Mijn ervaringen met veganisme, deel 2

Mijn ervaringen met veganisme. Deel 2: Nadelen van veganisme

Dit artikel is het vervolg op Mijn ervaringen met veganisme, Deel 1: Voordelen van veganisme. In het eerste deel heb ik opgesomd welke voordelen ik heb ervaren gedurende de zes maanden dat ik veganistisch heb gegeten. Uiteraard heb ik in die tijd ook de negatieve kanten van het veganisme ontdekt en deze zal ik hieronder beschrijven.

Nadelen van veganisme

Negatieve reacties op veganisme

Ik kreeg na enkele uren al te maken met één van de nadelen van veganisme; negatieve reacties uit de omgeving. Voor iemand die zich niet in het veganisme heeft verdiept, klinkt een veganistisch dieet namelijk als heel drastisch en onnatuurlijk en daarom zal je zeker te maken krijgen met negatieve en bezorgde reacties en mensen die je op andere ideeën proberen te brengen. Bovendien voelen veel mensen zich als het ware aangevallen wanneer je ze vertelt dat je veganistisch eet en zullen ze hun eigen eetgewoonten proberen te rechtvaardigen.

Buiten de deur eten als veganist

  • Op vakantie veganistisch blijven eten? Dat wordt lastig! In Westerse en Aziatische landen zal veganistisch eten niet heel veel problemen opleveren als je duidelijk uitlegt wat je wel en niet eet, maar in andere werelddelen kun je over het algemeen op minder begrip rekenen. Dan is het belangrijk dat je je van tevoren hebt voorbereid door uit te zoeken of er vegetarische restaurants in de buurt zijn (vaak hebben ze ook veganistische opties), wat nationale gerechten op te zoeken en de vegan-vriendelijke gerechten te onthouden en door eventueel wat eten mee te nemen. Ook kan je ervoor kiezen om zelf te koken op vakantie.
  • Ook wanneer je in Nederland (of België) uit eten gaat, zal je merken dat je veel minder keus hebt. Ga daarom van tevoren online op zoek naar vegetarische restaurants of restaurants die wat veganistische opties op het menu hebben staan. Voor de zekerheid kun je van tevoren ook bellen om te vragen of ze eventueel iets veganistisch voor je kunnen bereiden.
  • Uit eten gaan als veganist is soms niet gemakkelijk, maar als vrienden je uitnodigen voor een etentje (of zelfs een barbecue) zal je opnieuw moeten uitleggen wat je allemaal wel en niet eet. Je kunt ook bijvoorbeeld voorstellen om zelf te koken en je eigen eten mee te nemen of om bijvoorbeeld mee te helpen met koken.

Veganistisch eten kost meer moeite

  • Een ander nadeel van een veganistisch dieet is dat je bij bijna alles wat je eet eerst de ingrediëntenlijst moet lezen om er zeker van te zijn dat er geen dierlijke voedingsmiddelen in zitten. Een vegetarisch keurmerk is niet genoeg, omdat een product altijd nog ei en/of melk kan bevatten.
  • Wanneer je nog thuis woont of gewend bent om ook voor anderen te koken, zal je bij het overgaan op een veganistisch dieet apart voor jezelf moeten koken. De kans is namelijk klein dat je huisgenoten ook over zullen gaan op een veganistisch dieet. Je zult je daarom moeten verdiepen in veganistische gerechten en met name in het begin kunnen nieuwe recepten soms mislukken. Als je gewend bent om voor anderen te koken, zal je voortaan dus twee verschillende maaltijden op tafel moeten zetten. Maar ook als je gewend bent dat iemand anders voor je kookt, zal het in het begin wellicht geen pretje zijn om zelf te moeten koken.
  • In het begin zal het soms al lastig genoeg zijn om goede veganistische recepten te vinden voor het avondeten, maar dan is er ook nog het ontbijt en de lunch. En wat eet je tussendoor als veganist? Je ‘mag’ geen margarine, kaas of vleeswaren op je brood, dus hoe vervang je dit? En wat eet je op school of op het werk? Zo zie je maar dat er soms flink wat creativiteit komt kijken bij een veganistisch dieet.

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen, heeft het veganisme naast positieve kanten ook wat nadelen. De voordelen van veganisme hebben met name betrekking op de gezondheid en het uiterlijk en de nadelen zijn meer van praktische aard. Bovendien zijn de meeste nadelen tijdelijk. Na enkele weken weet je precies wat je kan eten en zal je veel recepten hebben verzameld. Hopelijk kan je mede aan de hand van mijn ervaringen bepalen of een veganistisch dieet iets voor jou is!