Waarvoor staat het Paleo dieet in

Inleiding

Paleo-dieetHet Paleo dieet? Sommigen hebben er wellicht al van gehoord! Meer en meer kom je de term Paleo tegen. Maar waar komt het vandaan en wat houdt het in? In dit artikel proberen we je hierover een duidelijk beeld te geven!

 

Waar komt het Paleo dieet vandaan?

Het Paleo dieet, noemt men ook wel eens het oerdieet of cavemandieet. Alle drie de woorden sturen ons terug naar het verleden en daar moeten we ook de oorsprong van het dieet gaan zoeken.

Het Paleo dieet is gebaseerd op de voedingsgewoonten van onze voorouders. Het stamt uit het Paleolithicum of stenen tijdperk ( 2,5 miljoen jaar geleden tot ongeveer 10.000 jaar geleden). In deze tijd moesten onze voorouders steeds op zoek naar hun voedsel. Een groot deel van hun dagtaak bestond uit het verzamelen van voedsel. Ze gingen jagen op dieren, zochten naar noten, vruchten, planten, ... In die tijd was er nog geen sprake van graanproducten, het consumeren ervan is maar na deze periode gekomen.

Na het stenen tijdperk zijn de mensen stilaan met landbouw begonnen. Ze begonnen met het cultiveren van gewassen en het fokken van dieren die dan dienden voor vlees en zuivelproducten. En vanaf het moment dat we aan cultivatie begonnen zijn, kwamen stilaan ook de nu nog bij ons meest gekende ziektes binnen sluipen zoals hart- en vaatziekten, obsesitas, diabetes, kankers, …

Waaruit bestaat het Paleo dieet?

Eén van de redenen van deze ziektes die door sommige onderzoekers geopperd wordt, zou te wijten zijn aan onze huidig voedingspatroon. Als mens zijn we op alle vlakken enorm geëvolueerd en uiteraard heeft dat in vele opzichten ons leven makkelijker gemaakt in vergelijking met dat van onze voorouders. Maar helaas pasten de genen van ons lichaam zich niet zo snel aan en is ons lichaam in principe niet gemaakt om zich aan te passen aan ons huidig voedingspatroon. Wij eten teveel gemodificeerde voeding en voeding die ons lichaam moeilijk verdraagt (zoals koolhydraten) omdat ons lichaam daar simpelweg niet voor gemaakt is.

En uiteraard denk je: onze voorouders die leefden toch niet zo lang als wij nu? Maar dit had zelden te maken met één van deze voorgenoemde ziektes, maar eerder met extreme weersomstandigheden, de jacht ...

Het Paleodieet raadt ons aan om af te stappen van onze huidige voedingsgewoonten en ver weg te blijven van gemodificeerde producten. Het Paleodieet brengt ons terug naar onze roots.

Het is gebaseerd op vlees (geen bereide vleessoorten), eieren, vruchten, groenten, noten, niet gemodificeerde olieën en vetten. Je ziet al dat er hier geen sprake is van graanproducten zoals brood en ook niet van zuivel. In het Paleodieet is sterk koolhydraatrijk voedsel te vermijden.

Voordelen van het Paleodieet

Het Paleo dieet heeft veel voordelen.

  • Zo ga je als snel merken dat je gewoon beter in je vel zit.
  • Je hebt meer energie,
  • je verliest gewicht,
  • je krijgt meer spieren,
  • je huid wordt mooier,
  • je hebt een stabiele suikerspiegel.
  • Ideaal voor mensen met een lactose- en glutenintolerantie daar het dieet koolhydraten- en zuivelvrij is. In veel gevallen verminderen zelfs seizoensgebonden allergieën en astma. 

Conclusie

Bij deze kreeg je een korte uitleg over het ontstaan en de inhoud van het Paleo dieet. Je had waarschijnlijk al gemerkt dat dit geen crash dieet is, Paleo is een levensstijl! Het is niet de snel kilo's kwijt methode, maar wel de kilo's eraf met blijvend resultaat en daarna profiteer je nog van een heleboel andere voordelen. Geef Paleo een paar weken de kans en je zal versteld staan van de resultaten. Meer info over het Paleo dieet.