Wat is een obsessie en kan het behandeld worden

Wanneer je een psycholoog vraagt naar de oorzaak van een obsessie dan zal het waarschijnlijk een zeer lange discussie worden. De mogelijke redenen voor elk soort van neurotisch of obsessief gedrag zijn zo talrijk en individueel dat het eigenlijk onmogelijk is om te generaliseren. Bij elke patiënt ligt het antwoordt bij zichzelf, afhankelijk van hun achtergrond, jeugd en invloeden door de tijd heen.

Kan het genezen?

Een eenvoudiger te beantwoorden vraag is of een obsessiecompulsieve stoornis kan worden genezen, of in ieder geval worden behandeld. In beide gevallen is het antwoord "ja". OCD is een van de vele op angst gebaseerde aandoeningen die een verrassend groot aantal mensen beïnvloed. Het kan iedereen overkomen, op elk moment van het leven, zowel de zwakke als de sterkste kunnen ermee te maken krijgen.

Wat is belangrijk?

Een van de grootste en belangrijkste stappen voor iemand die lijdt aan obsessies is om erover te praten met hun arts. Er is vaak een natuurlijke, terughoudend gedrag voor het toegeven van dergelijke angsten. Ondanks dat het een veel voorkomend probleem is. Veel mensen hebben het idee dat ze het alleen moeten oplossen, omdat hulp vragen toegeeft dat ze abnormaal of gek zijn. Hulp en aanmoediging van vrienden of familie is erg belangrijk om deze stap te nemen en zal steeds in het voordeel zijn.

Zodra de stoornis wordt gediagnosticeerd zal de patiënt naar een psychiater moeten gaan om te praten. Dit is gewoon een gesprek met een professional om erachter te komen hoe het met de patiënt gaat en wat voor soort behandeling kan helpen. Het is ook de eerste stap naar het vinden van genoeg diensten en therapieën voor de patiënt zodat nog eens bevestigd wordt dat die niet alleen staat.

De behandeling kan uit 4 basisvormen bestaan;

  • Zelfhulp

 - Groepstherapie

  • Medicatie
  • Psychoanalyse

Zelfhulp

Zelfhulp behandeling neemt vaak plaats bij CBT (Cognitieve gedragstherapie. Het doel is om aan te tonen waar de patiënt de obsessie vandaan heeft in bepaalde normale situaties. Daarna wordt gestimuleerd in het veranderen van hun denkprocessen en reacties om een manier te vinden zodat men om kan gaan met het probleem.

Groepstherapie

Groepstherapie kan ook geadviseerd worden, maar wanneer iemand een sociale fobie heeft is het niet mogelijk. De basis hiervan is dat de patiënt de ervaringen deelt met anderen die in een vergelijkbare situatie zitten en gebruik maakt van de gezamenlijke kracht en aanmoediging van de groep. Bij deze sessie is vaak een pedagoog aanwezig die de methode van de sessies uitlegt.

Medicijnen

Medicijnen kunnen ook helpen, als dat het geval is dan is de psychiater degene die passende geneesmiddelen kan voorschrijven. Dit kunnen lichte medicijnen zijn die helpen kalmeren als de angst op komt zetten of sterkere medicijnen, antipsychotische, die de symptomen van de psyche tegengaan. Er kunnen meerdere medicijnen worden voorgeschreven, maar dit is onwaarschijnlijk omdat de behandeling langer kan duren. Het nadeel van veel van deze medicijnen is dat ze een verslavend effect hebben.

Psychoanalyse

Daarnaast is er ook nog psychoanalyse, dit is de meest uitgebreide en meest complete vorm. De patiënt gaat helemaal terug naar de bron om uit te zoeken waar de stoornis vandaan komt, hier inzicht in krijgt en dan kan de aanvaarding en genezing beginnen.

Het belangrijkste om te onthouden bij de behandeling van een obsessie of een angststoornis van welk type dan ook is, dat het iedereen kan overkomen en dat het met succes behandeld kan worden.