Het gestresste leven

Tegenwoordig

Groente

Het wordt al een paar jaar gezegd. De arme mensen op het platteland betalen bijna niets voor hun voedingsmiddelen, terwijl de rijke mensen in de stad veel geld uitgeven om onbewerkte voedingsmiddelen te kopen. Goed bezien kun je dus maar beter op het platteland gaan leven, want dan kun je voor weinig geld op dezelfde manier leven, waar je in de stad veel geld voor moet betalen. Nu vergeten we daarbij vaak aan te geven dat je dan wel je eigen eten moet gaan verbouwen, dus echt goedkoop is het nu ook weer niet.

✺ Index

Levensstress

Het idee van op het platteland gaan leven om zelf voor je eten te zorgen komt natuurlijk niet voort uit de behoefte om in armoede te leven. Die behoefte naar de eenvoud van zelf voor je eten zorgen komt voort uit de behoefte om niet
gestresst te zijn. Iets wat we natuurlijk meer en meer zijn, naarmate we meer en meer onze waarde halen uit wat we hebben en verdienen in plaats van wie we zijn.

Vandaar ook dat we allerlei hulpmiddelen zoeken om onszelf gezond te houden, omdat we steeds gestresster raken van onze manier van leven. Het blijkt namelijk dat het de meeste mensen niet lukt om genoeg te verdienen om de stress die hun werk veroorzaakt te compenseren. Maar daarnaast verdienen ze ook nooit genoeg om alle hulpmiddelen te betalen die nodig zijn om hun stressniveau te verlagen. Dus overladen we onszelf met werk om meer te verdienen en meer schulden om meer te kunnen kopen. Met alsgevolg dat we nog meer gestresst raken. Vervolgens moeten we er alles aan doen om de schade veroorzaakt door de stress te verminderen.

✺ Index

Stress vermindering

Carnaval
Wat doen we allemaal om stress te verminderen?
  • We gaan in het weekend uit en feesten alsof er geen maandag is. Vervolgens bezorgen we ons dus zoveel stress, dat we eigenlijk niks aan het weekend gehad hebben. Want we hebben maandagochtend nodig om bij te komen van het weekend.
  • We gaan met vakantie . Het liefst zo ver mogelijk weg, want als we ver weg zijn dan kan niemand van ons verwachten dat we terugkomen als er problemen op het werk zijn. Helaas kost ver reizen veel stress. We komen dus gestresst aan op onze vakantiebestemming en zijn een paar dagen gestresst bezig om te acclimatiseren aan de nieuwe situatie.
  • We proberen zoveel mogelijk te sporten in de hoop op die manier stress te ontladen. Alleen kost het ons zoveel stress om op de sportschool te komen en om vervolgens sociaal te doen tijdens het sporten, dat je je moet afvragen hoeveel stress vermindering het sporten oplevert.
  • We proberen zo gezond mogelijk te leven, door de juiste voeding te eten en voedingssupplementen te slikken. In de hoop dat onze gezonde voeding en de supplementen de gevolgen van stress zullen tegengaan. Maar het vinden van de juiste soort voeding en supplementen levert vervolgens weer stress op. Dat kan zelfs zover gaan, dat we bereid zijn om veel geld uit te geven aan voeding en voedingssupplementen. Met als gevolg dat we van het gat in onze portemonnee gestresst raken.
  • We gaan jaarlijks op retraite. Maar om de juiste locatie te vinden voor de beste plek om ons op onszelf te richten, draaien we ons een slag in de rondte en creëren we een stresssituatie.

We doen er dus alles aan om onze stress te verminderen, maar doen dat zo gestresst dat we eigenlijk net zo goed niets hadden kunnen doen om de stress te verminderen. Dat is echter iets wat we zelden doen om stress te verminderen. Bijvoorbeeld gewoon in het gras gaan liggen en naar de hemel staren zoals we dat als kind deden. We liggen nog geen seconde of we beginnen gestresst te denken wat we straks zullen gaan doen. Zelfs van niets doen raken we gestresst.

✺ Index

Stress verminderen

Hoewel we dus op allerlei manieren proberen om onze stress te verminderen, doen we geen dingen die echt stress verminderen. We gaan bijvoorbeeld niet minder uren werken, ook al betekent dat dat we minder stress hebben. We maken niet wat minder vaak ons huis schoon,
Ontspannen
ook al is een te schoon huis stresserend voor ons lichaam. We gaan niet naar ons werk fietsen of lopen ook al is een wandeling en actief zijn in de buitenlucht een betere manier om stress af te bouwen dan een uur intensief sporten in de sportschool. We gaan niet minder eten, ook al hebben we eigenlijk helemaal niet zoveel eten nodig als we vaak denken. We gaan niet wat vaker gewoon op een bankje zitten niksen en vooral aan niets denken, ook al zou een leeg hoofd de beste manier zijn om stress te verminderen. We gaan niet dichter bij huis op vakantie, ook al komen we daardoor minder gestresst aan op onze bestemming en hebben meer plezier en dus voordeel van de resterende vakantiedagen.
✺ Index

Belangrijk

Het lijkt wel alsof er in ons hoofd een verhaal draait dat ons vertelt dat alleen als je je gestresst voelt dan ben je belangrijk en zullen anderen je waarderen. Maar ondertussen raken we
Zwemmen
gestresster en gestresster en moeten meer en meer doen om te ontstressen, waardoor we gestresster raken. Dus dan blijft de vraag over:
Wat is belangrijker? Gestresst zijn en het idee hebben dat iedereen je daarom waardeert. Of minder waardering maar ook minder stress.

Een belangrijk punt dat we daarbij niet moeten vergeten is dat minder stress ook meer genot betekent. Want minder stress betekent dat je meer openstaat voor de kleine dingen in het leven waar je van kunt genieten. Het is dus uiteindelijk een keuze:

Veel geld en veel stress om alles te kunnen doen wat je nodig denkt te hebben om te ontstressen.

Of:

Minder doen en minder stress en kunnen genieten van het leven zonder te hoeven ontstressen.

Soms zou je denken dat dit een non-keuze is. Maar helaas zijn we te afhankelijk van de waardering van anderen en hebben we daar veel stress voor over, om die waardering te krijgen. Wat eigenlijk betekent dat het niet gaat over een keuze tussen geen stress en veel stress. Maar om de keuze tussen

Veel waardering van anderen, maar wel gestresst.

Of

Je niet druk maken over de waardering van anderen en doen wat goed is voor jezelf.

Zelf zou ik voor de tweede optie kiezen. Maar dat is uiteindelijk mijn keuze en ieder mens mag tenslotte zelf kiezen wat hij doet. Hoewel je dan wel kunt stellen dat klagen over stress eigenlijk niet hoort, want je hebt er zelf voor gekozen.

✺ Index

Extra

Afbeeldingen

Groente door Travis S.

Geld door Andrew Magill

Carnaval door Ricardo Inostroza V.

Ontspannen door Joe Athialy

Zwemmen door filigran

Index van koppen

❋ Tegenwoordig
❊ Levensstress
❇ Stress vermindering
✴ Stress verminderen
✳ Belangrijk
✻ Extra
✹ Afbeeldingen
✽ Index van koppen