Hoe maak je je hoofd leeg in de vakantie

Inleiding

Geen zin om ook tijdens de vakantiedagen te piekeren? Veel mensen kunnen moeilijk afstand nemen van hun dagelijkse werk en het werk dat is blijven liggen. Hieronder vindt u 4 stappen die u helpen om tijdens uw vakantie optimaal te ontspannen en tot rust te komen en u hoofd eens helemaal leeg te maken.

Stappen

Op vakantie

Veel mensen blijven tijdens de vakantie piekeren over werk dat is blijven liggen, collega’s die misschien niet op de hoogte zijn van lopende zaken enz enz. Het fenomeen dat mensen vaak ziek worden tijdens de vakantie is verklaarbaar door de zelfconfrontatie waar mensen tijdens een vakantie tegenaan lopen. Ze ontdekken dat ze hun werk niet kunnen loslaten en gaan piekeren over het idee zelf teveel te piekeren. Door te leren accepteren dat u snel aan het piekeren raakt is stap 1. Geef het toe en ga er niet tegenin, lach om je eigen gedachten en probeer met de situatie om te gaan. Een vakantie is een ideale manier om jezelf hierin te trainen.

De heenreis Onderweg ontstaat de meeste ruzie, met name bij stellen; de een rijd en de ander geeft commentaar. Probeer voor uzelf eens u mond te houden en uw commentaar in uw hoofd te observeren. Laat het gewoon komen en weer gaan en kijk welk effect dit heeft. Waarschijnlijk zal de situatie beter worden en eenmaal ter plaatse zul u merken dat u de situatie ontspannender is. Porbeer deze kijk-en-zwijghouding wat geregelder bewust aan te houden tijdens de vakantie. Accepteer de momenten dat u geïrriteerd raakt en laat die gedachten maar overdrijven.

Omstandigheden

De omstandigheden tijdens vakantie zijn niet altijd even rooskleurig, u moet met de hand wassen, afwassen, de tent op en afbreken enz. Wanneer u er weer eens van baalt deze handelingen is het verstandig om juist heel bewust naar uw gedachten te luisteren. Sta uzelf toe negatieve te denken, zo krijgt u een goed beeld op welke momenten frustraties komen bovendrijven. Negatieve denkpatronen kunnen ertoe leiden dat je in een negatieve spiraal belandt. Daarom is het belangrijk voor jezelf deze momenten goed te herkennen.

Lokale producten

Lokale producten kunnen je aandacht eens volledig bij een ding houden; hoe proeft het, wat zit erin? Door momenten waarin je je kan loslaten van negatieve gedachten bewust mee te maken, kun je ze in de toekomst terughalen en proberen op dezelfde manier aandacht en overgave te hebben voor andere producten.

Bewust nietsdoen

Het is goed om eens kritisch naar de stemmen in uw hoofd te luisteren; waarom zou je deze zomer perse al die stadjes moeten bezichtigen, waarom moet je deze zomer 3 boeken lezen, waarom moet je altijd een opgeruimd huis achterlaten? Merk eens op hoe nerveus uw ego hiervan wordt en geef daar niet aan toe. Zo zult u merken dat het niet onmogelijk is om iets anders te doen dan wat uw schuldgevoel u ingeeft.

Tips

Door regelmatig je eigen (negatieve) gedachten te observeren zal een vakantie je weer een beetje in het ‘nu’ laten belanden van niets moet, alles mag en laat alles maar op je afkomen. Na de vakantie kan er wel weer genoeg gepland en gewerkt worden.

Handig links

  • http://www.vakantiehuis-vergelijken.nl@@Vakantiehuis vergelijken