Wat zijn jouw karaktereigenschappen

Uniek maar met overeenkomsten

Dat wij allen uniek zijn, zal niemand ontkennen. Er zijn echter ook veel overeenkomsten tussen de karaktereigenschappen van verschillende mensen. Op basis van deze overeenkomsten kan een globaal beeld van je karakter worden geschetst. Interessant, want zo kun je een goed beeld krijgen van iemand die je niet zo goed kent.

Je persoonlijkheid ontleed

Onderzoek naar de overeenkomsten tussen mensen heeft geleid tot de identificatie van vijf algemene dimensies die kunnen worden gebruikt om ieders karakter te beschrijven. Elke dimensie heeft twee uitersten. Jouw karaktereigenschappen kunnen een van deze uitersten zijn. Je kunt er echter ook een beetje tussen zitten. De vijf dimensies, ook wel de grote vijf genoemd, zijn als volgt:

  1. Extravert versus introvert. Deze dimensie heeft te maken met de richting van je energie en waar je aandachtspunten liggen. Ben je erg spontaan, open en levendig? Dan is je energie naar buiten gericht en ben je extravert. Extraverte personen hebben een grote behoefte aan sociaal contact en zijn vaak praatgraag. Zij hebben het liefst constant mensen om zich heen. Als je wat gereserveerd en afstandelijk bent, dan is je energie naar binnen gericht en word je introvert genoemd.  Introverte mensen zijn het liefst alleen.
  2. Dominant versus meegaand. Deze dimensie heeft te maken met het feit of mensen zich aanpassen aan de omgeving of juist niet. Dominante personen nemen graag de leiding en oefenen invloed uit. Zij hebben een sterke mening, zijn competitief en houden niet altijd rekening met andere mensen. Meegaande personen geven andere mensen meer ruimte en durven of willen vaak hun mening niet uiten. Zij zijn vriendelijk, tolerant en hulpvaardig.
  3. Wanordelijk of ordelijk. Deze dimensie heeft te maken met de mate van organisatie. Wanordelijke mensen zijn flexibel en improviseren graag. Zij leven niet zo gestructureerd. Als gevolg komen zij soms afspraken niet na of zijn ze te laat. Ordelijke mensen leven graag volgens de regels. Zij houden van duidelijkheid, structuur en doelgerichtheid.
  4. Onrust versus rust. Deze dimensie verwijst naar de wijze van reageren in emotionele of stressvolle situaties. Onrustige mensen zijn ongeduldig en rusteloos. Ook kunnen zij soms zorgelijk, onzeker en gefrustreerd zijn. Rustige mensen zijn evenwichtig en niet zo snel van hun stuk te brengen. Zij hebben een hoge mate van stabiliteit en zijn over het algemeen tevreden en ontspannen.
  5. Vernieuwend versus behoudend. Deze dimensie heeft te maken met de drang naar vernieuwing. Vernieuwende mensen zijn avontuurlijk en fantasierijk. Zij houden van uitdagingen en het onbekende. Deze mensen zijn vaak creatief en kunnen met onverwachtse meningen of acties uit de hoek komen. Behoudende mensen zijn wat praktischer. Zij zijn nuchter, objectief en realistisch. Zij blijven altijd met beide benen op de grond staan.

Deze vijf dimensies kunnen in grote lijnen de karaktertrekken van alle mensen indelen. Veel mensen zitten ongeveer tussen de twee uitersten in met een lichte neiging naar een van twee kanten.

Nieuwsgierig?

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen vaak een heel ander beeld van zichzelf hebben dan de mensen in hun omgeving van hen hebben. Blijkbaar is het moeilijk om objectief naar jezelf te kijken. Ben jij benieuwd of je jezelf goed kunt inschatten? Op internet zijn talloze persoonlijkheidstesten te vinden waarmee je dit kunt onderzoeken. Bij een persoonlijkheidstest vul je een aantal vragen in waarna er een analyse van jouw persoonlijkheid wordt gegeven. Vergelijk die analyse met de karaktereigenschappen die jij jezelf toebedeeld hebt en kijk of ze overeenkomen.


Reacties (0)

Reageer
Geen resultaten gevonden