Wat als je geluk van buiten komt

Geluk

20120227Geluk.jpg
Geluk
Mensen zijn gelukzoekers. Het punt is echter dat we vooral ons geluk buiten onszelf zoeken. Kijk maar naar hoe we vooral geïnteresseerd zijn in winnaars en mogelijke winnaars. Dus willen we vooral sportwedstrijden op televisie zien van winnende ploegen waarmee we ons kunnen vereenzelvigen. Je ziet het ook aan de sporten die aandacht krijgen in nieuwsprogramma’s, namelijk sporten waarin Nederlanders successen boeken.

Geluk zoeken

Op zich kun je er eigenlijk niets op tegen hebben dat mensen geluk zoeken. Het gevoel is nu eenmaal zo sterk, dat we het graag ervaren. Het gevoel is zelfs zo sterk, dat het voldoende voor ons is om anderen gelukkig te zien zijn, om zelf ook dat gevoel te krijgen. Dus kijken we met plezier naar winnaars en voelen onszelf op hetzelfde moment ook een beetje winnaar. Ook al zou je als je eerlijk bent naar jezelf toe, moeten toegeven dat je gevoel van geluk vals is. Je hebt namelijk zelf niets gepresteerd, maar voelt je wel gelukkig. Maar dat gevoel is zo goed, dat we het voortdurend zoeken. Dus willen we het altijd en overal zien. We willen er voortdurend door omringd worden. We zullen er zelfs alles aan doen om gelukkig te zijn. Als het niet kan door ons te omringen met dingen of mensen die ons gelukkig maken, dan zijn we zelfs bereidt om er voor te stelen of drugs voor te gebruiken of ongezond te leven. Alles om dat gevoel van geluk en gelukzaligheid te ervaren.

Geluk ervaren

Nu is het punt met geluk zoeken zodat we geluk kunnen ervaren wel een gemeen biologisch mechanisme. Als we gelukkig zijn, dan hebben we moeite om goed voor onszelf te zorgen. Drugsverslaafden zijn het ultieme voorbeeld van de negatieve invloed die voortdurend zoeken naar een gevoel van geluk kan hebben. Omdat ze alleen nog maar zoeken naar een manier om het gevoel van geluk te verlengen of opnieuw op te roepen verwaarlozen ze precies dat wat ze nodig hebben om geluk te ervaren. Ze verwaarlozen hun lichaam. Met als gevolg dat ze vaak voortijdig komen te overlijden, bijvoorbeeld aan een overdosis of een ziekte waar een gezond mens vaak goed tegen kan. Geluk ervaren en je erdoor laten verleiden om alleen nog maar geluk te zoeken is dus even gevaarlijk als soldaat zijn in een oorlog. Beide leiden tot een leven dat voortijdig tot zijn einde kan komen.

Van buiten

Maar wat drugsverslaafden in hun extreme gelukszoekerij ook duidelijk maken is dat we als mensen vaak ervoor kiezen om geluk buiten onszelf te zoeken. We zoeken externe bronnen om onszelf gelukkig te maken. Dat doen we bijvoorbeeld in de vorm van het zoeken van waardering door onze baas voor ons werk.

20120227ExternGeluk.jpg
Extern geluk

We doen het in de vorm van kijken naar sporten waarbij onze landgenoten de winnaar zijn of waar die ene sporter, waar we fan van zijn, de beste in is. We doen het in de vorm van willen stemmen op politieke partijen die de verkiezingen gaan winnen. We doen het in de vorm van het kopen van spullen waarvan anderen laten merken dat ze jaloers op ons zijn als we ze hebben. We doen het door ons lichaam voor te bereiden op de zomer, door af te vallen en te gaan trainen. We doen het door kleren te kopen en dragen waarvan we weten dat anderen zullen laten merken dat ze het waarderen. We doen het door lid te worden van fanclubs, waarvoor andere fans ons hun waardering geven. We doen het door bij een bijzonder restaurant te gaan eten, zodat we onszelf kunnen waarderen omdat we iets speciaals doen. We doen het door na een natuurramp geld te geven aan goede doelen, die de slachtoffers gaan helpen. Alles gericht op het vinden en krijgen van een goed gevoel.

