Wat zijn poppers

Waarom heten poppers eigenlijk poppers?

De naam poppers komt van het knallende geluid, wanneer je een flesje of capsule met de snel verdampende vloeistof openmaakt of breekt. To pop betekent hier knallen. Poppers zijn erg populair in de homo scene. Rush poppers zijn ook relatief eenvoudig verkrijgbaar voor wie de weg weet. Poppers worden gebruikt om de sexuele gevoelens even fors te versterken.

Is een popper een geneesmiddel?

Een popper is eigenlijk een geneesmiddel dat op doktersrecept is te krijgen. Poppers vallen namelijk onder de Wet op de geneesmiddelenvoorziening. Maar poppers zijn ook vaak nog op andere wijze te verkrijgen. Zeg maar in het grijze circuit.

Wat is de samenstelling van poppers?

Een popper bevat een vloeistof die na aanraking met lucht op kamertemperatuur snel verdampt en door de neus wordt ingeademd. In de vloeistof zit een combinatie van de nitriet verbindingen amylnitriet, butylnitriet, cyclohexylnitriet of alkylnitriet.

Poppers en de doorbloeding

Poppers zorgen voor een betere doorbloeding van de hartspier en werden voorheen om die reden gebruikt als een medicijn voor mensen met hartklachten. Bloedvaten worden door de poppers verwijd en de bloeddruk zakt daardoor. Het geeft een zeer kortstondig high gevoel, een versterkt seksuele gevoelens en ontspant. De vloeistof is zo verdampt en het gevoel is binnen maximaal twee minuten weer verdwenen.

Zijn poppers verslavend?

Poppers staan niet bekend als verslavend en zijn officieel ook geen drugs. Wie een popper neemt, wanneer de bloedvaten nog gedeeltelijk verwijd zijn, zal daardoor wel een verminderd effect merken. Maar ook dat verdwijnt weer, wanneer de bloedvaten voldoende zijn hersteld. Poppers kunnen wel zorgen voor allerlei lichamelijke irritaties. Let er bijvoorbeeld op dat poppers voor irritaties van je huid en je slijmvliezen kunnen zorgen. Dit kan op den duur bijvoorbeeld leiden tot duizeligheid, misselijkheid en hoofdpijn.

Te hoge dosis aan poppers, oppassen dus

Een te hoge dosis aan poppers is eveneens gevaarlijk en het gebruik van poppers wordt zeker ontraden in combinatie met harttabletten of medicijnen tegen erectieproblemen, zoals bijvoorbeeld Viagra. Combineer poppers ook nooit met drugs of andere verdovende middelen. De poppers leiden door het verwijden van je bloedvaten en daardoor stromen de drugs en verdovende middelen sneller dan normaal door je lichaam. Ze gieren er werkelijk doorheen. Het is niet voor niets een medicijn, waar u verstandig mee moet omgaan. Poppers blijken als party middel en lust verhogend middel zeer populair te zijn. Niet alleen in de homoscene en gay scene, maar vrij breed in het huidige nachtelijke uitgaansleven.

Mag ik poppers tijdens mijn zwangerschap gebruiken?

Ik gaf al aan dat poppers oorspronkelijk als medicijn zijn bedoeld. Gebruik van poppers vraagt dus om een verstandige aanpak. Hoe lastig soms ook, omdat de lust nog weleens het rationele de baas is. Zo worden poppers ook ontraden tijdens een zwangerschap en in de periode dat er sprake is van het nog geven van borstvoeding. Met de poppers krijgt het lichaam een plotseling boost, waar het ongeboren kind slecht tegen kan. Bovendien zou bij gebruik van poppers een deel van de inhoud worden doorgegeven aan het kind, geboren dan wel nog ongeboren. En dat is zeer onverstandig om te doen.