Oefeningen om af te vallen

Afvallen en oefeningen

Dit artikel bevat een aantal handige oefeningen over hoe je kunt afvallen. Ze zijn niet, zoals gebruikelijk, gericht op fysieke oefeningen maar op je motivatie. Kijk eens op de website van het mentale dieet plan, deze website claimt dat 90% van het afvallen tussen je oren zit. Je kunt op deze website een gratis rapport aanvragen waarin staat uitgelegd hoe je in 7 simpele stappen blijvend vet kan verbranden. Bovendien krijgt je er 20 gratis recepten bij.

Motivatie oefeningen

Om af te vallen is een goede motivatie van groot belang. Zonder een goede motivatie houd je een bepaald dieet, of bepaalde oefeningen, slechts voor een korte tijd vol. Maar hoe krijg je een goede motivatie?

Doelstellingen

Ten eerste moeten je doelstellingen juist zijn. Je moet een einddoel hebben waar je naar toe kunt werken. Tevens moet je subdoelen hebben om je einddoel te halen. Zet je subdoelen om de één of twee weken, zo heb je iets om naar toe te werken.

Een fout die vaak gemaakt wordt is op te geven wanneer een bepaald doel niet binnen een bepaalde tijd gehaald wordt. Dat is de makkelijkste weg om te bewandelen. Daarom is het ook belangrijk om een dagboek bij te houden. Schrijf hierin elke dag op wat je geleerd hebt. Niet alleen de negatieve dingen, maar juist ook de positieve. Probeer te leren van de dingen die niet goed gaan en probeer vast te houden wat wel goed gaat.

Instelling

Maar, hoe leer je nou van de negatieve dingen? Hier komt je instelling om de hoek kijken. Veel mensen staan niet open voor nieuwe ervaringen; ze staan niet open om iets nieuws te leren. Stel je het volgende eens voor. Je hebt iets geleerd in je leven, bijvoorbeeld als je die en die oefeningen voor zolang volhoudt wordt je lichaamsomvang een maatje kleiner: je hebt de top van de berg bereikt. Je kunt nu niet 'hoger'. Om je heen zie je bergen die hoger zijn, maar hoe kom je daar? Juist, je moet eerst door het dal heen voordat je die hogere bergtop kunt bereiken. Met andere woorden, je moet eerst wat leren voordat je verder kunt.

Wanneer je op die lagere bergtop staat kun je twee dingen doen. Ten eerste kun je teruggaan en de schuld bij iemand anders leggen, bij je genen of bij tijdsgebrek. Ten tweede kun je besluiten om door te gaan en proberen die hogere bergtop te bereiken. Dit betekent dat je je oude vertrouwde wereldje 'verlaat' en openstaat voor nieuwe ervaringen, je bent weer een leerling.

Om het voorbeeld er even weer bij te pakken: je weet dat je een maatje afvalt als je die en die oefeningen zolang doet. Er zijn nu een aantal dingen wat je kunt denken:

  • Het gaat mij niet snel genoeg. Dit is een negatieve instelling! In gedachten maak je nu waarschijnlijk al excuses om de oefeningen niet te doen, je loopt de spreekwoordelijke berg weer af. In tegenstelling tot dit kun je ook je dagboek er bij pakken, kijken wat je al bereikt hebt en proberen nieuwe inspiratie te vinden om door te gaan. Dit kan door bijvoorbeeld nieuwe oefeningen te zoeken (elke ochtend gaan zwemmen is een goede) of je subdoelen naar omlaag bij te stellen. Je moet kracht zien te vinden om door te gaan en tegenslagen te overwinnen.
  • Ik heb te weinig tijd. Dit is een vaak gezocht excuus om je oefeningen of dieet op te geven. Je kunt ook actief gaan denken hoe je je tijd beter kunt indelen. Hang je 's avonds voor de televisie? Een tip: stop er gelijk mee, er is niets zo tijdverspillend als televisie kijken. Ga in plaats daarvan je oefeningen doen, een eind met je hond lopen, leren salsa dansen of gitaar spelen om maar wat te noemen. Nu kan het natuurlijk zo zijn dat je als moeder van vijf kinderen of een 80-urige baan werkelijk weinig tijd hebt, dan is het verstandig je prioriteiten eens te overwegen.
  • Negatieve reacties uit je omgeving. Onbewust kun je je aanpassen aan reacties van je omgeving. Wanneer er bijvoorbeeld mensen naar je kijken en je je gedrag daar op aanpast. Of beter gezegd denkt dat mensen naar je kijken, veel mensen zijn namelijk veel te druk met zichzelf om op anderen te letten (neem jezelf maar als voorbeeld hierin). Je moet een vaste persoonlijkheid ontwikkelen die onafhankelijk is van invloeden van buitenaf. Wanneer je bijvoorbeeld aan het joggen bent en iemand geeft een negatieve opmerking moet je grofweg het volgende doen:

a. Geen waarde hechten aan wat hij zegt, tenzij jij het waardevol vindt. Vaak is het een onbekende. Hoe kan een onbekende nou een zinvolle reactie over jou hebben als hij jou helemaal niet kent?

b. Denk positief. Sta sterk in je schoenen. Zeg tegen jezelf: dit is wie ik nu ben, dit heb ik al bereikt en dit ga ik bereiken. Wanneer iemand daar niet mee eens is, is dat zijn eigen probleem.

Afsluiting

Al deze genoemde punten zijn ontzettend moeilijk te integreren in je persoonlijkheid. Denk eraan dat niet alles in een keer goed en je om moet leren gaan met tegenslagen. Je moet prioriteiten kunnen stellen. Ten slotte moet je een positieve persoonlijkheid ontwikkelen die bestand is tegen druk van buitenaf.

Over de genoemde punten is nog veel meer te schrijven, te lang om in dit artikel op te nemen. Probeer daarom je eigen informatie in te winnen, nieuwe dingen te leren. Zoek je eigen dieet uit en bepaalde oefeningen die bij jou passen. Gebruik de tijd die je overhebt om motivatie-boeken te lezen. Zoek je eigen weg en probeer je doel te bereiken. Begin bijvYorbeeld eens met het kijken van een paar filmpjes van Sean Stephenson op youtube en probeer zijn levensverhaal te reconstrueren en zijn manier om met problemen om te gaan. Als afsluiter nog een quote van Ashleigh Ellwood Brilliant:

"Due to circumstances beyond my control, I am master of my fate and captain of my soul."

Wil je meer weten? Kijk dan eens op deze website over Het Mentale Dieetplan.