Sporten voor het ontbijt

Sporten voor het ontbijt

De meeste sporters onder ons hebben er wellicht al van gehoord, sporten op een nuchtere maag bevordert de vetverbranding en is de ideale manier om gewicht te verliezen. Tot voor kort was dit een volkswijsheid maar recent onderzoek heeft effectief resultaat aangetoond van gewichtsverlies bij trainen voor het ontbijt. De resultaten werden gepubliceerd in "the journal of physiology".

Het onderzoek

Voor het onderzoek werden jonge, gezonde mannen onderworpen aan een dieet bestaande uit 50 procent vetten. Bovendien moesten ze dagelijks 30 procent meer calorieën eten dan ze normaal deden. Aardappelen werden vervangen door frieten, gezonde tussendoortjes werden chocoladerepen, alles wat gezond was werd eigenlijk vervangen door een caloriebom. De proefpersonen werden nadien opgedeeld in drie groepen:

  • De eerste groep mocht niet sporten gedurende de testen.
  • De tweede groep deed aan sport na een uitgebreid ontbijt
  • De derde groep ging sporten voor het ontbijt

De twee groepen die mochten sporten deden dat even lang en aan dezelfde intensiteit. Tijdens de sportoefeningen werden evenveel calorieën verbruikt door beide groepen. Deze testen werden gedurende zes weken uitgevoerd.

De resultaten

Na de evaluatie waren de resultaten duidelijk. De mannen uit de eerste groep waren gemiddeld drie kilo bijgekomen. In hun spieren werd ook meer vet opgeslagen dan bij de anderen. Bovendien hadden ze een insulineresistentie opgebouwd. Dit wil zeggen dat overtollige suikers niet uit het bloed worden gehaald. Het is ook een duidelijke aanwijzing dat een teveel aan vetten en overgewicht kan leiden tot suikerziekte.

De tweede groep kwam dankzij het sporten na het ontbijt slechts 1,5 kilo bij, de helft van de niet-sporters dus. Maar ook bij deze testpersonen werd er teveel vet in de spieren opgeslagen wat op termijn ook tot overgewicht kan leiden.

Bij de laatste groep tenslotte was er geen sprake van gewichtstoename. Er waren ook geen sporen van insulineresistentie noch van vetopslag in de spieren. Ook al hadden zij niet meer inspanning gedaan dan de tweede groep, de extra calorieën bleken allemaal verbrand.

Conclusie

Uit deze testresultaten kunnen we concluderen dat sporten op een nuchtere maag effectiever is dan sporten na de innname van voedsel. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat ons lichaam op een nuchtere maag sneller vet gaat verbranden dan koolhydraten om aan de nodige energie te geraken. Hierdoor wordt het vet niet langer opgeslagen in de spieren. Minder vetopslag betekent ook minder lichaamsgewicht en minder kans op obesitas of suikerziekte.

Opgelet

Sporten op een lege maag kan in het begin wel wat moeilijke zijn, zeker voor ongeoefende sporters. Bouw je training dus ook stelselmatig op en beperk de intensiteit van je training in het begin. Je lichaam moet even wennen aan dit soort training. In het begin kan je dan ook wat pijn of extra vermoeidheid ervaren. Om een optimale vetverbranding te krijgen moet je ook minimun 30 minuten trainen. Pas dan begint je lichaam vetten te verbranden, eerst worden andere reserves aangesproken. Ideaal zijn duursporten zoals joggen of hardlopen.

Bijkomende voordelen

's Morgens sporten heeft nog meer voordelen dan enkel en alleen vetverbranding. De andere voordelen staan op een rijtje in dit artikel: 's morgens sporten

Tips voor strakke buikspieren:sixpack

Afvallen op 7 dagen: superverbrander