Leeftijd voor de verkoop van alcohol moet niet worden verhoogd naar 18 jaar

Leeftijd van alcoholverkoop mag absoluut niet naar 18 jaar worden verhoogd

Afgelopen zaterdag was het weer een drukte van belang in de Kerkstraat te Hoogeveen. Jong en oud loopt er door elkaar heen en er wordt lekker gefeest. Genoeg reden om ook eens een avondje langs te komen als je van een feestje houdt.


Toch is niet iedereen zo blij met dit gefeest in de stad. De gezondheidsraad vindt namelijk dat jongeren tussen de 15 en de 18 teveel alcohol gebruiken en dat zou dus slecht zijn voor hun gezondheid. Dat alcohol niet goed is voor je lichaam, daar kunnen we niet omheen. Maar wie zegt dat het probleem gelijk verholpen is als de leeftijd van de verkoop van alcohol omhoog gaat?

De jongeren zijn nu namelijk gewend dat ze alcohol drinken vanaf hun 16e, als ze het tenminste niet al eerder gewend zijn. Ze zullen dus gewoon doorgaan met drinken, dit lukt dan waarschijnlijk alleen niet meer in de stad. Daarom zullen de jongeren huisfeesten gaan organiseren en liters drank achterover slaan als ze een huisparty hebben. De jongeren kunnen zeer waarschijnlijk toch wel via via aan de drank komen. En de overlast van huisfeesten zou nog vele malen groter zijn. Buren zullen er namelijk last van hebben en de jongeren kunnen doen en laten wat ze willen, er is tenslotte geen politie in de buurt.

Tevens zullen de jongeren bijvoorbeeld in een park of bij een hangplek alcohol gaan drinken en zullen met een paar glaasjes op meer criminele gedachten hebben en ook meer rotzooi trappen. Dit betekent dus ook een indirecte stijging van crimineel gedrag en vandalisme.

Stel dat de jongeren zich wel aan de regel zouden houden. Dan zullen de jongeren tot hun 18e geen alcohol drinken. En dan opeens wel veel. Dan blijft het even slecht voor hun gezondheid. En tevens mogen zij dan net autorijden en zij weten dan niet hoe ze om moeten gaan met alcohol, dit gaat dan problemen opleveren. En tenslotte wordt er meer gevochten tussen jongeren boven de 18 dan daaronder. En als die jongeren boven de 18 dan niet weten hoe ze met alcohol om moeten gaan, dan zullen er dus meer gevechten op straat komen.

Voldoende redenen om de alcoholleeftijd dus niet te verhogen. En dan hebben we het nog niet eens gehad over het geld dat het uitgaansleven misloopt als de jongeren onder de achttien niet uitgaan. Ik ben dus duidelijk tegen een verhoging van de leeftijd van de verkoop van alcohol.

Argumenten

Voor:

  • Zoals duidelijk mag zijn, drank is slecht voor je hersenen. Het tast je hersenen aan, je hebt meer kans op geheugenverlies en ook wordt dan kans groter dat je andere hersenziektes.
  • Zinloos geweld en vandalisme komt vaak door een teveel aan alcohol in het lichaam en vooral in combinatie met drugs kunnen jongeren zichzelf niet in de hand houden en kunnen jongeren snel agressief worden.
  • De overheid kan, bij het invoeren van deze wet, de verantwoordelijkheid bij de ouders leggen bij het gebruik van alcohol van jongeren onder de 18 jaar.
  • Als de jongeren 18 jaar zijn geworden zullen ze meer verantwoordelijkheidsgevoel hebben en zullen ze dus niet als een gek alcohol gaan drinken.
  • Zolang jongeren niet veel drinken op hun 16e tot het 18e zullen de schoolresultaten beter worden omdat de hersenen niet worden aangetast.

Tegen:

  • Vele kroegen in Nederland zullen failliet gaan of in elk geval veel minder inkomsten hebben aangezien er veel jongeren van 16 tot en met 18 jaar uitgaan.
  • Er zullen veel feesten bij jongeren thuis komen, waar alsnog veel alcohol wordt genuttigd en deze feesten zullen ook uit de hand lopen.
  • Er komt meer criminaliteit aangezien de jongeren in het weekend niks te doen hebben omdat ze niet in de kroeg gaan zitten. Er zullen dus meer hangjongeren komen en de criminaliteit zal gaan toenemen.
  • Het overmatig alcohol gebruik onder jongeren wordt niet gestopt, het alcoholgebruik zal waarschijnlijk bij de meeste jongeren alleen verplaatst worden naar hun 18 jarige leeftijd.