Stoppen met roken met behulp van nicotine kauwgom

Inleiding

Er is nog altijd een grote groep mensen die rookt, ondanks dat het slecht voor je gezondheid is en het veel geld kost. Mensen roken vooral uit gewoonte, omdat het ontspannend is en omdat ze verslaafd aan de nicotine zijn. Toch is er ieder jaar weer een grote groep mensen die een poging doet om te stoppen met roken. Er zijn verschillende manieren om te stoppen met roken en er zijn allerlei hulpmiddelen die je daarbij kunnen helpen. Een voorbeeld hiervan is de nicotine kauwgom. Nicotine is de stof die het roken zo verslavend maakt. Wanneer je deze stof op een andere manier binnenkrijgt dan via een sigaret, dan zou je zeggen dat je minder behoefte hebt aan een sigaret. Wat wil je allemaal weten over nicotine kauwgom?

Wat is nicotine kauwgom?

Nicotine kauwgom is een hulpmiddel om te stoppen met roken. Het belangrijkste om te stoppen met roken is de motivatie. Je wilt echt van de sigaretten af. Je zal sterk in je schoenen moeten staan om de sigaretten te laten staan en de knop in je hoofd moeten omzetten. Maar ook lichamelijk kan je lichaam er op reageren dat je niet meer rookt. Sommige mensen krijgen afkickverschijnselen of voelen heel erg de behoefte aan nicotine. Nicotine kauwgom kan bij dit gevoel helpen.

Wanneer je de nicotine kauwgom in je mond neemt en erop kauwt, dan wordt er nicotine aan je slijmvlies afgegeven. Via het slijmvlies komt de nicotine in je lichaam terecht, waardoor de behoefte aan nicotine afneemt. Je kan nicotine kauwgom zonder recept kopen via internet, bij de apotheek en bij de drogist. Wanneer je nicotine kauwgom wilt gebruiken, lees dan altijd eerst goed de bijsluiter.

Hoe gebruik je nicotine kauwgom?

Nicotine kauwgom kan eigenlijk niet worden vergeleken met normale kauwgom. Je moet de nicotine kauwgom op een speciale manier gebruiken om er optimaal nicotine uit te halen. Wanneer je sterk de behoefte voelt aan een sigarat en je kan dit gevoel echt niet meer onderdrukken, dan kan je de nicotine kauwgom in je mond nemen. Op deze kauwgom moet je minder snel kauwen dan op normale kauwgom. Aangeraden wordt om 15 keer langzaam te kauwen. Daarna stop je de kauwgom weg aan de zijkant van je mond. Na een paar minuten kan je het proces van het 15 keer kauwen herhalen. Na ongeveer 30 minuten heeft de nicotine kauwgom zijn werking verloren.

Er zijn twee verschillende soorten nicotine kauwgoms. Het verschil zit hem in de sterkte, namelijk twee mg en vier mg. Twee mg is voor de matige tot redelijke roker, terwijl vier mg voor de zware roker is. Om het stoppen met roken een succes te maken, is het belangrijk om er eerst voor te zorgen dat je echt geen sigaret meer aanraakt. In de praktijk zal blijken dat het moeilijk genoeg is om van de sigaretten af te blijven. De eerste drie maanden gelden er geen regels voor het aantal kauwgoms per dag. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je heel de dag door zit te kauwen. Je neemt alleen een nicotine kauwgom als je merkt dat je echt heel veel behoefte hebt aan een sigaret. Na drie maanden zal je merken dat je gewend bent aan het niet roken. Dit is het moment om de nicotine kauwgom af te bouwen. Probeer af te bouwen naar één of twee stukjes per dag en wanneer dit goed gaat, dan kan je er helemaal mee stoppen. Je bent dan sigaret en nicotine vrij!

Weetjes over nicotine kauwgom

Je hebt nicotine kauwgom in verschillende smaken, zoals:

 • Mint
 • Drop
 • Fruit

Je moet proberen zo min mogelijk speeksel in te slikken als je een nicotine kauwgom in je mond hebt. Je kan anders last krijgen van je maag. Verder kan je verschillende bijwerkingen krijgen:

 • Hoofdpijn
 • Darmklachten
 • Maagklachten
 • Misselijkheid
 • Duizeligheid
 • Een zere mond

Nicotine kauwgom is niet geschikt voor de volgende mensen:

 • Wanneer je jonger dan 18 bent
 • Wanneer je zwanger bent of borstvoeding geeft
 • Mensen met hartproblemen of die pas een beroerte hebben gehad
 • Mensen die extra gevoelig zijn voor nicotine
 • Wanneer je een ontsteking hebt aan je mond of keel

Conclusie

Je kan nicotine kauwgom alleen gebruiken als je echt wilt stoppen met roken. Het is niet de bedoeling dat je de kauwgom eet en verder rookt. Je moet de nicotine kauwgom als een hulpmiddel zien dat er voor zorgt dat je de lichamelijke behoefte aan een sigaret kwijtraakt. Het psychische gedeelte zal je zelf moeten doen. Verder kan je de kauwgom gebruiken als een soort van afleiding. Wanneer je lichaam echt veel behoefte heeft aan nicotine of wanneer je de zin naar een sigaret niet meer kan onderdrukken, dan mag je een nicotine kauwgom nemen. Kauw deze volgens de aanwijzingen om de kauwgom zijn werk te laten doen. Na drie maanden moet je de nicotine kauwgom gaan afbouwen. Je zal merken dat je geen behoefte meer hebt aan een sigaret en uiteindelijk ook geen behoefte maar aan nicotine!