Hormonen bepalen je lichaamsgewicht

Inleiding

Overgewicht heeft verschillende oorzaken. Wil je jouw streefgewicht zo dicht mogelijk benaderen, dan is een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding gecombineerd met voldoende lichaamsbeweging erg belangrijk. Je gewicht hangt echter van zovele andere factoren af. Wetenschappers kwamen er tijdens recente onderzoeken achter dat het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen een haast even belangrijke rol speelt. Is je concentratie aan lichaamseigen oestrogenen té laag, dan vergroot je hongergevoel. En een groter hongergevoel is op zijn beurt verantwoordelijk voor een tragere werking van je metabolmisme en je stofwisseling. Op langere termijn zorgt deze situatie voor overgewicht. Wat is de invloed van een te laag oestrogeengehalte in je lichaam, en wat kun je er zélf aan doen om deze concentratie weer op te vijzelen?

Té streng diëten

Een van de belangrijkste oorzaken van een dalend lichaamseigen oestrogeengehalte, maar zéker niet de enigste, is ongetwijfeld de menopauze. Maar ook té streng diëten en/of ondergewicht kan een te laag oestrogeengehalte in de hand werken. Door té streng te diëten krijgt je lichaam immers té weinig (gezonde) voeding naar binnen. Je lichaam reageert daar tegen en zal trager gaan werken om op die manier zoveel mogelijk energie te besparen. Door je hongergevoel aan te wakkeren, hoopt je lichaam toch extra energie te kunnen opdoen.

Behandeling van allerlei ernstige ziekten

Vooraanstaande voedingsdeskundigen (h)erkenden reeds eerder het verband tussen oestrogenen en overgewicht. Je oestrogeen- receptoren bevinden zich overal in je lichaam. Er zijn er twee die in verband worden gebracht met overgewicht, en deze twee receptoren bevinden zich in je hersenen. De farmaceutische industrie zal hier handig op inspelen met de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. Op die manier hoopt men allerlei aandoeningen als een té hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en suikerziekte te kunnen voorkomen.

Voeding erg belangrijk

Sommige van je oestrogenen maakt je lichaam zelf aan, andere lichaamseigen oestrogenen haalt het uit de voedingsstoffen die het binnen krijgt. Je oestrogeenspiegel wordt echter ook door omgevingsfactoren bepaald zoals de kwaliteit van de lucht die je inademt, maar ook door het gebruik van bepaalde schoonmaakmiddelen en schoonheidsproducten. Volgens diëtisten zijn het uitgerekend deze lichaamsvreemde oestrogenen die je hormonenhuishouding uit balans zouden brengen en zo overgewicht zou veroorzaken. Je moet hierbij wél rerkening houden met de vaststelling dat oestrogeenrijk voedsel niet alleen overgewicht in de hand werkt, maar je ook ziek maakt. Om dat te voorkomen werd het oestrogeen- dieet ontwikkeld.

Anti- oestrogene voeding

Oestrogenen kunnen niet alleen overgewicht veroorzaken. Ze werken ook het ontstaan van allerlei aandoeningen in de hand. Dat is onder meer het geval met de gevolgen van de menopauze op de gezondheid van vrouwen. Bij mannen veroorzaakt een té hoog oestrogeengehalte prostaatklachten een een lagere spermakwaliteit. Het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS), een laag libido en vetophopingen worden eveneens aan een té hoog oestrogeengehalte toegeschreven. Anti- oestrogene voeding zou hier oplossing kunnen bieden. Bio- groenten en fruit, noten, bio- eieren en granen, allerlei vissoorten, bio- (magere) zuivelproducten en dan vooral oude kaas, koffie en thee zijn de belangrijkste leveranciers van anti- oestrogene voeding. Voedsel rijk aan lichaamsvreemde oestrogenen zoals in vlees, bier, allerlei sojaproducten, kunstmatige zoetstoffen, allerlei kunstmatige geur- , kleur- en smaakmakers en groenen en fruit van niet biologische oorsprong, zijn op hun beurt dan weer te mijden.