Intuïtief problemen oplossen

Je intuïtie

Je intuïtie is een lichamelijke functie die je goed kan helpen bij het oplossen van problemen en moeilijke vraagstukken. Het is vaak moeilijk om uit te leggen waarom je een intuïtieve beslissing neemt. Meestal heeft het met een gevoel te maken maar vaak kunnen we niet uitleggen waar het gevoel vandaan komt. Een goede intuïtie kan je in veel moeilijke situaties helpen. Maar hoe leer je problemen oplossen met behulp van je intuïtie?

Beslissingen nemen

Elke dag weer maken wij talloze beslissingen. Dit kunnen kleine dingen zijn zoals welke ontbijt je neemt, wat je die dag aantrekt of met welk vervoer je naar je werk gaat. Beslissingen kunnen echter ook moeilijker zijn. Moet je die baan wel of niet nemen? Blijf je doorgaan met je huidige relatie? Voor elke beslissing die we nemen, kunnen we drie methoden gebruiken:

  1. De snelle beslissing. Deze manier van beslissen gaat eigenlijk op de automatische piloot. Je denkt er bijna niet bij na en het gaat erg snel. Deze manier van beslissen is meestal weggelegd voor kleine, alledaagse dingen.
  2. Doordachte beslissing. Bij deze manier van beslissen worden de voor- en nadelen van een beslissing uitgebreid afgewogen. Er wordt bewust nagedacht over de oorzaak en het gevolg. Deze manier van beslissen is erg rationeel.
  3. Intuïtieve beslissing. Deze beslissing is gebaseerd op de kennis die je onbewust hebt waargenomen. Bepaalde prikkels krijg je namelijk vrij ongemerkt binnen. Deze waarnemingen worden wel in je geheugen opgeslagen maar je hebt het niet bewust meegemaakt. Een intuïtieve beslissing lijkt dan een beslissing die op iets vaags, zoals een gevoel, is gebaseerd. In de werkelijkheid is een intuïtieve beslissing gebaseerd op kennis die je wel hebt maar waar jij je niet van bewust bent.

Intuïtief problemen oplossen

Je intuïtie zal zich door de jaren heen steeds verder ontwikkelen. Je bouwt namelijk steeds meer kennis en wijsheid op. Maar hoe kun je het beste problemen oplossen met je intuïtie?

  1. Het allereerste wat je moet doen, is het probleem (tijdelijk) proberen los te laten. Houd je even met iets anders bezig. Ook een nachtje slapen kan erg effectief zijn. Hierdoor krijgt je geest tijd en ruimte om het probleem te verwerken. Informatie die je onbewust hebt verzameld, kan toegepast worden. Grote kans dat het antwoord of de oplossing in de loop van de dag opeens duidelijk wordt.
  2. Leer luisteren naar je intuïtie. Te vaak wordt een gevoel genegeerd omdat het verstand een andere beslissing neemt. Neem de tijd om te analyseren hoe jij je voelt tegenover verschillende oplossingen. Heb je bij enkele oplossingen een negatief gevoel? Probeer dit dan zo goed mogelijk te plaatsen.
  3. Neem het risico om eens op je intuïtie te vertrouwen. Herkennen dat een gevoel bestaat, is pas de eerste stap. Een keuze maken op basis van dat gevoel is een tweede. Besef echter dat je intuïtie veel meer is dan een gevoel. Het is het resultaat van een afweging in je onderbewustzijn. Des te vaker een intuïtieve beslissing goed uitpakt, des te vaker je een dergelijke beslissing durft te nemen.

Verlies realiteit niet uit het oog

Intuïtieve beslissingen kunnen ook wel eens verkeerd gebruikt worden. Als je iets erg graag wilt, kun je er een goed gevoel bij krijgen. Dit wil niet zeggen dat je intuïtie je er een goed gevoel over geeft. Probeer daarom altijd goed onderscheid te maken tussen iets wat je erg graag wilt en tussen iets wat je intuïtie je probeert te vertellen. Op deze manier voorkom je teleurstellingen.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden