Het Paleodieet

Het Paleodieet

Eten als een aap, dat is het eerste waar aan gedacht wordt bij het Paleodieet, of iets genuanceerder, eten zoals je voorouders dat deden.

Het Paleodieet bestaat inderdaad grotendeels uit het eten van plantaardig voedsel, aangevuld met vruchten, noten en zaden(zie afbeelding 1).

kun je een aardig e-book vinden, dat je kunt gebruiken om gezonde en lekkere recepten voor smoothies van groente en fruit mee te maken.

Wat is het paleodieet

Afb.1.Vruchten zijn een belangrijk onderdeel van het Paleodieet!

Hoe werkt het Paleodieet precies, welke resultaten zijn ermee te behalen en is het voor iedereen geschikt. Het Paleodieet is ontwikkeld door Loren Cordain.

Zijn standpunt is dat het Paleodieet werkt omdat het dieet het best past bij onze genetische basis. Ofwel het dieet bevat die voedingsmiddelen die ons door de evolutie heen, hebben laten worden wie we uiteindelijk zijn.

Voedingsmiddelen die onze voorvaderen aten zijn goed voor ons, en alles wat zij niet hadden is in principe overbodig.

Fastfood en koek bijvoorbeeld horen niet bij de benodigde voedingsmiddelen, die hadden onze voorouders ook niet.

Hoe werkt het Paleodieet

Bij het paleodieet mag je best veel eten, alleen de verhouding waarin we vetten, koolhydraten en eiwitten eten moet veranderen.

In ons moderne dieet, eten we in verhouding teveel koolhydraten (49%) en weinig eiwitten (18%) en vetten (33%).

De ideale combinatie zou moeten zijn dat we van alle drie de voedingsstoffen evenveel binnenkrijgen.

Dit betekent dat we de hoeveelheid koolhydraten moeten verminderen en de hoeveelheid eiwitten toe laten nemen. Het aandeel vetten mag dus gelijk blijven.

Het Paleodieet schrijft een ideale verhouding voor van groente 15%, fruit 15%, noten en zaden 15%, vis en zeevruchten 27,5% en als laatst mager vlees 27,5%, dat we elke dag zouden moeten nuttigen.

Waarom meer eiwitten

De eiwitten die de oermens aten waren afkomstig van geschoten wild, het was voornamelijk mager vlees zonder toevoegingen. Met de inzichten van de huidige kennis weten we dat eiwitten er voor zorgen dat we langer verzadigd blijven na het eten en daardoor minder gaan snoepen.

Waarom minder koolhydraten

De koolhydraten die de oermens at, kwamen uit fruit en groenten, niet uit koek en snoep. De overmaat aan koolhydraten kan allerlei welvaartsziekten veroorzaken, waarvan diabetes de meest voorkomende is. Maar indirect zorgen koolhydraten voor overgewicht, wat kan leiden tot een toename van allerlei vormen van kanker, maar ook hart- en vaatziekten en gewrichtsaandoeningen.

Indien de hoeveelheid koolhydraten vermindert wordt, neemt de kans op bovenstaande aandoeningen af.

Waarom vetten eten

De vetten mogen in totale hoeveelheid hetzelfde blijven, alleen er moet wel een verschuiving plaatsvinden van verzadigd naar onverzadigd. Onverzadigde vetten zitten vooral in vis en zeevruchten.

Verzadigde vetten zorgen voor een verhoging van het cholesterolgehalte, waardoor de kans op hart-en vaatziekten toeneemt. Onverzadigde vetten laten het cholesterolgehalte juist afnemen!

Het is niet verstanding alle vetten uit je voeding te schappen, want men vergeet dat alle celmembranen uit vetten bestaan en dus een belangrijk bestanddeel van je lichaam zijn. Ook kunnen vitamine A, D en E niet worden opgenomen als er geen vetten zijn en zou je dus tekorten kunnen krijgen.

Voor wie is het Paleodieet geschikt

Het Paleodieet is voor iedereen geschikt.

Wil je je gezondheid verbeteren of wil je afvallen, het maakt niet uit.

Voor mensen met een aantal aandoeningen is het Paleodieet uitermate geschikt zoals:

  • Mensen met acne of huidproblemen, deze kunnen veroorzaakt worden door gisten die goed kunnen gedijen als men teveel koolydraten eet.
  • Mensen met psoriasis, dit kan veroorzaakt worden door een te hoge koolhydraatinname, waardoor de lever veel aandacht besteedt aan het opslaan van de suikers in plaats van het afbreken van afvalstoffen. Dit kan zich soms uiten als psoriasis.
  • Mensen die veel moe zijn, het lichaam besteedt teveel energie aan het opslaan van de koolhydraten, waardoor na het eten een dip ontstaat.
  • Mensen die al suikerziekte hebben of een verhoogde kans daarop. Door de hoeveelheid koolhydraten te verminderen, heeft je lichaam minder insuline nodig.
  • Mensen met een te hoog cholesterolgehalte, doordat de vetinname voornamelijk bestaat uit onverzadigde vetten.
  • Mensen met hart- en vaatziekten, zoals een hoge bloeddruk.

Voor en nadelen van het Paleodieet

De voordelen van het Paleodieet zijn een snelle verbetering van de gezondheid en een redelijk snel gewichtsverlies. Je mag elk type groente en fruit eten, niets is verboden.

Belangrijker dan het gewichtsverlies zijn de verlaging van het cholesterolgehalte en de verlaging van de bloeddruk, wat belangrijke veroorzakers van welwaartsziekten zijn.

De nadelen van het Paleodieet zijn een grote aanpassing in het dieet, minder snoep, koek en fastfood, maar ook minder zout, waardoor je je soms lusteloos kan voelen en waardoor je voor je gevoel weinig energie hebt. Deze symptomen zijn echter van korte duur een binnen een paar dagen weg, waarna je je steeds fitter begint te voelen.

Ben je geinteresseerd in het Paleodieet? Maar heb je meer begeleiding nodig tijdens het afvallen?

Wil je meer lezen over afvallen met eiwitten; lees dan verder in Het Power Slim dieet .

Wil je meer lezen over het jojo-effect dat veel mensen hebben die proberen af te vallen, lees dan verder in; Waarom hebben zoveel mensen last van het jojo-effect?