Wat doe je tegen herfstblues

Herfst en minder energie

De herfstperiode is traditioneel een periode van minder fit zijn, minder energie hebben, minder daglicht met als gevolg dat we ons op één of andere manier niet zo happy voelen. Dat noemt men herfstblues. Je voelt je niet happy zonder directe aanleiding. In het slechtste geval komt er een depressie van. 

 

Herfstblues en de oorzaak

De medische wetenschap doet ook meer en meer onderzoek naar dit fenomeen. Herfstblues overvalt alle leeftijden waardoor de groep getroffenen groter en groter wordt en bijgevolg onder de aandacht komt van wetenschap, bedrijfsleven, onderwijs en arbodiensten. Dit verschijnsel wordt ook SAD genoemd: Seasonal Affective Disorder.

De medische wereld denkt nu de oorzaak te hebben gevonden.

 • Een tekort aan cortisol. Dit is het hormoon dat zorgt voor energie.
 • Een teveel aan melatomine: een hormoon dat slaperig maakt. Door het tekort aan licht, en meer bepaald daglicht ten gevolge van de kortere dagen, wordt de aanmaak van het hormoon melatiomine verstoord. Als je teveel melatomine hebt, voel je je moe en lusteloos. Veel licht is dus de oplossing om herfstblues te bestrijden.

Zo bestrijd je herfstblues

 1. Wandel en fiets zoveel mogelijk.
 2. Probeer 's morgens zo veel mogelijk licht te 'vangen'.
 3. Ga tijdens de werkpauze naar buiten.
 4. Neem eens de trap i.p.v. de lift.
 5. Compenseer de luie weekavonden in het weekend met veel buitenactiviteit.
 6. Restyle je interieur: zet de meubels eens op een andere plek.
 7. Denk na over een indooractiviteit: zwemmen, schaatsen, fitness, squash...
 8. Schakel het bad in: neem een heet bad met een aromatische, eterische olie.
 9. Zet ramen open laat het daglicht binnen.
 10. Sport maar ga niet tot op de bodem.

Mogelijk alternatief

Men kan ook gebruik maken van een zogenaamde light of sun box of een gelijkaardige lichtbron. De patiënt brengt iedere ochtend een periode tussen 1 à 3 kwartier voor deze lichtbak door die een intens wit licht voortbrengt. Je kunt intussen rustig wat lezen of televisie kijken maar je moet er wel voor zorgen dat het licht je ogen kan bereiken. Deze lichtbakken zijn vrij in de handel te verkrijgen of online te bestellen zonder tussenkomst van een arts maar dit is sterk af te raden. Je kan best een arts raadplegen want soms is lichttherapie nefast (bijvoorbeeld bij mensen met bepaalde oogaandoeningen).

Interessante links

Hoe kan ik een winterdepressie voorkomen?

Wat is lichttherapie?

Tips voor een winterdepressie!