Wat is het jojo-effect

Het jojo-effect

Het aantal mensen met overgewicht neemt snel toe. Diëten is dan ook ongekend populair. Het afvallen lukt de meeste mensen wel, maar helaas komen zij na het afvallen weer evenveel aan of worden ze zelfs zwaarder. Dit is het beruchte jojo-effect.

Wat is het jojo-effect nu precies en hoe kun je het voorkomen? Lees hier alles wat je moet weten over het jojo-effect.

Wat is het jojo-effect

Bij het jojo-effect vallen mensen veel af en komen daarna weer evenveel aan of zelfs meer dan voorheen. De meeste mensen wie dit overkomt gaan hierdoor minder eten en denken zo meer af te vallen. Echter hierdoor gaat je stofwisseling omlaag en heb je steeds minder energie nodig. Dit komt omdat het lichaam in extreme omstandigheden zuiniger omgaat met energie.

Als iemand op een gegeven moment het strenge dieet niet meer volhoudt en meer gaat eten, staat het lichaam nog in deze energiezuinige stand. Gevolg hiervan is dat je snel veel kilo’s aankomt en soms zelfs meer gaat wegen dan voorheen.

Oorzaken van het jojo-effect

Naast dat het lichaam zuiniger omgaat met energie of eigenlijk efficiënter wordt, zijn er nog meer oorzaken Het jojo-effectvan het jojo-effect.

Zo vallen mensen die een dieet volgen vaak af, maar weten zij niet wat zij voorheen fout deden. Hierdoor vallen zij na afloop van een dieet weer terug in het oude leefpatroon en komen hierdoor weer terug op hun oude gewicht. Een voorbeeld hiervan is een dieet met maaltijdvervangers. Deze maaltijdvervangers bevatten weinig calorieën, waardoor de mensen die het dieet volgen afvallen. Door het gebruik van de maaltijdvervangers leren zij echter weinig over wat gezond eten is en welke voedingsmiddelen veel vetten en koolhydraten bevatten en je eigenlijk moet vermijden.

Een andere oorzaak van het jojo-effect is dat bij mensen die streng diëten, een eiwittekort optreedt. Eiwitten zijn de belangrijkste bouwstenen van spieren. Zonder eiwitten zullen deze spieren langzaam afbreken. Spieren behoren tot het meest actieve weefsel van het lichaam. Het is dus jammer als je spierweefsel langzaam afbreekt, waardoor je minder energie per dag nodig hebt en je dus minder hoeft te eten per dag. Wie na een eiwitarm dieet weer normaal gaat eten, komt als gevolg van spierafbraak weer vrij snel aan.

Hoe kun je het jojo-effect voorkomen

 Er zijn een paar handvatten om af te vallen zonder te maken te krijgen met het jojo-effect.

  • Ten eerste moet je je bewust worden van wat je eet, zo leer je wat je voorheen fout deed en val je Eet veel fruitniet in dezelfde valkuil. Wordt bewust van gezond eten en welke voedingsmiddelen gezonde voedingsstoffen bevatten. Leer ook waar je veel van mag eten, zoals groente en fruit en waar minder van, zoals bijvoorbeeld kaas, koek en chips.
  • Val niet te snel af. Eén of twee kilo per maand is in principe genoeg en leidt tot een gewichtsverlies van 12 tot 14 kilo per jaar. Moeilijk hieraan is dat het langzaam gaat, maar zowel lichaam als stofwisseling passen zich hieraan aan en de kans dat het jojo-effect optreedt wordt een stuk kleiner.
  • Stel realistische doelen, 10% gewichtsverlies is al een enorme verbetering voor je gezondheid en voorkomt teleurstellingen, vaak met het gevolg van terugvallen in het oude leefpatroon.
  • Richt je naast het afvallen door je voeding aan te passen, ook op het aanpassen van je bewegingspatroon. Door te bewegen verminder je de kans op spierafbraak en verbruik je ook nog eens meer energie per dag. Je zult je energieker voeler en zit lekkerder in je vel. Ga hiervoor niet alleen naar de sportschool, maar beweeg ook meer gedurende de gehele dag, door meer te lopen, trappen te nemen of naar werk te fietsen.

Lees hier meer over het voorkomen van het jojo-effect.

Tot slot

Het jojo-effect is een vervelend fenomeen, dat vaak optreedt bij mensen die graag af willen vallen. Het is mogelijk het jojo-effect te voorkomen, maar dit vergt zowel doorzettingsvermogen als bewustwording van hoe je aan het afvallen bent.

Wil je graag afvallen met een goed programma, waarbij je geen last hebt van het jojo-effect? Kijk dan eens verder bij Herbalife. Een zeer compleet programma, dat veel ondersteuning biedt bij het afvallen.

Wil je meer weten over gezonde voeding? Lees dan verder voor richtlijnen en advies hierover in; De schijf van vijf.