Extract rode zeewier wondermiddel tegen overgewicht

Inleiding

Meer en meer landgenoten kampen met overgewicht. Ze hebben er alles voor over om hun overtollige kilo's definitief overboord te gooien. Komt de oplossing van dit gigantisch probleem uit Japan, waar een bepaald soort rode zeewier nu al sinds mensenheugnis wordt gegeten en gebruikt tegen allerlei gezondheidsklachten? Wat is nu precies deze rode én eetbare zeewier, en hoe kunnen we deze doeltreffend in onze keuken gebruiken in de strijd tegen overgewicht?

Rode zeewier in voeding

Uit deze Japanse rode zeewier werd een smaak- en reukloos extract(Agar-agar) geproduceerd met een zeer sterke, gelaterende werking. Naast Japan, zijn Sri Lanka en Java de belangrijkste leveranciers van deze haast magische rode zeewier. Dit wordt nu ook bij ons meer en meer gebruikt als bindmiddel in allerlei voedingsproducten als jam en confutuur, pudding en allerlei fruitdesserts, ijsroom en zelfs in soep, en bij de productie van allerlei dieetproducten. Het extract van deze rode zeewier kwam, via vegetariërs, uiteindelijk ook in de klassieke keuken terecht. Vegetariërs gebruiken dit extract al langer als vervanger van dierlijke gelatine, een voor hen verboden product.

Fijn en wit poeder

Agar- agar wordt dus geproduceert uit de Japanse rode zeewier. Na wassen en drogen, blijft er nog slechts een fijn, wit poeder zonder geur of smaak over. Dit laatste biedt voordelen. Daardoor kan het in zowat alle voedingsproducten gebruikt worden. Agar- agar zal immers niets aan de originele smaak van het product veranderen. Het zeewierextract kan niet alleen als geleermiddel gebruikt worden, het is ook een uitstekende vetvervanger. Agar- agar is verkrijgbaar in biowinklers, in Aziatische speciaalzaken en in delicatessenzaken.

Erg voedzaam

Japanners zijn ronduit gek op dit rode zeewier. Ze zijn er al langer overtuigd van het positieve effect ervan op hun gezondheid. Dit zeewier is uiterst voedzaam, en toch opvallend calorie-arm. Honderd gram van dit goedje is goed voor amper dertig calorieën. Het bevat maar liefst tachtig procent vezels.

Bijzonder vezelrijk

Dankzij deze uitzonderlijke concentratie aan vezels, bezit het voor diegene die overtollige kilo's kwijt willen, een extra troef. Vanaf het moment dat het in onze maag terecht komt zwelt het onmiddellijk op, waardoor het vrijwel direct een gevoel van verzadiging geeft. Door zijn rijkdom aan vezels, bevordert dit zeewierextract ook onze darmtransit, een belangrijk element in een geslaagd dieet.

Zuiverend effect

Dit magische zeewier is niet alleen vet- en caloriearm. Het heeft ook een zuiverend effect. Het bevat heel wat eiwitten en mineralen waaronder calcium, fosfor, magnesium en ijzer. Het slorpt daarnaast zelfs zware metalen en andere vervuilende stoffen uit onze voeding. Daardoor vormt het een erg intressant voedingsmiddel in combinatie met de vele zuiverende dieten. Het is dan ook niet te verwonderen dat dit Japans zeewier in de zeventiende eeuw de naam kanten, of voedsel der goden meekreeg. Dit zeewierextract geeft ook stevigheid en structuur aan light-producten en aan producten op basis van water.

Vervanger dierlijke gelatine

Ook zij die gelukkig niet de neiging hebben om snel kilo's bij te kweken, halen hun voordeel uit Agar- agar. Dit zeewierextract is wat men in voedingskringen een krachtig, plantaardig slijm noemt. Omdat het zo razendsnel en sterk in volume toeneemt en tegelijk erg stroperig wordt, is het een ideale vervanger voor gelatine van dierlijke oorsprong. Gelatine van zeewier is zéker te verkiezen boven klassieke gelatine afkomstig van beendermeel, huiden en poten van hoofdzakelijk varkens. Steeds meer landgenoten kiezen dan ook voor Agar agar. Voor hetzelfde geleeraffect is maar liefst acht keer minder Agar-agar nodig in vergelijking met dierlijk gelateermiddel. Het extract van de rode zeewier is moeilijk doseerbaar, maar laat zich gemakkelijk verwerken in allerlei flans en desserts, in pasteien, soepen en in snoep.

Zeewier in de keuken

Japanners lossen één koffielepel van het zeewierextract op in hun soep, groene thee of in om het even welke andere warme vloeistof. Zij doen dit iedere dag, zo'n kwartier voor iedere maaltijd, om zo een verzadigd gevoel te krijgen.

Fruitdessert: Voor een fris fruitdessertje laat men 500 ml fruitsap koken. Voeg er twee gram Agar- agar aan toe, en zoet dit mengsel met suiker en honing. Laat twee minuten sudderen, giet het in vormpjes en laat afkoelen in de koelkast. Serveren met vers fruit.