Lachen is gezond

Lachen is gezond

Ja, je hebt het vast wel eens eerder gehoord dat lachen gezond is. Maar wanneer je vaak lacht betekent dat natuurlijk ook dat je veel lekkerder in je vel zit dan iemand die haast nooit lach. Het is een teken dat je je gelukkig voelt. Maar nu is ook uit een recent onderzoek gebleken dat mensen die vaak en natuurlijk ook oprecht lachen, ook nog eens langer leven, hierover lees je aan het eind van dit artikel meer.

Wat is lachen?

Lachen is een biologische reactie van mensen op humor, vrolijkheid of blijdschap. Lachen komt vermoedelijk ook bij dieren voor. Er bestaan verschillende soorten lachen: van de glimlach tot de slappe lach, de hoorbare lach en het lachen als reactie op kietelen, of na gebruik van cannabis. Het geluidsspectrum van hardop lachen is gekenmerkt door korte lettergrepen die elkaar snel opvolgen, zoals ha-ha-ha, hi-hi-hi of ho-ho-ho, maar nooit een vermenging van deze lettergrepen, zoals ha-hi-ho.

De visie van ene Thomas Hobbes (17e eeuw) over lachen was: "De passie van het lachen is niets anders dan een plotseling gevoel van triomf veroorzaakt door de onverwachte ontdekking van de één of andere voortreffelijkheid in onszelf tegenover de zwakheid van anderen, of tegenover die van onszelf uit een periode die achter ons ligt".

Glimlach

In de fysiologie is een glimlach een van de vele mogelijke gelaatsexpressies van emoties. Glimlachen komt tot stand door de spieren van de mond en van de ogen. Bij mensen is de glimlach doorgaans een uiting van tevredenheid, of blijdschap. Toch kan het echter ook optreden bij angstigheid of spanning, in welk geval gesproken wordt van een grimas. Een glimlach kan spontaan optreden of kunstmatig zijn. Een kunstmatige lach of glimlach komt bijvoorbeeld tot stand door alleen de mondhoeken opzij te trekken. Er zijn duidelijke aanwijzingen dat bij mensen de glimlach optreedt als reactie op bepaalde prikkels of situaties, en dat deze voor alle beschavingen gelijk zijn. Blijdschap is meestal de aanleiding van een glimlach. Bij dieren is echter het tonen van de tanden vaak een teken van dreiging of onderwerping. En zo is bij de chimpansee het tonen van de boventanden een teken van angst.

Lachende mensen leven langer

Dat lachen gezond is was dus al veel langer bekend. Nu blijkt uit een recent onderzoek dat wie vaak lacht, en dus ook wel echt oprecht glimlacht, ook langer leeft. Dat stellen psychologen van Wayne State University in Detroit. Voor dit onderzoek bestudeerden de psychologen 196 portretfoto's van Amerikaans honkballers uit het Baseball Register van 1952.

De foto's deelden ze in in drie categorieën: geen glimlach, gedeeltelijke glimlach en oprechte glimlach. Vervolgens werd gekeken naar welke honkballers waren overleden en hoe oud ze waren geworden. Van de groep spelers zonder glimlach bleek de gemiddelde leeftijd bij overlijden 73 jaar. Van de 64 spelers met gedeeltelijke glimlach 75 jaar en van de 23 spelers met een oprechte glimlach 80 jaar. Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat mensen die vaak glimlachen op foto's minder vaak scheiden. De resultaten van het hele onderzoek zijn gepubliceerd in Psychological Science.

Conclusie

Oftewel, houdt nooit je lach in. Het is heel gezond om te lachen, en kan je een heerlijk vrij gevoel geven. Je voelt je een beter en gelukkiger mens, en je lichaam zelf dus ook.