Een vegetarier meer of minder, wat maakt het uit

Kan één persoon dierenleed verminderen door vegetarisch/veganistisch te eten?

Sinds ik meer dan een half jaar geleden ben overgestapt op een veganistische eet- en leefstijl, heb ik meer dan eens de opmerking gehoord dat het niet uitmaakt of je nu wel of niet vegetarisch/veganistisch eet, omdat één persoon ‘toch geen verschil maakt’. Maar klopt dit wel? Worden er nog steeds evenveel dieren geslacht als één persoon vegetariër of veganist wordt? En welke manieren hebben vegetariërs en veganisten om zich in te zetten voor vegetarisme en veganisme?

Kruiden.jpg

Eigen bijdrage als vegetariër of veganist

Uit onderzoek is gebleken dat één vegetariër of veganist jaarlijks het leven van gemiddeld 90 tot 100 dieren redt. Denk maar eens aan ál de dieren die worden geslacht voor de ham op je boterham, salami op je pizza, stuk vlees bij het avondeten, de vleesballetjes in je soep… Als je die laat staan, worden er jaarlijks tot wel 100 dieren minder geslacht en lever je ook nog eens direct een bijdrage aan een beter milieu. Om over de gezondheidsvoordelen nog maar te zwijgen.

Goede invloed op je omgeving

Bovendien is de kans groot dat anderen ook minder vlees gaan eten of zelfs vegetariër en in sommige gevallen veganist worden als ze zien hoe lekker en gezond je eet, dat je bent afgevallen, lekker in je vel zit en een goede bijdrage levert aan het milieu en het dierenwelzijn. De afgelopen zes maanden is een vriendin van mij veganistisch gaan eten, zijn twee vrienden vegetarisch gaan eten en is een familielid flexitariër geworden. Dat zijn opgeteld nog eens jaarlijks +/- 350 dieren die niet worden gefokt voor de slacht! De positieve resultaten deden hun werk. Als mensen zien hoe je afvalt maar toch lekker en gevarieerd eet, een mooiere huid krijgt en beter in je vel zit, zijn ze toch wel benieuwd naar je ‘geheim’. En wanneer je het ze dán vertelt, zullen ze vaak bereid zijn om vegetarisme of veganisme een kans te geven.

Hier houdt het niet op voor vegetariërs en veganisten

De keuze is aan jou. Je kunt het hier bij laten, óf je kunt nog een stapje verder gaan en je actief inzetten voor een betere wereld waarin minder vlees wordt geconsumeerd. Wat kun je zoal doen?

Geef een boek cadeau

Geef iemand een vegetarisch of veganistisch (kook)boek cadeau of leen een boek uit aan vrienden, kennissen, buren, familieleden en/of collega’s.

Steun een stichting

Steun een goed doel of een stichting die zich inzet voor vegetarisme of veganisme. Denk hierbij aan o.a. Stichting Natuur & Milieu die zich actief inzet voor duurzaamheid en mensen wijst op de voordelen van het eten van minder vlees, Stichting Wakker dier, PETA Nederland, de Nederlandse Vegetariërsbond of de Nederlandse Vereniging voor Veganisme.

Laat anderen meegenieten van diervriendelijke gerechten

Kook je voor meerdere mensen of woon je samen met niet-vegetariërs? Stel voor om bepaalde dagen in de week plantaardig voor ze te koken en kook je favoriete vegetarische/veganistische gerechten. Als vegetariër of veganist kook je meestal toch voor jezelf, dus het zal je weinig moeite kosten om voor een paar mensen extra te koken. Ze zullen het vast prettig vinden om zelf niet te moeten koken en alleen om deze reden al heb je grote kans dat je huisgenoten ermee instemmen.

Deel je favoriete recepten

Deel je favoriete vegetarische recepten met je vrienden, collega’s, kennissen, familieleden, buren en op het internet. Deel vooral gerechten die lekker, voedzaam en gemakkelijk te bereiden zijn. Hoe vaker je lekkere vegetarische recepten met anderen deelt, hoe groter de kans is dat veel mensen ze zullen uitproberen.

Vraag om meer!

Vind je het aanbod voor vegetariërs en veganisten te klein bij een bepaald restaurant, supermarkt of zelfs bibliotheek? Wees dan niet bang om te vragen of ze het aanbod uitbreiden en doe gerust voorstellen. Wie weet ben je niet de eerste die het onderwerp daar ter sprake bracht en zullen ze er iets aan doen. Je hebt niets te verliezen, dus probeer het gewoon!

Vrijwilligerswerk

Je kunt het vegetarisme en veganisme ook promoten door je aan te melden voor vrijwilligerswerk bij een stichting die opkomt voor dieren. Het hoeft niet te betekenen dat je al je vrije tijd hoeft te besteden aan vrijwilligerswerk. Je kunt aanbieden om bijvoorbeeld mee te helpen bij speciale promotieacties, recepten te delen voor de website, op een beurs te staan of iets anders.

Wees actief op een online forum voor vegetariërs en/of veganisten

Er zijn speciale fora online voor vegetariërs en veganisten. Type bijvoorbeeld gewoon ‘vegetariërs forum’ of ‘veganisme forum’ in je zoekmachine en je komt vanzelf terecht op de fora. Deel hier je recepten, ervaringen, tips, stel zelf vragen en beantwoord vragen van (beginnende) vegetariërs en veganisten.

Neem wat lekkers mee naar een feestje

Ga je naar een feestje waar iedereen zelf eten meebrengt? Bak dan lekkere veganistische cupcakes, taarten of koekjes en print van tevoren het recept enkele keren uit zodat je het kunt uitdelen.

Geef je zelf een feest? Maak lekkere plantaardige gebakjes!

Geef je een feestje? Maak je favoriete plantaardige gerechten en laat de genodigden op een positieve manier kennis maken met vegetarisme/veganisme.

Conclusie

Dat één vegetariër of veganist helemaal geen verschil maakt, klopt dus niet. Door geen dierlijke ‘voedingmiddelen’ meer te consumeren, draag je niet meer bij aan onnodig dierenleed. Met bovenstaande ideetjes kun je bovendien met weinig inspanning een blijvende positieve invloed uitoefenen op je omgeving.