Roken hoe ongezond is het

Hoe gezond is roken

Aan het roken van tabakswaren zijn diverse gezondheidsrisico's verbonden. Hoe langer iemand rookt, hoe meer kans die persoon heeft om ziek te worden, en uiteindelijk vroegtijdig te overlijden. Tabakswaren zijn dus niet gezond. Ze zijn bijvoorbeeld erg schadelijk voor de longen. Mensen die worden blootgesteld aan de rook van anderen, hebben eveneens een vergrote kans op gezondheidsrisico's. Tabakswaren bevatten een groot aantal schadelijke stoffen. Door verbranding en inademing van deze substanties, wordt het schadelijke effect vergroot. Ernstige ziektes die kunnen ontstaan door rook, zijn bijvoorbeeld kanker en hart- en vaatziekten. De schadelijke stoffen die zich in sigaretten en sigarettenrook bevinden zijn onder andere nicotine, koolmonoxide en teer. 

 

Gezondheidseffecten van nicotine 

Tabaksplanten bevatten de stof nicotine. Deze organische verbinding werkt verdovend en verslavend, en wordt om deze reden gebruikt in tabaksproducten. Het is een giftige stof, die diverse gezondheidsklachten kan veroorzaken. Nicotine zorgt bijvoorbeeld voor de vernauwing van bloedvaten. Hierdoor ontstaat een verhoging van de bloeddruk, vervolgens kan er trombose ontstaan. Veelvuldige inname van nicotine vergoot ook de kans op het krijgen van een hartinfarct. De stof heeft tevens invloed op de gezondheid van de huid. Bij veelvuldig en langdurig gebruik gaat de huid er er slap en grauw uitzien.

Gezondheidseffecten van koolmonoxide

Koolmonoxide zorgt onder andere voor de beschadiging van vaatwanden. Deze giftige en gevaarlijke stof zorgt tevens voor een verminderde zuurstofopname in het bloed. Hierdoor wordt de conditie aangetast. Rokers krijgen snel last van kortademigheid, doordat ze een hoge doses koolmonoxide in hun lichaam hebben.

Gezondheidseffecten van teer

Bij verhitting of verbranding van plantaardige substanties ontstaat het product teer. Door het roken van tabak, komt teer in het lichaam terecht. Dit kan leiden tot diverse gezondheidsklachten. Het teer wordt opgenomen door de longen. Daar heeft het een negatief effect op de trilhaartjes. Die kunnen dan minder goed hun reinigende werk doen. Gezondheidsklachten die hierdoor kunnen ontstaan zijn bijvoorbeeld veelvuldig hoesten en benauwdheid. Op den duur kunnen de klachten ernstiger worden, en kan er longkanker ontstaan. 

Gezondheidseffecten van ammoniak

Ammoniak is ook niet gezond, Het heeft een nadelig effect op de slijmvliezen. Wanneer deze veelvuldig worden blootgesteld aan ammoniak, kunnen er irritaties en ontstekingen ontstaan. Hierdoor wordt het moeilijker om adem te halen. Ammoniak wordt aan tabakswaren toegevoegd, om het verslavingsgevoel te versterken. 

Toegepaste methoden om te stoppen 

Om weer gezond te worden en te blijven, is het verstandig om te stoppen met het gebruiken van rookwaren. Er worden diverse hulpmiddelen en methodes gebruikt, om rokers van hun verslaving af te helpen. Producten en methodes die worden gebruikt zijn onder andere acupunctuur, nicotinepleisters en nicotinekauwgom. Ze geven echter geen garantie voor een rookvrij leven. Het succes van de gebruikte manieren kan verschillen. Niet iedereen heeft er succes mee. Sommige mensen zijn in staat te stoppen zonder het gebruik van producten of stopmethodes. 

Het herstelproces

Mensen die stoppen, zullen onder andere genieten van meer energie, een vrolijkere stemming en een gezonder lichaam. Het lichaam zal zich langzaam herstellen, wanneer iemand stopt. Gestopte rokers moeten er wel altijd voor waken om niet terug te vallen in de rookverslaving.

Roken is niet gezond 

Tabakswaren beschikken over diverse schadelijke bestandsdelen, die gezondheidsrisico's veroorzaken wanneer ze worden ingeademd. Deze schadelijke stoffen, zoals nicotine, teer en koolmonoxide, hebben diverse negatieve uitwerkingen op het lichaam. Roken is dus zeker niet gezond voor het lichaam. Op den duur veroorzaakt het diverse ernstige ziektes, waaraan een persoon kan overlijden. 

Conclusie

Rokers die willen stoppen, kunnen gebruik maken van verschillende hulpmiddelen en methodes. Ze kunnen hierover worden geadviseerd door hun huisarts. Die kan gericht en persoonlijk advies geven over de te gebruiken producten en methodes, om succesvol te stoppen met roken.