Hoe metabolisme versnellen voor slanke lijn

Inleiding

Wie écht wil vermageren, moet in de eerste plaats minder eten en méér bewegen. Dat is echter lang niet het enige waar we moeten op letten om onze overtollige kilo's definitief kwijt te spelen. Minstens even belangrijk is een goed functionerende stofwisseling. Om af te slanken, moeten dus niet alleen letten op wat we eten. Door de werking van onze stofwisseling te optimaliseren en ons metabolisme te versnellen, verliezen we vlugger overgewicht, en kunnen we ons gewicht beter onder controle houden. Wat moeten we dan bij voorkeur eten en drinken om ons metabolisme extra te stimuleren, en met welke tips en voorzorgsmaatregelen moeten we bij voorkeur rekening houden om onze stofwisseling een handje te helpen?

Wat is ons metabolisme?

Ons metabolisme is het geheel van biochemische processen. Deze vinden zowel plaats in onze cellen als in ons organisme zélf. Hierbij spelen enzymen een belangrijke rol. Onze stofwisseling vervult verschillende functies. Zo zorgt ze voor de opbouw van onze reservestoffen, door het gebruik van zowel zonne- als chemische energie. Het is ook verantwoordelijk voor de opname van voedingstoffen en voor het vrijmaken van de noodzakelijke energie uit deze bouwstoffen. Verder zorgt ons metabolisme zowel voor het efficiënt verbruik van allerlei bouwstoffen en energie, als bron voor de vele biologische processen die zich in ons lichaam afspelen. Ons metabolisme verwerkt afvalstoffen en zal een eventueel overschot ervan afbreken.

Belangrijke stofwisselingsprocessen

Tijdens ons stofwisselingsproces, worden koolhydraten omgezet in suikers. Vetten worden vetzuren en eiwitten worden op hun beurt in onze lever afgebroken tot aminozuren, die eventueel worden gebruikt om nieuwe eiwitten aan te maken.

Vrouwen trager dan mannen

Ons metabolisme is in feite niets anders dan wat ons lichaam verbrandt in rust. Dat verschilt van persoon tot persoon. Wetenschappers kwamen tot de ontdekking dat vrouwen een veel trager metabolisme hebben dan mannen. Een trage of een snelle stofwisseling is in de meeste gevallen aangeboren. Kunnen we zelf iets doen om de snelheid van ons metabolisme te verhogen? Kunnen we met andere woorden de snelheid verhogen waarmee ons lichaam calorieën verbandt?

Spieropbouw erg belangrijk

Spieren verbranden heel wat calorieën, nodig om zichzelf in stand te houden. Hoe groter onze spiermassa, hoe meer calorieën we verbranden, ook in rust. Daarom is het voor alle sportbeoefenaars van groot belang aan spieropbouw te doen. Spiercellen zijn kleiner dan vetcellen. We zullen er beslist slanker én strakker uitzien, naarmate we meer spiermassa aankweken. Toch is het zeker niet uitgesloten dat we bij het verlies van enkele centimeters, we toch méér zullen wegen. Spiermassa weegt immers meer dan vet. Dat ons lichaam meer vet zou verbranden wanneer we op onze nuchtere maag sporten, is zeker niet altijd zo. Dat zal ongetwijfeld gevolgen hebben wanneer we daarna aan tafel gaan. Door het sporten is ons lichaam zodanig uitgeput, dat het zichzelf zal beschermen door meer vetten op te slaan. Een licht ontbijt voor het sporten is dus zéker aan te raden.

Bewegen is een must, leer grenzen verleggen

We kiezen dus bij voorkeur voor dié sporten die het meeste vet verbranden. Lopen zal ongetwijfeld het meeste effect hebben op onze vetverbranding. Bij overgewicht zijn minder zware sporten als fietsen, zwemmen en in mindere mate ook wandelen, meer geschikt. Om vet te verbranden en ons gewicht beter onder controle te houden, is bewegen een must, onze grenzen verleggen een noodzakelijk. Dat doen we bij voorkeur onder begeleiding. Aerobics is een uitstekende manier om ons metabolisme extra aan te wakkeren.

IJskoude dranken en zwarte koffie

Niet alleen oordeelkundig bewegen, maar zeker ook weten wat we eten en drinken is belangrijk. Water slankt écht af. Om extra calorieën te verbranden, heeft ons lichaam immers water nodig. Drink water en andere dranken zo koud mogelijk. IJsblokjes doen ons lichaam immers harder werken. We moeten uiteraard niet méér, maar wel anders eten. Om onze stofwisseling een extra boost te geven, eten we bij voorkeur meerdere keren per dag, maar telkens kleine porties. Zwarte koffie versnelt ons matabolisme. Koffie ontrekt wél water aan ons lichaam, zodat we water moeten blijven drinken. Groene thee bevat dan weer cafeïne en catechine, stoffen die ons metabolisme stimuleren en extra vet verbranden.

Pikant en proteïnerijk eten

Pikante voedingsstoffen bevatten scheikundige stoffen die ons metabolisme naar een hogere snelheid doen overschakelen. Voor het verteren van proteïnerijk voedsel uit mager vlees, vis, kip, noten, bonen, eieren en magere zuivelproducten heeft ons lichaam twee keer zoveel calorieën nodig.

Nooit minder dan duizend calorieën

Om gewicht te verliezen, moeten we in de eerste plaats zorgen voor een verminderde calorie-opname. Overdrijf hier echter niet mee, en ga nooit lager dan duizend calorieën per dag. Bij extreme diëten wordt spiermassa afgebouwd. Hoe kleiner onze spiermassa, hoe lager onze vetverbranding.