Leer tevreden zijn

Ontevredenheid

Soms kun je ontevreden zijn over allerlei dingen in je leven. Je kunt problemen hebben met je uiterlijk, baan of zelfs alles in je leven. Toch heb je het vergeleken met veel anderen lang niet slecht. En toch wil je altijd meer. Verlangen naar meer is iets positiefs. Het helpt je namelijk om het meeste uit je leven te halen. Ondertussen is het wel erg belangrijk om tevreden te zijn met wat je hebt. Tevreden mensen zijn namelijk gelukkige mensen. Maar hoe zorg je dat je tevreden bent?

Tevreden worden

Tevredenheid heeft te maken met acceptatie en waardering van jezelf en je omgeving. Het is altijd goed om doelen voor ogen te hebben maar vergeet niet te waarderen wat je al hebt bereikt. Tevredenheid kun je leren. Probeer bijvoorbeeld de volgende punten op te volgen:

  • Stel tussendoelen op. Vaak ben je ontevreden omdat je een doel (nog) niet bereikt hebt. Een doel kan een leuke baan, een leuke relatie of veel geld zijn. Nu kan het een tijdje duren voordat je dit doel hebt gehaald. Stel jezelf daarom ook haalbare tussendoelen. Een voorbeeld van een tussendoel kan zijn dat je ervaring in een specifiek werkgebied wilt opdoen zodat je een grotere kans hebt op je droombaan. Als je een tussendoel hebt behaald, heb je een goede reden om tevreden te zijn met je resultaten. Bovendien helpen tussendoelen je bij het realiseren van je hoofddoel.
  • Pak ontevredenheid aan. Soms kun je ergens zo ontevreden over zijn dat je het niet los kunt laten. Doe er dan wat aan. Verander bijvoorbeeld van baan of ga actief op zoek naar een leuke relatie. Er is geen enkele reden om niets met je ontevredenheid te doen.
  • Leef in het nu. Neem af en toe de tijd om te genieten van je huidige leven. Als je constant bezig bent met het streven naar een doel, heb je een grote kans dat je meer in de toekomst leeft dan in het heden. Ooit zal je verleden langer zijn dan je toekomst. Kijk je dan met een goed gevoel terug?
  • Reële wensen. Soms liggen wens en realiteit heel ver bij elkaar vandaan. Het is goed om te dromen maar jaag geen onbereikbare dromen na. Zo leg je meer en meer de nadruk op wat je niet hebt. Focus liever op de positieve dingen in jouw leven. Het kunnen al hele kleine dingen zijn waar je helemaal gelukkig van kunt worden.
  • Balans werk en privé. Zorg voor een goede balans tussen je werk en je privéleven. Leef niet om te werken maar werk om te leven. Doe regelmatig leuke dingen met je vrienden of familie of gewoon lekker in je eentje. Zet je privéleven altijd op nummer een.
  • Minder materialistisch. Soms zijn we pas gelukkig als we alles in huis hebben want ons hartje begeert. De grootste tv, de nieuwste telefoon en de meest geavanceerde laptop. Maar hebben we dat echt nodig? Natuurlijk niet. Bovendien is het door de snelheid waarmee de technologie zich ontwikkeld vrijwel niet haalbaar om altijd de nieuwste en beste spullen te hebben. Kies daarom voor duurzame, klassieke spullen die lang meegaan. Zo houd je meer geld over om leuke dingen te doen.

Tot slot

Over het algemeen halen mensen meer vreugde uit prettige contacten met familie en goede vrienden. Herken dan ook de waarde van jouw dierbaren. Laat ze merken dat je het fijn vindt om met ze om te gaan. Een oud spreekwoord zegt dat het beter is om te geven dan om te nemen. Doe eens wat leuks en origineels voor andere mensen of koop een onverwachts cadeau voor een geliefde. Je zult zien dat het geven je een prettig, tevreden gevoel geeft.