Hoe kun je snel ongezond buikvet verbranden

Inleiding

Kamp jij niet alleen met overgewicht, maar heb je vooral last van vervelend buikvet? Buikvet is niet alleen vervelend, maar veel ongezonder dan overgewicht. In extreme gevallen is buikvet zelfs levensbedreigend. Hoe ontstaat buikvet en, veel belangrijker, wat kun je er zelf aan doen om je ongezond buikvet snel te verbranden?

 

Ongezond eet- en leefpatroon

Een ongezond eet- en leefpatroon is verantwoordelijk voor ongezond buikvet. Als je buikvet wilt wegkrijgen is een gezonde, evenwichtige en gevarieerde voeding lang niet voldoende. Snel buikvet verbranden doe je met een gezonde voeding gecombineerd met voldoende lichaamsbeweging. Dagelijks een half uurtje wandelen, fietsen of joggen op je eigen tempo is al voldoende om buikvet te verbranden.

Stress oorzaak van overgewicht en buikvet

Een andere oorzaak van overgewicht en ongezond buikvet is stress. Bij stress maakt je lichaam méér cortisol aan dan goed voor je is. Cortisol wordt niet voor niets hét stresshormoon bij uitstek genoemd. Dit proces brengt je hormoonen uit evenwicht, en dat heeft uiteraard ook een nadelige invloed op je algemene gezondheid. Onder invloed van een grotere concentratie aan cortisol, zal je lichaam in de eerste plaats meer buikvet opslaan. Naast een ongezonde voeding en een gebrek aan lichaamsbeweging, is stress een belangrijke oorzaak van overgewicht en ongezond buikvet.

Gezondheid organen

Het opgeslagen buikvet brengt ook de gezondheid van allerlei organen in gevaar. Het teveel aan vet in je buikholte nestelt zich tussen je organen probleem waaronder je lever, je maag, nieren en je darmen. Wetenschappers linken ongezond buikvet aan hart- en vaatziekten, maar ook aan diabetes, ontstekingsziekten (reuma, artrose en artritis),  longaandoeningen vele soorten kanker. Buikvet is in vele gevallen verantwoordelijk voor een vroegtijdig overlijden.

Buikomtrek belangrijker dan Body Mass Indes (BMI)

Buikvet zorgde er voor dat diëtisten en voedingscoaches meer en meer aandacht tonen aan je buikomtrek dan aan je Body Mass Index of BMI. Bij overgewicht heb je meer kans op de ontwikkeling van buikvet, maar zelfs mensen met een gezond lichaamsgewicht worden meer en meer geconfronteerd met ongezond buikvet.  Men spreekt bij mannen van teveel aan buikvet bij een buikomtrek vanaf 94 centimeter. Bij vrouwen is dat vanaf een buikomtrek van 80 centimeter.  

Snel buikvet verbranden met deze gezonde voeding

Snel buikvet verbranden doe je met deze gezonde, evenwichtige voeding:

  • Groene bladgroenten: eet meer groene bladgroenten. Geef daarbij de voorkeur aan biologisch geteelde spinazie, andijvie, broccolie, groene kool, savoiikool, sla en waterkers
  • Vette vis: zoals zalm, paling, forel, makreel, sardienen, haring en ansjovis. Vette vis is rijk aan onverzadigde en dus gezonde vetten
  • Eet meer superfoods: zoals acaï- en gojibessen, bosbessen, rauwe cacao en pure (zwarte) chocolade, chiazaad, quinoa, sea food (zeewier, algen, en chlorella), maca, tarwegras, knoflook, peulvruchten (bonen, erwten, groentekiemen, linzen en kikkererwten), groene thee, yoghurt en havermout
  • Fruit: meloenen, grapefruits, kiwi, papaya, en ananas verbranden extra buikvet
  • Noten: amandelen, walnoten cashewnoten, hazelnoten, macadamianoten, pecanoten, paranoten, pinda's, en pistachenoten 
  • Voeding die je zoveel mogelijk moet beperken: geraffineerde (witte) suiker, gluten zoals in granen en tarwe, witmeel, zuivel, light- producten, kunstmatige zoetstoffen, alle geur- smaak- en bewaarmiddelen, en alcohol

Conclusie

Buikvet is ongezonder dan gewoon maar overgewicht. Doe er wat aan voor het te laat is. Gelukkig kun je heel wat zélf doen om snel buikvet te verbranden. Kies voor een gezond eet- en leefpatroon en je bent op weg naar een gezond streefgewicht zonder buikvet. Je zal je er veel beter (gezonder) en fitter bij voelen.