Dat het niet goed is voor ons blijkt alleen al uit het feit, dat we steeds weer opnieuw opzoek gaan naar de bron die ons dat gevoel van geluk heeft gegeven. Zoals iedere week kijken naar dat televisieprogramma. Of iedere week samen met ploeggenoten trainen en wedstrijden spelen. Of samen met vrienden uit eten gaan.

Intern geluk

Je kunt je echter afvragen of dat steeds maar zoeken naar externe bronnen voor geluk wel de beste aanpak is. Het lijkt een gevaarlijke taktiek te zijn. Ten eerste omdat het je afhankelijk maakt en mogelijk zelfs verslaafd. Ten tweede omdat je nooit zeker bent van het externe geluk. Er hoeft maar iets te gebeuren dat afwijkt van wat je verwacht en de externe factor levert geen geluk op. Kijk maar eens naar hoe zeker de Nederlanders waren van hun overwinning op het wereld voetbalkampioenschap van 2010 in Zuid-Afrika. De teleurstelling na afloop was groter dan het gecreëerde geluk. Of wat te denken van al die werknemers die zich miskend voelen omdat hun werkgevers hun niet waardeert voor het werk dat ze doen, door iemand anders aan te nemen voor de openstaande management functie.

Vinden

Maar je niet op de buitenwereld richten voor je geluk, is misschien de eerste stap naar jezelf gelukkig maken. De volgende stap is vinden wat je gelukkig maakt. Helaas is dat niet iets wat de meeste mensen op school lerem, waar het voldoende is om te kunnen rekenen, lezen en schrijven. Vaak wordt gezegd dat je om te ontdekken wat je gelukkig maakt alleen maar hoeft te kijken naar wat je deed toen je jong was, jonger dan vier jaar. Maar hoeveel mensen weten rond hun veertiende of zesentwintigste of tweeenveertigste nog wat ze leuk vonden toen ze vier waren.

Zoeken

20120227GelukZoeken.jpg
Geluk zoeken

Om te ontdekken wat je gelukkig maakt, zul je verder moeten kijken dan wat je leuk vond toen je vier was. Sommige mensen zullen je adviseren om te kijken naar wat je nu al met plezier doet en dat te onderzoeken. Dit is het idee achter:

Als je geld verdient met iets doen wat je leuk vindt, dan hoef je geen dag van je leven te werken.

Anderen zullen je vertellen dat je moet gaan mediteren en je behoefte om gelukkig te zijn moet loslaten. Dit is het principe achter het Bhoedisme. Weer anderen zullen je vertellen dat het enige wat je hoeft te doen is op een andere manier naar je wereld te gaan kijken om gelukkig te worden. Dat is wat de oprichter van Holiday Inn, Kemmons Wilson, zei:

Het geheim van geluk is niet doen wat je leuk vindt, maar leuk vinden wat je doet.

Terwijl er ook mensen zullen zijn die je vertellen dat je allerlei psychologische onderzoeken zult moeten doen, om te ontdekken wat je gelukkig maakt. Dan zijn er nog mensen die beweren, dat je alleen gelukkig kunt zijn als je rijk bent, een mooie vrouw hebt, een eigen huis, kinderen, kleinkinderen, veel vrienden hebt of als je hard werkt of als je veel doet voor andere mensen. Of ze zullen je vertellen dat je duidelijke doelen moet stellen en er dagelijks aan moet werken om je doelen te realiseren.

Conclusie

Wat dit allemaal vooral duidelijk maakt is dat er heel veel manieren zijn om gelukkig te worden. De kunst is dus om die manier te vinden die jou helpt om dat te vinden wat jou gelukkig maakt. Waarbij je er ook nog rekening mee moet houden, dat wat jou gelukkig maakt, misschien wel het zoeken van de manier is die jou helpt om te vinden wat je gelukkig maakt. Maar dan heb je er wel voor gezorgd dat je niet door externe factoren gelukkig wordt gemaakt.

Dus ondanks het gevaar dat het zoeken van ons geluk buiten onszelf oplevert, betekent het zoeken van geluk nog niet dat je niets kunt vinden waar je gelukkig van wordt. Het is gewoon een kwestie van de beste manier van zoeken voor jezelf te ontdekken.

Extra

Afbeeldingen