5 redenen voor concentratie - problemen

Concentratie Problemen

35797.jpegAls raadgever met ervaring in geestelijke gezondheid en schoolvoorlichting, zijn er al vele keren een kind verkeerd beoordeeld geweest met ADHD. In de geestelijke gezondheidsinstelling kunnen we de diagnose veranderen en met het kind en de familie werken zonder medicatie en grote veranderingen en verschillen zien. Interventies en therapieën die werken zijn de sleutel. We kunnen het erover eens zijn dat het probleem, of een symptoom, gebrek aan concentratie en focus was, maar het was niet altijd ADHD. Waarom is misdiagnose een zorg? ADHD is een geestelijke gezondheidsstoornis en de diagnose zou er pas moeten komen nadat het zorgvuldig is uitgesloten, omdat er sprake is van concentratie door medicatie. Lees verder en ontdek een paar redenen voor concentratie problemen en wat men eraan kan doen.

Enkele redenen voor het gebrek aan concentratie en focus zijn onder meer:

Gezinsstress en overstresste zorgverleners

Families worden dikwijls gestresst de dag vandaag. Ouders zorgen soms voor hun ouders naast hun eigen kinderen. Ouders kunnen een kind in het huis hebben die kritisch ziek of gehandicapt is en dan zijn er alleen maar uitstapjes naar het ziekenhuis, doktersbezoeken en extra zorg thuis. Soms moet het kind thuis helpen met de zorg van een grootouder, broer of zus.

Gebrek aan slaap

Vandaag de dag krijgen veel kinderen en tieners niet genoeg slaap. Kinderen hebben minstens tien uur nodig en tieners hebben ook negen tot tien uur per nacht nodig. Schema's kunnen overvol zijn met activiteiten, sporten, lessen, clubs en huiswerk. Dit alles is goed, zolang het past in een schema dat ontspanning en de juiste hoeveelheid slaap mogelijk maakt. Kinderen kunnen het moeilijk vinden om te concentreren in het klaslokaal wanneer ze slaperig of te moe zijn om zich te concentreren. Het krijgen van de juiste slaap hoeveelheid helpen een kind om het beter te doen op school.

Argumenten in het huis

Sommige gezinnen hebben communicatie problemen of financiële lasten en deze problemen kunnen zorgen voor stress bij de kinderen. Als de ouders over hun problemen met hun kinderen spreken, zonder bepaalde grenzen te overwegen, kan het kind overweldigd worden. Dit kan leiden tot een gebrek aan concentratie en focus op school. Het kind is bezorgd of verdrietig en kan angst ervaren. Sommige argumenten kunnen worden veroorzaakt door dysfunctie in het huis, zoals alcoholisme, drugsgebruik of huiselijk geweld.

Slechte voeding

Snel en makkelijk is de manier om maaltijden te eten als we bezig zijn. Kinderen hebben vitamines en gezonde keuzemogelijkheden nodig. Vandaag leggen veel ouders een snel klaar voeding in huis, maar dit kan sommige problemen met jonge kinderen veroorzaken. De hersenen vereisen vet en spieren hebben eiwitten nodig. Een goed ontbijt ziet eruit als eieren, worst of spek, toast met boter en volle melk. Kleine kinderen van elementaire leeftijd hebben vet nodig in hun diëten. Tieners hebben meer eiwitten nodig zoals kip, vlees, zalm en andere vis. Melk en water zijn noodzakelijk en voor deze leeftijd moeten hoge energie drankjes worden vermeden. Overweeg om je baby elke dag een multivitamine te geven. Ook seizoensgebonden fruit voorhanden voor een gezonde snack. Plaats fruit in een kom op tafel, zodat het zichtbaar is, het is dan meteen een gemakkelijke keuze voor een snelle snack. 

Wat zijn de oplossingen

1. Communicatie met de school

Goede leerkrachten die goede praktijken gebruiken en problemen met studenten onderhouden, implementeren goede interventies om kinderen te helpen slagen voordat ze beginnen te falen of achter komen. Ze houden ook records bij van wat er werkt of niet werkt. Ouderconferenties en goede communicatie zijn een must. Ouders moeten vaak met de school communiceren om de leraren te laten weten wat er in het huis of met de gezondheid van het kind gebeurt. Veel docenten communiceren met ouders via e-mail, tekst of schoolwebsites en online boeken.

2. Schoolconsulent

Ouders kunnen ook inchecken bij de schoolconsulent. Veel schoolconsulenten geven lessen of geven kleine groepinterventies om leer- en organisatorische vaardigheden aan te leren. Veel scholen hebben ook begeleidingsschema's en creatieve manieren om kinderen voor en na school te helpen. Raadpleeg bij je schooladviseur voor de hulpmiddelen die mogelijk beschikbaar zijn.

3. Interventies

Leraren kunnen deze dingen doen: Vraag het kind om de instructies van een opdracht te herhalen. Laat het kind in de achterkant van de kamer zitten. Hij krijgt zijn signalen van andere studenten. Als het kind in de voorkant van de kamer zit, kan hij niet zien wat andere kinderen doen, bijvoorbeeld: "Iedereen is nu zijn boek aan het openen. Ik moet mijn boek uitzoeken en de juiste pagina vinden." of "Het is tijd om te luisteren en notities te maken. Ik zie iedereen aan het werk." Laat hem leren om tips van zijn omgeving te krijgen. Prijs het kind voor aandacht. Heb lessen die auditief, visueel en hands-on zijn. Laat het kind notities maken of gebruik maken van grafisch wanneer je informatie aanbiedt. Laat het kind een planner gebruiken om huiswerkopdrachten of andere werkzaamheden op school te schrijven. Leer het kind hoe je georganiseerd wordt, zowel op school of thuis.

Tot slot: Een goede diagnose krijgen

Gebrek aan concentratie en focus kunnen symptomen zijn van veel verschillende dingen die in het leven van een kind gebeuren. Als je de juiste diagnose niet hebt, kan je de juiste behandeling niet krijgen. Sommige kunnen medicijnen nodig hebben; sommige hebben een interventie nodig; sommige hebben een therapeut nodig. Niet alle kinderen die concentratie en focus problemen hebben zijn ADHD, of hebben stimulerende medicatie die veel negatieve bijwerkingen heeft. ADHD is een psychiatrische diagnose en kinderen moeten een zorgverlener zien om een juiste diagnose te krijgen.

Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden