Brengt het Zermati dieet ons op ons streefgewicht

Inleiding

Overgewicht is en blijft een van de belangrijkste welvaartsziekten. Steeds meer landgenoten kampen met overgewicht en, nog verontrustender, onze jongeren worden alsmaar dikker. Om onze overtollige kilo's kwijt te spelen en ons gewicht onder controle te houden, hebben we nochtans keuze te over. Er gaat haast geen dag voorbij, of men komt met een of ander dieet op de proppen. Het ene al wat doeltreffender dan het andere. Eén hiervan is het Zermati- dieet. Wat zijn de principes van dit dieet, en hoe doeltreffend is het? Welk effect heeft dit Zermati- dieet op onze gezondheid, en is het voor iedereen geschikt?

Leren luisteren naar ons lichaam

Het is de Frans voedingsdeskundige Jean- Phillipe Zermati die dit dieet ontwikkelde. Bij het tot stand komen van zijn dieet, ging hij ervan uit dat iedereen van ons een morfologisch gewicht meedraagt. Dit morfologisch gewicht moet, volgens deze Franse voedingsdeskundige, niet persé beantwoorden aan datgene wat de maatschappij ons opdringt. We moeten ons leren verzoenen met dat wat we graag eten, en daarbij vooral leren luisteren naar de signalen van ons lichaam.

We mogen ons niet teveel ontzeggen

Bij de meerderheid van de diëten, moeten we ons zoveel mogelijk ontzeggen. Volgens het Zermati- dieet is dit fout, en de voornaamste reden waarom het met de meeste van deze diëten vlug fout loopt. Een verbod heeft meestal het tegenovergestelde effect. De meerderheid van deze diëten zijn dan ook van tijdelijke aard. Verbieden helpt een tijdje, maar daarna hervallen we al vlug in onze oude gewoonten. Volgens Zermati moeten we ons eindelijk verlossen van de betutteling van de vele dieetgoeroe's, die uit ons overgewicht alleen maar zoveel mogelijk munt willen slaan.

Voedingspatroon en leefgewoonten analyseren

Volgens dit Zermati- dieet moeten we in de eerste plaats zowel ons dagelijks voedingspatroon, als onze levensstijl analyseren. Daarvoor moeten we alles wat we waar, wanneer en hoe eten, tot in de kleinste details noteren. Belangrijk daarbij is dat we ook onze gevoelens als angst, woede en frustraties kenbaar maken.

Alleen eten wanneer nodig

Driemaal per dag eten is een groot misverstand. We moeten dan eten wanneer we écht honger hebben. Dat staat in schril contrast met ons huidig eetpatroon, waarbij de meerderheid van ons eet wanneer we zin hebben.

Voedsel is niet persé een dikmaker

Zermati is van oordeel dat we moeten afstappen van het vooroordeel dat voedsel ons persé dik maakt. Volgens zijn vermageringsmethode doen we er zelfs goed aan onze klassieke maaltijd geregeld te vervangen door een of andere zoetigheid, waar we dan naar hartelust mogen van genieten. We hebben eerder immers geleerd te stoppen met eten wanneer ons hongergevoeld is verdwenen. Ook met het eten van zoetigheden lopen we op die manier dus weinig of geen gevaar teveel caloriën op te nemen.

Andere leef- en voedingsgewoonten voorkomen jojo- effect

En hoe is het bij het Zermati- dieet gesteld met het alombekende jojo- effect hoor ik iedereen vragen. Met het Zermati- dieet zullen we ons overtollig gewicht slechts geleidelijk kwijt spelen, omdat dit in hoofdzaak het resultaat is van een aangepast voedings- en leefpatroon. Eens we dit nieuwe patroon definitief onder de knie hebben, krijgt het jojo- effect geen enkele kans meer.

Wetenschappers positief

Wat is het effect van dit zermati- dieet op onze gezondheid? Volgens wetenschappers mogen we op beide oren slapen. Houden we ons aan de voorschriften, dan loopt onze gezondheid niet het minste gevaar. Ondanks het feit dat we hier geregeld zoetigheden mogen eten, staat ook in dit dieet het dagelijks eten van grote proties groenten en fruit centraal. Zien we dit over het hoofd, dan zal ons voedingsevenwicht uiteindelijk verstooord geraken, en dat is uiteraard wél slecht voor onze gezondheid.