Wat zijn de gevolgen van een dieet voor het lichaam

Gevolgen voor het lichaam van lijnen en diëten

Het volgen van een dieet is tegenwoordig een algemeen geaccepteerde methode om snel gewicht te verliezen. Je hebt immers genoeg keuze en we weten allemaal dat je inderdaad vele kilo's binnen een week kunt verliezen door het volgen van een dieet. Maar we weten allemaal ook dat er helaas geen wonder dieet bestaat waarmee je voor altijd slank zult blijven. Een dieet kun je slechts binnen een beperkte periode volgen en daarna zul je in de meeste gevallen je oude gewicht (inclusief wat extra pondjes uiteraard) terugkrijgen. Maar dit is niet alles! Het volgen van een dieet heeft namelijk veel ergere lange termijn gevolgen op de huid en de gezondheid. Wist je bijvoorbeeld dat je door het volgen van een dieet eerder rimpels krijgt? Of dat je spiermassa afneemt? Lees snel verder om er achter te komen wat de gevolgen op de huid en de gezondheid zijn van het volgen van een dieet!

Tekort aan voedingsstoffen

Diëten resulteren vaak in een tekort aan bepaalde voedingsstoffen. Het is absoluut belangrijk om het lichaam te voorzien van de essentiële vitaminen en mineralen. Wanneer het lichaam een tekort aan bepaalde voedingsstoffen krijgt, kunnen er allerlei aandoeningen zoals vermoeidheid, slecht functionerende organen en ziekten optreden. De meest voorkomende tekorten, zijn die van vitamine B12, ijzer en kalium.

Afname van spiermassa

Het volgen van een gezond en uitgebalanceerd dieet in combinatie met krachttraining is dé manier om vet te verliezen en spieren te kweken. Maar de populaire diëten beperken echter de consumptie van koolhydraten en dit leidt niet tot de gewenste ontwikkeling. Als het lichaam onvoldoende energiebronnen krijgt, zal het lichaam de stoffen vanuit het lichaam zelf zoeken. Dit betekent dat het lichaam de stoffen uit de spieren haalt zodat de organen kunnen blijven werken. Het gevolg hiervan is dat je spiermassa kwijtraakt en je moe en futloos voelt. Meestal gaat dit proces gepaard met hevige hoofdpijn. Voor een goed metabolisme is het echter belangrijk om de spiermassa te behouden en deze het liefst nog uit te breiden.

Vertraagd metabolisme

Gezonde voeding resulteert in een snelle en efficiënte stofwisseling. Een snelle en efficiënte stofwisseling is een van de cruciale criteria voor het behouden van een gezond en stabiel gewicht. Maar in het geval van diëten is dit echter niet het geval. Het lichaam begint de calorieën juist op te slaan, waardoor je extra snel aankomt door dat ene chocolaatje. Het aantasten van de stofwisseling zorgt ervoor dat je minder snel afvalt en het aantasten van de stofwisseling is één van de belangrijke redenen waarom mensen na een dieet in een veel sneller tempo aankomen dan ze waren afgevallen.

Verslapping van de huid

De huid kan zich slechts in beperkte mate herstellen bij een drastisch gewichtsverlies. Uiteraard heeft de huid een natuurlijke elasticiteit, maar bij een snel gewichtsverlies is het voor de huid onmogelijk om de elasticiteit op het natuurlijke niveau te houden. Je berooft de huid immers van belangrijke vitaminen en mineralen bij een streng dieet en de effecten hiervan resulteren zich in een verslapte huid. Één van de meest opvallende problemen bij een snel gewichtsverlies, is de opvallend versnelde huidveroudering. Er ontstaan veel sneller rimpels (soms binnen slechts enkele weken!) omdat de huid te veel collageen verliest en zichzelf niet meer kan herstellen.

Conclusie

Door het volgen van een dieet zul je inderdaad op korte termijn gewicht verliezen, maar onder dit 'gewicht' valt dus ook spiermassa! Bovendien wordt de stofwisseling vertraagd, zodat je na het volgen van een dieet snel aan zult komen. Daarnaast heeft het volgen van een dieet zeer negatieve effecten op de gezondheid en de huid. Veel van deze effecten kun je achteraf niet meer ongedaan maken. Volg daarom geen dieet, maar zorg ervoor dat je op een gezonde en verantwoorde manier afvalt. Hoe cliché het ook mag zijn, gezond eten en sporten blijven de énige manieren zonder negatieve bij-effecten om duurzaam en gezond af te vallen!