Wanneer ben je internet verslaafd

Verslaafd aan internet

Verslaafd2.jpgVolgens een recente Nederlandse studie is één tot twee procent van alle computerbezitters verslaafd aan internet. Oorzaak nummer één van internetverslaving is on line gamen maar ook chatten en erotiek spelen een belangrijke rol. Men spreekt in dit verband ook over dwangmatig internetgebruik. Het gaat hier niet alleen om de jeugd, ook dertigers, veertigers en vijftigers zitten in de risicogroep van de computerverslaafden!
 

Internetverslaagd en de symptomen

 • Ouders voeren eindeloze discussies met hun kids over de duur van het internetgebruik. Ze geraken er niet uit en daardoor worden andere huisregels ook niet meer nagekomen.
 • Problemen worden thuis niet meer besproken: men zoekt hulp op internet. Betrokkene sluit zich af en evolueert naar een gesloten karakter.
 • Dwangmatig internetten is een persoonlijk alternatief om met problemen om te gaan. Hij of zij gaat de problemen van het off line leven (pesterijen, onzekerheid op het werk, depressies, geldgebrek, minderwaardigheidsgevoel, scheiding) oplossen in het on line leven door te gaan chatten, daten, online gokken of gamen.

Doe de test: meer dan 5x 'ja' = bedreigend

Nu is er tegenwoordig voor alles en nog wat een test. Moet je niet altijd even ernstig nemen. Ben je toch nieuwsgierig of je eventueel in de risicozone zit, dan is dit testje wel heel summier en to-the-point:

Verslaafd_2.jpg
 1. Geef je de voorkeur aan internetten boven het gezelschap van ouders, vrienden, collega’s enz....
 2. Heb je je ooit ziek gemeld (school, werk) om te kunnen internetten?
 3. Ben je onrustig of prikkelbaar als je enige tijd niet ge-internet hebt?
 4. Heb je je internetgebruik niet meer onder controle? Duren je sessies altijd (veel) langer dan gepland?
 5. Heb je tot nu toe meerdere mislukte pogingen ondernomen om te minderen?
 6. Ben je ooit in gedachten op internet?
 7. Kreeg je al conflicten met je omgeving omwille van het internet?
 8. Stel je je eigen gedrag meer en meer in vraag?
 9. Gebruik je internet om problemen te ontlopen, werk uit te stellen?7
 10. Ga je gedurende werktijd meer dan 5x/dag naar persoonlijke, niet werk-gerelateerde sites?

Conclusie

In onze huidige samenleving kun je aan van alles en nog wat verslaafd geraken. De internetverslaving is zo'n nieuwe verslaving. Een kwarteeuw geleden was wellicht nog niemand bezig met dit euvel. Enkele andere 'nieuwe verslavingsvormen' die deze tijd met zich meebrengt: een coca colaverslaving, een TV of game verslaving, gokverslaafd bestaat al wel wat langer en of een Ipad verslaving inmiddels bestaat, weet ik niet. Kortom: te is nooit goed!

Maar het nieuwe werken en de mentaliteit van altijd en overal bereikbaar willen (of moeten?) zijn werkt verslaving wel in de hand. Dat is een ding dat zeker is: de I-pad ligt tegenwoordig ook onder de paraplu aan het strand! Wat een onzin!