Natuurlijke manieren om snel van een kater af te komen

Kater

Wanneer je te veel alcohol hebt genuttigd, kun je last krijgen van een kater. De symptomen van een kater zijn o.a. hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid, vermoeidheid etc. Bovendien is het lichaam uitgedroogd, waardoor je je extra prikkelbaar en vermoeid voelt. Het hebben van een katre is dus geen pretje. Met onderstaande tips kun je gelukkig snel je kater verlichten.

Tips om snel af te komen van een kater

  • De voornaamste oorzaak van een kater is dehydratatie. Alcohol onttrekt namelijk vocht aan het lichaam, waardoor je o.a. hoofdpijn krijgt na het drinken van te veel alcohol. Dit vocht moet snel worden bijgevuld en daarom is water ideaal. Tevens is water zeer geschikt om een kater te voorkomen of reduceren. Drink daarom voor, tijdens en na het drinken van alcohol ook voldoende water.
  • Citrusvruchten zijn zeer effectief wanneer je last hebt van een kater. Drink daarom het versgepeste sap van bijv. citroenen, sinaasappels of grapefruits. Citroen voert teven gifstoffen af. Hierdoor zul je je nóg sneller beter voelen. Je moet er waarschijnlijk niet aan denken (vooral als je een kater hebt) om versgeperst citroensap te drinken, maar het werkt wel goed. Verdun het sap wel met water en voeg er eventueel een beetje suiker aan toe.
  • Geen citrusvruchten in huis? Bananen, kiwi's en appels zijn ook prima! Let er wel op dat je ze op een nuchtere maag eet.
  • Chocolade en cafeïne zijn geschikt om een kater te voorkomen. Drink dus tijdens het drinken door bijv. een kop koffie of eet wat (pure!) chocolade. Geadviseerd wordt om niet meer dan één kop koffie te drinken.
  • Eet eieren in de ochtend waarop je last hebt van een kater. Eieren bevatten eiwitten en bovendien helpen eieren mee bij de afvoer bij gifstoffen. Eet er ook genoeg brood o.i.d. bij, omdat het (met name in het geval van een kater) van belang is om voldoende zetmeel binnen te krijgen.
  • Constipatie komt vaak voor wanneer men last heeft van een kater. Drink daarom pepermunt en/of kamillethee om hier snel van af te komen.
  • 3 à 4 theelepels honing om het uur kan ook wonderen doen. Heb je heel erg last van een kater? Neem dan ongeveer 6 theelepels honing. Honing helpt bij de afbraak van de gifstoffen. Binnen enkele uren zul je je een stuk beter voelen.
  • Heb je in de ochtend behoefte aan meer alcohol? Drink dan een glas vers wortelsap. Je zult merken dat de behoefte aan alcohol direct zal afnemen. Hetzelfde effect kan tevens worden bereikt met druiven.
  • Het is belangrijk om op de dag waarop je een kater hebt veel groenten, fruit en vezels te consumeren. Combineer dit met veel water en het liefst ook thee. Zoete snacks en junkfood dien je absoluut te vermijden wanneer je last hebt van een kater, omdat je je er alleen maar beroerder door zal gaan voelen!

Conclusie

Wanneer je het zo ver hebt laten komen dat je last hebt van een kater, zijn er veel voedingsmiddelen die je kunt innemen om de kater te verlichten. Verwacht echter geen wonderen waarmee je binnen een half uurtje van je kater bent verlost. Het kennen van je eigen grenzen blijft nog altijd de beste manier om een goede gezondheid te handhaven.