Bang voor honden, wat nu

Angst voor honden

In onze Westerse samenleving worden mensen opgegroeid met het idee dat honden en mensen prima samengaan en miljoenen mensen hebben dan ook een hond als huisdier. Honden maken al heel lang deel uit van het menselijk bestaan en werden altijd al gewaardeerd om hun loyaliteit, intelligentie, waakzaamheid, gezelligheid en andere positieve eigenschappen. Bovendien houden vooral kinderen vaak bijzonder veel van honden. Geen wonder dus dat veel mensen bereid zijn om veel op te offeren voor hun trouwe viervoeter. Toch zijn er genoeg mensen die last hebben van Kynophobie, ofwel angst voor honden.

Kynophobie

Mensen die lijden aan Kynophobie, voelen een abnormale angst wanneer er honden in de buurt zijn. Ze mijden honden zo veel mogelijk en kunnen zelfs paniekaanvallen krijgen wanneer er een hond in de buurt is. Opvallend hierbij is wel dat mensen met Kynophobische gevoelens vaak goed weten dat de kans dat de hond ze iets slechts aandoet klein is. Mogelijk bestaat bij ieder mens een bepaalde angst voor honden, omdat honden van nature roofdieren zijn. Vooral grote en brede honden worden vaak als intimiderend gezien, zelfs voor veel mensen die zichzelf niet als Kynophobisch zien. In de meeste gevallen wordt Kynophobie ontwikkeld tijdens de jeugd. Vaak heeft een Kynophobisch persoon tijdens zijn jeugd een nare gebeurtenis met een hond meegemaakt die de angst heeft veroorzaakt.

Symptomen bij een ernstige vorm van Kynophobie

 • Duizeligheid
 • Misselijkheid
 • Angst om te sterven
 • Zich ziek voelen
 • Hartkloppingen
 • Ademnood
 • Overmatig zweten
 • Rillerig voelen
 • Droge mond
 • Onvermogen om duidelijk te spreken

Hoe kom je van deze angst af?

 • De angst voor honden ontstaat meestal als iemand een negatieve gebeurtenis meemaakt waar een hond bij betrokken is. Door deze negatieve gebeurtenis begint de persoon ineens alle honden met deze negatieve gebeurtenis te associëren. Deze reactie lijkt objectief gezien onterecht maar is vrij normaal en komt vaak voor. Met mensen gebeurt dit namelijk op dezelfde manier. Als je weleens bent bedrogen of mishandeld door iemand, zal je andere mensen waarschijnlijk ook, met name in het begin, minder vertrouwen. Het zijn de emoties die de reacties in stand houden. Wanneer je emoties negatief zijn, zullen je reacties ook negatief. Het probleem moet dus bij de kern worden aangepakt en dit kun je alleen doen door de negatieve emoties weg te nemen.
 • Nu is het tijd om de negatieve gevoelens om te buigen naar positieve gevoelens. Bewonder de schoonheid van honden daarom van een afstandje. Je kent vast wel een gezin met kinderen dat een hond als huisdier heeft. Vraag eens aan hen of je een keer mag komen kijken hoe de kinderen met de hond spelen. Kijk eventueel van een grote afstand of vanuit de tuin.
 • Raak vertrouwd met de positieve kanten van honden. Kijk bijvoorbeeld naar films waarin de goede eigenschappen van honden worden getoond. Deze manier kan je gedachten over honden helpen te veranderen.
 • De volgende stap is in de buurt van de hond komen. Probeer zo vaak mogelijk in de buurt van een hond te zijn. In het begin zal je je hier waarschijnlijk heel ongemakkelijk bij voelen. Zorg er daarom voor dat er ook andere mensen bij zijn. Het beste is om te beginnen met honden van vrienden of kennissen.
 • Het kan maanden duren voordat je je enigszins op je gemak voelt in de buurt van honden. Wanneer je dit punt hebt bereikt, kun je ervoor kiezen om de hond aan te raken. Voor mensen die Kynophobische gevoelens hebben/hadden is dit een erg grote stap. Neem hier daarom de tijd voor en begin er pas mee als je er klaar voor bent.

Tot slot

Als je al deze stappen in je eigen tempo uitwerkt, zul je beetje bij beetje je angst voor honden zelf wegnemen. Er kan veel tijd tussen de stappen in zitten, maar dat maakt niets uit. Overhaast de stappen niet omdat dit een averechts effect kan hebben. En onthoud dat honden je over het algemeen behandelen hoe jij hen behandelt. Behandel honden daarom als mensen en je zult zien dat je vanzelf van honden zult gaan houden. En zij ook van jou natuurlijk!

Gerelateerde artikelen