Leven in angst

Inleiding

Veel signalen van de huidige maatschappij (zowel politiek als het bedrijfsleven) zijn tegenwoordig vaak gebaseerd op angst. We worden van alle kanten bestookt met feiten dat we vooral bang moeten zijn voor vreselijk veel dingen. Hiervan wordt driftig gebruik gemaakt door mensen producten op te dringen en daardoor de illusie te creëren dat men veilig zou zijn.

Men realiseert zich soms niet hoeveel negatieve invloeden zich vaak onbewust de hele dag door aan hun opdringen. Een willekeurige greep en bij lange na niet compleet:

 1. We moeten allemaal een overlevingspakket aanschaffen
 2. We dienen rookmelders te plaatsen
 3. We moeten vooral een inbraak alarm installeren
 4. Alles verzekeren
 5. Je mag vooral niet dood gaan
 6. maak het verhaal verder zelf af (…en kleur de plaatjes)

Angst voor van alles draagt bij tot een minder aangenaam leven. Zolang je bezig bent met bang zijn geniet je niet van je leven. Als je genoeg zaken hebt die je energie vragen wordt het tijd kritisch naar je leven te kijken. Negativiteit vreet namelijk energie, je kunt er op leeglopen, zelfs zo erg dat je overspannen raakt of een burn out op loopt.

In zo’n periode ben ik kritisch gaan kijken naar de TV. Vaak kijk je TV om even afgeleid te worden van dagelijkse beslommeringen, maar knap je daar wel echt van op? Wat dan opvalt is met name het journaal, postbus 51 en de reclames. Kijk er eens bewust naar en ontdekt hoe je hierop reageert. Wat is de boodschap die je hieruit op pakt? Wil je die invloeden wel in je leven?

Angst in je denken is angst uitstralen. Wat je uitstraalt trek je aan. De consequentie hiervan moge duidelijk zijn, als je geconcentreerd bent op ellende zal je dat overkomen.

Niets is positief of negatief tot dat jij er die waarde aan geeft!

Neem eens de tijd om aandacht te schenken aan wat je denkt.

 1. Als je aan leuke dingen denkt voel je jezelf beter. Dat is dus de eerste stap naar een beter leven.
 2. Tel je zegeningen: wat is er allemaal wel goed aan je leven?
 3. Kun je tevreden zijn met wat je hebt?
 4. Wees zelf verantwoordelijk voor je huidige situatie.
 5. Google eens op positieve affirmatie (bevestiging vert.)

Het kost wat tijd en gewenning om puur positief te gaan denken, want je moet oppassen dat je niet in en van de volgende kuilen valt:

 1. negatief + ontkennen,
 2. een affirmatie in toekomstige vorm.
 3. iets te willen: dat wat je wilt zal buiten bereik blijven, schrap willen rustig uit je woordenboek.

Voorbeelden om het te verduidelijken:

Goed: ik denk/leef positief; Fout: ik ga positief leven; Fout: ik stop met negativiteit.

Goed: Ik heb geld genoeg Fout: ik wil meer geld Fout: Ik kom geen geld tekort

Behalve dat je er voor kunt kiezen om een probleem als een uitdaging op te pakken, waardoor het van negatief naar positief gaat, bestaat er ook een neutraal gebied: sommige dingen ZIJN. Hiermee zet je het gevoelsmatig op een Nullijn in plaats van er boven of er onder.

Alleen jijzelf kunt je situatie veranderen en andere keuzes maken. Belangrijk is hier dat je huidige situatie de basis is voor nu en het uitgangspunt van je toekomst. Accepteer de huidige situatie, wees tevreden en bouw hiervandaan op.

Het werkte voor mij en dat doet het nog steeds, succes!