Hoe kweek je je eigen cannabis

Inleiding

Stop met je blauw te betalen voor wiet en ga zelf kweken! Is het zo makkelijk als het klinkt? Nee, maar indien je je een beetje goed geïnformeerd hebt is het dat wel. In een mum van tijd haal je je investering eruit, maak je winst én kan je gratis je jointje roken! In dit artikel leg ik u uit op welke vlakken je kennis dient op te doen, met links naar informatieve websites over het kweken zelf.

Buitenkweek vs. Binnenkweek

Aan beide manieren van kweken zijn er verschillende nadelen en voordelen verbonden. Bij de buitenkweek moet je bijvoorbeeld niet het ‘dure’ materiaal aanschaffen, heeft de plant de volle grond om in te groeien en krijgt zij gratis water als het regent. Maar wanneer je buiten kweekt, en zeker in België en Nederland, is de plant erg afhankelijk van het weer, is de plant véél vatbaarder voor schimmelen, ziekten en insecten en zal de oogst normaal gesproken minder zijn dan bij de binnenkweek. 

Bij de binnenkweek van cannabis spreekt onmiddellijk het grote voordeel aan dat je planten al het beste krijgen wat ze nodig hebben. Het beste licht, de beste water, betere temperatuur enzovoort. Ook zijn ze ziekte- en insectresistenter. Hier tegenover staat dat de planten meer aandacht, elektriciteit en investeringskosten vragen. 

De bouwstenen van een succesvolle kweek

Er zijn verschillende zaken waarop je moet letten wil je jouw kweek tot een succes maken. Naast het aankopen van goede zaadjes, zijn er enkele belangrijke bouwstenen waar elke kweek van afhangt. Lucht, aarde, licht, water en bovenal veiligheid. Hieronder schets ik kort waarom ze zo van belang zijn. Meer informatie vind je op deze wiet kweken website. 

1. Aarde 

Elke plant heeft een goede bodem nodig, het liefst zo groot mogelijk zodat de groei nooit kan stagneren. Bij binnenkweken zit je goed met een pot van zo’n 15 tot 20 liter, afhankelijk van hoe oud je de plant wilt laten worden. Het best kan u voor uw eerste kweek verse, nieuwe potgrond aankopen. De meeste commerciële potgrond heeft een licht zurige bodem, en vereist inmenging van limoen of kalk om de PH waarde te laten stijgen met één punt. Dit zorgt ervoor dat de plant optimaal haar voedingsstoffen kan opnemen. 

2. Licht 

Planten in groei hebben zo’n 18 uur per dag licht nodig, planten in bloei 12. Bij de buitenkweek kan je weinig veranderen aan het licht dat je planten krijgen. Bij de binnenkweek schaft u best een HID-lamp aan van minimum 400 en maximum 1100 watt. Deze lampen kunnen het best het natuurlijke zonlicht nabootsen, maar zijn niet goedkoop in aankoop. 

3. Lucht

Elke plant vereist een continue aanbreng van verse lucht omdat het CO2 nodig heeft die het omzet in zuurstof. Bij de binnenkweek heb je dus een ventilator nodig die verse lucht van buiten naar binnen brengt, zodat nieuwe CO2 wordt aangezogen. Voor de onaangename geuren binnen bestaat er een koolstoffilter.

 4. Water

Wietplanten hebben dagelijks vers water nodig, ook als ze buitenstaan. Probeer om de PH van het water te neutraliseren, alvorens je het toedient. Laat de bodem steeds goed vochtig achter, maar laat het nooit doorweekt worden. 

5. Veiligheid 

Om zeker te zijn van een succesvolle kweek, dien je je goed te informeren over de verschillende voedingstekorten, ziektes, schimmels en schadelijke insecten. Vooral als je buiten kweekt.

 Ook dien je de kweek goed te verstoppen voor kwaadlustigen. Schaf hiervoor het nodige materiaal aan.

Conclusie

Het kweken van cannabis is relatief eenvoudig, mits op voorhand goed gepland en voldoende informatie ingewonnen. Let wel, het houden van maximaal 5 planten in Nederland en maximaal 1 plant in België wordt gedoogd of gedecriminaliseerd, meer is illegaal! Ga in geen geval de wiet verkopen.