''Iemand met een verslaving kan het beste geholpen worden door een hulpverlener die zelf ook verslaafd is geweest.''

Inleiding

Om deze stelling in z’n geheel te omvatten c.q. te weerleggen, moeten we eerst begrijpen en doorgronden wat het nou precies inhoudt. Een verslaving is een ongeneselijke ziekte waarbij de behoefte aan drugs of alcohol steeds groter wordt. Vaak wordt een verslaving jarenlang ontkend tot het punt is bereikt dat een verslaafde er niet meer om heen kan. Het totale functioneren, draait dan vaak om de afhankelijkheid van alcohol en/of drugs, waardoor het leven uiteindelijk een groot drama wordt. Dit geldt zowel voor het huwelijk, voor familierelaties, voor vriendschappen, voor zakelijke activiteiten en voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid.

Dezelfde taal

Met de informatie die hierboven staat en inachtneming van de stelling, kunnen we wel zeggen dat een ex-verslaafde tegenover van een verslaafde 'dezelfde taal spreekt/spreken', precies weet welke hulp een verslaafde nodig heeft en op het juiste moment erop in kan spelen. Want het middel wat er gebruikt wordt, is vaak niet het probleem: ze hebben doorgaans een probleem met leven dat wordt verdoofd door het middel, met alle gevolgen van dien. Omdat een ex-verslaafde dezelfde taal spreekt als de verslaafde en precies aanvoelt, ziet hoe iemand eraan toe is, kan hij/zij met hem/haar gaan kijken welke wegen ze moeten gaan bewandelen en wat nu de volgende stap moet zijn. Vaak weten verslaafden dondersgoed dat ze niet goed bezig zijn maar weten ze niet hoe ze anders met hun leven om moeten gaan.

Het is daarom echt een topsport. Het is zo belangrijk dat de leegte die ontstaat als de patiënt uit de intensieve behandeling komt, wordt opgevuld met dagelijkse dingen van het leven. Er moet een plan op maat gemaakt worden waarbij doelen gesteld worden, zowel op korte als lange termijn. Rust, Reinheid en Regelmaat spelen hierbij een grote rol. Mensen moeten weer in het sociale leven terecht komen.

Door de ogen van een ex-verslaafde help je mensen van de drugs en/of alcohol af te komen en een andere, betere en een mooiere weg in te slaan.

Links

Meer info zie: www.cokewijzer.nl Zie ook: levenservaring van Lesha Bosman www.v-hsb.nl