wegdromen of moeite hebben dagelijkse activiteiten te plannen.

Bij aanhoudende slaap- problemen en/of stoornissen wordt geadviseerd naar uw eigen huisarts te geen voor alle zekerheid.

Redenen voor concentratieproblemen: onvoldoende tevreden met je baan

Vast en zeker, iedereen is weleens ontevreden met zijn of haar werk. Dit kan verschillende redenen hebben: een presentatie bij een klant die flopt of leidinggevenden die de kwaliteit van je werk niet goed genoeg vinden. En als een ongeorganiseerd werkomgeving of een saai project het lastig maakt om gefocust te blijven, is dat begrijpelijk. Maar als je continue het gevoel hebt niet te kunnen focussen voor diverse werkzaamheden of projecten kan het zijn dat je medisch hulp nodig hebt - of gewoon een nieuwe baan!

Redenen voor concentratieproblemen: te veel stress

Stress neemt veel concentratievermogen weg, zegt Dr. Wilens: Stress beïnvloed je hersens delen die weer het concentratievermogen beïnvloeden. Uit een onderzoek van de universiteit van Wisconsin-Madison blijkt dat ontspannen het vermogen te focussen en plannen kan laten toenemen.

Helaas is de redenen voor stress niet zomaar op te noemen, dit kan bij iedereen verschillen. Het is belangrijk om deze oorzaken te vinden en proberen op te lossen. Dat zal uw leven werkelijk vergemakkelijken. Natuurlijk zijn er algemene oorzaken van gezonde stress als, eend deadline of een wedstrijd van de club waar je fan van bent.

Redenen voor concentratieproblemen: te weinig beweging

U zult het vast weleens hebben gehoord: Bewegen houdt uw geest scherp en verhoogd uw leer en onthoudt vermogen. Dit geldt ook voor mensen met ADHD, zij worden rustiger en kunnen beter onthouden.

Bewegen, goed voor meer dan alleen concentratie problemen

Bewegen kan ook helpen bij een aantal van de hiervoor genoemde concentratie problemen. Zo kan men beter en makkelijker slapen na het sporten, ook bent u even weg van al uw hoogwaardige technologie.

Daarnaast komt door het bewegen meer stoffen los waardoor u zich blijer zult voelen en fitter zult zijn om eventuele problemen die stress veroorzaken beter aan te pakken.

Interessante links

Reacties (5)

Reageer
#VERW reageerde 10 jaar geleden
14 Sep 10:08
Dankjewel Beckx.. Mocht je aanvullingen hebben, dan hoor ik dat graag :)
BeckxOsing reageerde 10 jaar geleden
14 Sep 08:04
Interessant artikel!
#VERW reageerde 10 jaar geleden
12 Sep 22:55
Ben blij dat je het een interessant artikel vindt Irene. Zal het artikel z.s.m. doornemen. Dank voor je opmerking :)
Je mag de fouten ook aangeven. Ik ben hier geboren maar heb altijd al problemen gehad met talen, vooral de en het, sorry hiervoor.
Irene reageerde 10 jaar geleden
12 Sep 21:26
Wie heeft in vredesnaam dit stuk geschreven? Het is een interessant artikel, maar de spellingfouten vliegen je om de oren. En er staat 'de' als er 'het' moet staan. Ook is de woordkeus geregeld vreemd. Het lijkt potjandorie wel een automatisch vertaald artikel! Aslan88, doe d'r wat aan!
Simon Dirks reageerde 11 jaar geleden
16 May 18:02
Een manier waarop ik mijn concentratievermogen verbeter is door regelmatig eventjes wat brain training te doen, op brain fitness sites zoals braingymmer.com. Er zijn honderden van dit soort sites.
Zeker het proberen waard!