Wat is hoogtevrees

Inleiding hoogtevrees, dieptevrees en acrofobie

Lunch-atop-a-Skyscraper.jpg

De oorspronkelijke benaming van hoogtevrees is acrofobie. Nu is bang zijn voor hoogte en diepte een natuurlijk verschijnsel bij mensen en zelfs een bescherming van lijf en leden. Het houdt u alert, maar zodra een hoogte in het dagelijkse leven een fobie wordt, hebt u echt een probleem. Dan wordt de angst zodanig dat u geen stap meer durft te verzetten en in angstzweet uitbarst. Hoogtevrees of acrofobie komt regelmatig voor en kan zijn aangeboren of aangeleerd. Hetzelfde geldt voor de angst voor diepte, bathofobie. Omdat deze angsten zo vaak voorkomen, volgt hier meer over de symptomen van hoogtevrees en dieptevrees en wat u eraan zou kunnen doen. Virtual Reality en een geleidelijke gewenning aan het omgaan met hoogte en diepte blijken in de praktijk goed te werken tegen acrofobie. Lees hier over hoe uw hoogtevrees te overwinnen.

 

Wat is een fobie eigenlijk?

U kunt voor bijna alles een fobie krijgen, hebben en ontwikkelen. Bij een fobie is de angst voor iets of iemand zo groot dat u in paniek raakt. Deze paniek doet u irrationeel handelen. Waar iedereen aanvoelt en begrijpt dat het onverstandig kan zijn om te dicht bij een klif te gaan staan of uit een raam te hangen, kan iemand met hoogtevrees zo reageren dat hij of zijn in paniek naar beneden springt.

Symptomen van hoogtevrees of dieptevrees

Enkele bekende symptomen van hoogtevrees of dieptevrees zijn:

 • Duizeligheid; Benauwdheid;
 • Pure angst;
 • Angstzweet;
 • Geen stap meer durven verzetten;
 • Volstrekt irrationeel handelen;
 • Hartkloppingen;
 • Gillen, huilen;
 • Misselijkheid;
 • Evenwichtsstoornissen;
 • Flauw vallen;
 • Geen vertrouwen meer hebben, in werkelijk niets en niemand

Situaties van hoogtevrees en acrofobie, verklaring van hoogtevrees

Er is een heel breed spectrum van hoogtevrees waarneembaar. Waar de ene persoon niet een klein keukentrapje op durft te gaan, krijgt de ander pas hoogtevrees als hij hoog in de lucht aan een parachute hangt. Vaak gaat het om optische hoogtevrees waarbij men in paniek raakt als men in de hoogte om zich heen kijkt. Maar ook cognitieve hoogtevrees en acrofobie komt voor, waarbij men het meest verschrikkelijke weet te bedenken van wat er allemaal mis kan gaan. Een verklaring voor hoogtevrees? Hoogtevrees kan zijn aangeboren. Het zit dan in de familie. Of hoogtevrees kan door een eerder trauma in het leven zijn ontstaan. Bijvoorbeeld doordat u echt eens een keer naar beneden bent gevallen. Het interessante van hoogtevrees en dieptevrees is dat die angst ook kan optreden door een kleine verandering in de omgevingaan te brengen. Een bekend voorbeeld is dat iemand probleemloos op een hoge verdieping met een harde stenen vloer kan lopen, maar dat hij ontzettend bang wordt zodra de vloer verandert in een doorzichtige glazen vloer. Ook een harde vloer, maar zo dat u nu wel de diepte ziet. Eigenlijk heeft u pas last van hoogtevrees als een bepaalde hoogte voor u al vlug een probleem wordt.

Behandeling van hoogtevrees en dieptevrees

Het is altijd beter om hoogtevrees proberen te voorkomen. Kinderen die erg beschermd zijn opgegroeid en van wie de ouders erg bang voor hoogten waren, zullen veel eerder de symptomen van hoogtevrees vertonen dan zij die normaal en spelenderwijs met hoogten zijn opgegroeid. Wat u kunt aanleren, kunt u vaak ook afleren. Bij de behandeling van hoogtevrees of dieptevrees probeert men u langzaam te laten wennen aan hoogteverschillen. Dit doet men door middel van een gerichte psychotherapie. Steeds vaker worden ook de mogelijkheden van Virtual Reality gebruikt. Beetje bij beetje treedt gewenning op en vermindert de angst totdat hij is verdwenen.

Conclusie hoogtevrees en dieptevrees

Hoogtevrees en dieptevrees gaan vaak samen. De belangrijkste overeenkomst is de enorme angst die uitbreekt en uw dagelijks functioneren flink kan dwarsbomen. Als u van deze fobieën last hebt, is er ook goed nieuws te melden: vaak is er wat aan te doen. Bij de ene persoon zal de behandeling sneller aanslaan dan bij de andere, maar de behandeling zal er vooral voor zorgen dat u voortaan veel beter met uw angst kunt omgaan.

Meer info op de WIKI4YOU homepage