Wanneer kan ondervoeding en zwaarlijvigheid optreden

Wat is ondervoeding

Ondervoeding is een stoornis van je voedselinnameHet treedt op wanneer een persoon te weinig of te veel eet, of een onevenwichtige voeding heeft . In de meeste gevallen betekent ondervoeding, ondervoed zijn, een gebrek aan voedsel en niet genoeg calorieën. Ondervoeding is wijd verspreid in ontwikkelingslanden. Aan de andere kant komt zwaarlijvigheid voor in de ontwikkelde landen, waar de mensen te veel eten. Volgens de World Health Organization is ondervoeding een van de grootste gevaren van de wereldwijde gezondheid. Momenteel, eten ongeveer een miljard mensen over de hele wereld niet genoeg.

Wanneer kan ondervoeding optreden

Ondervoeding gebeurt als mensen gebrek hebben aan voedingsstoffenvitaminen en mineralen. Niet genoeg eiwitten kan negatieve effecten hebben op de groei van een persoon en leiden tot lichamelijke problemen. Vitamines zijn belangrijk voor een goede gezondheid en het functioneren van uw lichaam. Een gebrek aan vitamines kan leiden tot grote problemen. Vitamine A -tekort kan leiden tot oogproblemen en blindheid. Een gebrek aan calcium leidt tot een slechte groei van de botten en tanden. Ijzertekort kan de hersenen beïnvloeden en leiden tot een lager IQ tarief. Het kan er voor zorgen dat kinderen minder actief zijn en zich niet kunnen concentreren.

Ondervoeding verhoogt het risico op ziekten en het immuunsysteem verzwakt. Het beïnvloedt de overdracht van virussen, waaronder HIV . Het is vooral wijdverspreid onder vrouwen, kinderen en ouderen. Kinderen kunnen in gevaar komen, zelfs vóór de geboorte, omdat ze afhankelijk zijn van de moedervoeding .

Een op de tien mensen in de hele wereld is ondervoed. Eetstoornissen zijn goed voor 60 miljoen doden per jaar, waaronder zes miljoen kinderen. 

 

Oorzaken van ondervoeding

Een van de belangrijkste oorzaken van ondervoeding is honger en droogte, die leiden tot de onbeschikbaarheid van voedsel in de ontwikkelingslanden. Veel landen in de Derde Wereld hebben niet genoeg land om voedsel op te laten groeien of weten niet hoe het te gebruiken. En ze hebben niet het geld om geïmporteerd voedsel te veroorloven. In die landen verwaarloost de overheid het belang van de landbouw en helpt de boeren niet.

Op plaatsen met een gebrek aan of vuil drinkwater kan leiden tot waterziektes, zoals diarree, en indigestie van het voedsel.

Spijsverteringsstoornissen kunnen ondervoeding ook veroorzaken. Mensen eten goed maar hun lichaam kan het voedsel niet verteren. In de derde wereld  geven veel moeders geen borstvoeding aan hun kinderen, waardoor het immuunsysteem verzwakt.

Tekenen van ondervoeding

  • vermoeidheid en weinig energie
  • rottende tanden
  • slechte groei
  • gewichtsverlies
  • broze botten die gemakkelijk breken
  • verzwakking van de spieren
  • diarree
  • duizeligheid
  • depressie

Zwaarlijvigheid

In ontwikkelde landen is zwaarlijvigheid de meest wijdverspreide vorm van ondervoeding. Zwaarlijvige mensen verbruiken meer calorieën dan dat ze nodig hebben. Dit kan leiden tot diabetes en of hart problemen en of hoge bloeddruk. Te veel vet in uw dieet kan leiden tot een hoger cholesterol niveau.

Oplossingen en behandeling

Een manier om ondervoeding te verhelpen is voedingsmiddelen te verrijken  met vitamines. Bijvoorbeeld, melk met vitamine D. In derdewereldlanden moeten scholen proberen om de kinderen de juiste eetgewoontes te benadrukken zoals het eten van groente en fruit. Overheden en andere instellingen moeten hun steentje bijdragen in de opvoeding van de bevolking, om de juiste dingen te eten. 

Conclusie

Let op wat je eet en eet voldoende. Eet fuit en groenten en doe ook aan voldoende sport. Zo blijven we gezond en kunnen we zonder problemen verder genieten. Als blijkt dat de patiënt ondervoed is of kans heeft op ondervoeding, dient er een voedingsinterventie te worden gestart. Deze worden gestart door docters of artsen en ook voedingsexperten. Het is vooral van belang dat ondervoeding tijdig wordt herkend. Hoe sneller de behandeling plaats vindt hoe minder negatieve gevolgen dit heeft voor de lichamelijke conditie. Ondervoeding heeft verschillende oorzaken en gevolgen die door middel van screenings kunnen worden gevonden.

lees hier ook alles over : ondervoeding en zwaarlijvigheid