Hoe haal ik meer energie uit mijn werk

Inleiding

’s Avonds moe uit je werk? Geen zin meer om te sporten of te koken en alleen nog maar vermoeid op de bank en vroeg naar bed. Met onderstaande tips houd je nog energie over aan het einde van de werkdag.

Stappen

  • Zoek uitdagend werk

Kies voor een functie waarbij je passie ligt, zodat het inspireert en uitdaagt. Niets is zo uitputtend als werk waar je geen voldoening uit kan halen. Ga voor inhoud en carrièremogelijkheden, ook als dit veranderingen in je privé leven met zich meebrengt. Maak een bewuste keuze. Het is natuurlijk onzin dat je van leuk werk nooit moe wordt, maar als je weet waar je het voor doet en wat het je oplevert, kan je moeilijke momenten beter relativeren.

  • Neem pauzes

Wie regelmatig even achter zijn computer vandaan komt, zorg voor een betere doorbloeding, waardoor afvalstoffen zich niet ophopen. Ga wat vaker koffie of thee halen, loop een rondje door het gebouw, ga een frissen neus halen, het zal je lichaam en geest goed doen.

  • Ontspan op een actieve manier

Plof niet gelijk op de bank na een lange dag werken, maar ga iets actiefs doen. Geef niet toe aan het gevoel dat het teveel gedoe is, maar ga sporten, vrienden opzoeken, naar een voorstelling. Het is bewezen dat mensen die in hun vrije tijd zich uitleven in sport, creatieve hobby’s en verenigingen, beter herstellen van vermoeidheid.

  • Delegeer meer aan anderen

Veel dingen kun je succesvol combineren, maar het houd een keer op. Trek niet alles naar je toe en heb vertrouwen in anderen. Neem eens de tijd om al je taken op een rijtje te zetten en wat je daarvan het liefste zelf doet en wat je energie geeft. Probeer de rest zoveel mogelijk te delegeren aan anderen. Accepteer wel dat anderen het anders kunnen doen en dat het resultaat niet altijd hetzelfde zal zijn als wanneer je het zelf doet. Geef anderen hierin vrijheid, zo doen zij het werk ook met meer plezier.

  • Zorg voor veel daglicht

In de winterperiode ga je vaak in het donker naar het werk toe en kom je in het donker weer thuis. Hierdoor vang je maar weinig zonlicht op. Daglicht is echter een bron van energie, voor ons geestelijk welzijn. Zonlicht houd onze biologische klok bij de tijd en ons slaap-waakritme op orde. Daarnaast zorgt het voor de aanmaak van vitamine D, een tekort daarvan kan vermoeidheid en depressie tot gevolg hebben.

  • Kies enthousiaste collega´s

Mensen met een energieke en enthousiaste werkhouding kunnen stimulerend werken. Het omgekeerde is ook waar; veel collega’s met een burn-out is eveneens besmettelijk. Een hele afdeling kan hierdoor in een neerwaartse spiraal terecht komen. Spreek collega’s met negativisme erop aan en zoek de enthousiaste collega’s op om mee samen te werken. Een positieve en motiverende omgeving is erg belangrijk.

  • Onderneem actie

Als er iets is wat je niet bevalt of dwarszit, blijf dan niet hangen in het probleemperspectief, maar denk meer oplossingsgericht. Vraag een gesprek aan met je baas, praat er met collega’s over, en vraag je vrienden en familie naar tips. Feedback, autonomie en ontwikkelmogelijkheden zijn heel belangrijk om je lekker te voelen op je werk. Wacht niet af, maar kom met nieuwe ideeën en voorstellen, maak je wensen duidelijk.

Tips

Om je werkomgeving of kantoor wat op te fleuren, neem bloemen mee, wat leuke foto's en zorg voor wat persoonlijke sfeer!

Handige links